Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavisi

Akciğer, göğüste nefes almayı kontrol eden iki süngerimsi organdır. Akciğer kanseri, bu organdaki hücrelerin büyümesiyle başlar. Dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. Tedaviler arasında cerrahi, kemoterapi, immünoterapi, radyasyon ve hedefli ilaçlar bulunur. Yüksek risk altındaysanız tarama önerilir. Tedavilerdeki gelişmeler son yıllarda akciğer kanseri ölümlerinde önemli bir düşüşe neden olmuştur.

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri, akciğerlerdeki kontrolsüz hücre bölünmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Hücreler bölünür ve normal işlevlerinin bir parçası olarak kendilerinden daha fazla kopya üretirler. Ancak bazen, yapmamaları gereken zamanlarda kendilerinden daha fazla üretmeye devam etmelerine neden olan değişiklikler (mutasyonlar) yaşarlar. Kontrolsüz bir şekilde bölünen hasarlı hücreler, sonunda organların düzgün çalışmasını engelleyen doku kitleleri veya tümörleri oluşturur. Akciğer kanseri, akciğerlerde başlayan kanserlerin adıdır. Genellikle hava yollarında (bronşlar veya bronşioller) veya küçük hava keseciklerinde (alveoller) görülmeye başlar.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Semptomlarının çoğu diğer, daha az ciddi hastalıklara benzer görünür. Birçok kişi hastalık ilerleyene kadar semptom göstermez. Ancak bazı kişilerde erken evrelerde semptomlar görülür. Akciğer kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Geçmeyen veya zamanla kötüleşen öksürük
  • Nefes almada zorluk veya nefes darlığı (dispne)
  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı
  • Hırıltı
  • Kanlı öksürük (hemoptizi)
  • Ses kısıklığı
  • İştahsızlık
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Açıklanamayan yorgunluk
  • Omuz ağrısı
  • Yüz, boyun, kollar veya üst göğüste şişlik
  • Bir gözde küçük göz bebeği ve düşük göz kapağı
  • Horner sendromu

Tedaviden sonra tekrarlayan öksürük veya zatürre de bazen akciğer kanserinin erken bir belirtisi olabilir. Akciğer kanserinin en yaygın belirtileri arasında kalıcı veya kötüleşen öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ses kısıklığı veya açıklanamayan kilo kaybı bulunur. Akciğer kanserinin nerede başladığına bağlı olarak, bu semptomların bazıları erken (evre I veya II'de) ortaya çıkabilir. Genellikle kanser, daha ileri evrelere ilerleyene kadar ortaya çıkmaz. Bu nedenle, daha yüksek risk altındaysanız akciğer kanseri taraması yaptırmanız önemlidir.

Akciğer Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kanser genellikle ilk tümörün boyutuna, çevreleyen dokuya ne kadar ilerlediğine veya derinleştiğine ve lenf düğümlerine veya diğer organlara yayılıp yayılmadığına göre evrelendirilir. Her kanser türünün evrelendirme için kendine özgü yönergeleri vardır. Akciğer kanseri evreleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Evre 0 (in-situ): Kanser, akciğerin veya bronşun üst zarındadır. Akciğerin diğer kısımlarına veya akciğerin dışına yayılmamıştır.
  • Evre I: Kanser, akciğerin dışına yayılmamıştır.
  • Evre II: Kanser Evre I'den daha büyüktür. Akciğerin içindeki lenf düğümlerine yayılmıştır veya akciğerin aynı lobunda birden fazla tümör vardır.
  • Evre III: Kanser Evre II'den daha büyüktür. Yakındaki lenf düğümlerine veya yapılara yayılmıştır veya aynı akciğerin farklı bir lobunda birden fazla tümör vardır.
  • Evre IV: Kanser diğer akciğere, akciğer etrafındaki sıvıya, kalp etrafındaki sıvıya veya uzak organlara yayılmıştır.

Akciğer Kanseri Türleri Nelerdir?

Küçük hücreli ave küçük hücreli olmayan diye adlandırılan iki ana türü vardır. Bu iki tür farklı şekilde büyür. Tedavi şekilleri de birbirinden farklıdır. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri daha yaygın olan türdür. Akciğer kanseri türleri şu şekilde açıklanabilir:

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (KHDAK)

Akciğer kanserlerinin yaklaşık %80 ila %85'ini oluşturur. Ana alt tipleri adenokarsinom, skuamöz hücreli karsinom ve büyük hücreli karsinomdur. Farklı akciğer hücresi tiplerinden başlayan bu alt tipler, tedavileri ve prognozları (görünümleri) genellikle benzer olduğu için KHDAK olarak gruplandırılır.

  • Adenokarsinom: Akciğer adenokarsinomu, akciğerdeki mukus üreten epitel hücreleri adı verilen hücrelerde başlar. Epitel hücreleri akciğerlerin yüzeyini kaplar. Adenokarsinom, küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin en yaygın türüdür. Kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve diğer akciğer kanseri türlerine göre daha genç kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.
  • Skuamöz hücreli karsinom: Skuamöz hücreli karsinom, akciğerlerdeki hava yollarının içini kaplayan düz hücreler olan skuamöz hücrelerde başlar. Akciğerlerin merkezi kısmında, ana hava yolunun (bronş) yakınında bulunma eğilimindedirler.
  • Büyük hücreli (farklılaşmamış) karsinom: Büyük hücreli karsinom akciğerin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Hızlı büyüme ve yayılma eğilimindedir. Bu durum da tedavisini zorlaştırabilir. Büyük hücreli karsinomun bir alt türü olan büyük hücreli nöroendokrin karsinom, küçük hücreli akciğer kanserine çok benzeyen hızlı büyüyen bir kanserdir.

Küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK)

Tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık %10-15’i KHAK’dir. Bu akciğer kanseri türü, KHDAK türlerinden daha hızlı büyüme ve yayılma eğilimindedir. Çğu kişide, kanser teşhis edildiği anda akciğerlerin ötesine yayılmıştır. Bu kanser hızlı büyüdüğü için kemoterapi ve radyasyon tedavisine iyi yanıt verme eğilimindedir.

Akciğer Kanseri Neden Olur?

Bölünmemesi gerektiği halde bölünmeye devam eden hücrelerden kaynaklanır. Hücre bölünmesi normal bir süreç olsa da tüm hücrelerin daha fazla hücreye bölünmelerini (yaşlanma) engelleyen veya gerektiğinde ölmelerine (apoptozis) neden olan yerleşik bir kapatma düğmesi vardır. Kapatma düğmesi, bir hücre çok fazla bölündüğünde veya çok fazla değişikliğe (mutasyon) maruz kaldığında tetiklenir.

Kanser hücreleri, vücuttaki normal hücrelerdir ve kapatma düğmesini kaldıran mutasyonlar kazanmışlardır. Hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya devam eder ve normal hücrelerinize müdahale eder. Kanser hücreleri kan dolaşımınıza veya lenf düğümlerinize girebilir ve vücudunuzdaki diğer yerlere hareket ederek hasarı yayabilir.

Akciğer Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Nefes darlığı veya sürekli öksürük gibi akciğer kanseri belirtileri gösteriyorsanız, hekime danışmanız gerekir. Hekim, genel sağlık durumunuz ve semptomlarınız hakkında sorular soracaktır. Sizi muayene edebilir ve spirometre adı verilen bir cihaza nefes almanızı isteyebilir. Bu cihaz, ne kadar hava soluduğunuzu ve dışarı verdiğinizi ölçer. Bunun yanı sıra göğüs enfeksiyonu gibi semptomların olası nedenlerinden bazılarını elemek için kan testi yaptırmanız istenebilir. Bu testler, akciğer kanseri tanısı için de fayda sağlar. Akciğer kanseri tanısı için istenen bazı testler şu şekilde sıralanabilir:

  • Göğüs röntgeni: Göğüs röntgeni genellikle akciğer kanserini teşhis etmek için kullanılan ilk testtir. Çoğu akciğer tümörü röntgende beyaz-gri bir kitle olarak görünür. Ancak, göğüs röntgeni kesin tanı koyamaz çünkü çoğu zaman kanser ile akciğer apsesi (akciğerlerde oluşan irin birikimi) gibi diğer durumlar arasında ayrım yapamaz.
  • BT taraması: Genellikle göğüs röntgeninden sonra yaptıracağınız bir sonraki testtir. Vücudun iç kısmının detaylı görüntülerini oluşturmak için X-ışınları ve bir bilgisayar kullanır. BT taramasından önce, görüntülerin kalitesini artırmaya yardımcı olan kontrast madde adı verilen özel bir boya içeren bir enjeksiyon yapılacaktır.
  • PET-CT taraması: Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması sonuçları kanser gösteriyorsa PET-BT taraması istenir. PET-CT taraması aktif kanser hücrelerinin nerede olduğunu gösterebilir. Bu, tanı koymaya ve en iyi tedaviyi seçmeye yardımcı olabilir.
  • Bronkoskopi ve biyopsi: Eğer BT taraması göğsünüzün orta kısmında kanser olabileceğini gösteriyorsa, size bronkoskopi önerilebilir. Bronkoskopi, doktorun hava yollarınızın içini görmesini ve küçük bir hücre örneği almasını (biyopsi) sağlayan bir işlemdir. Bronkoskopi sırasında bronkoskop adı verilen ucunda kamera bulunan ince bir tüp ağzınızdan veya burnunuzdan geçirilerek boğazınızdan aşağı hava yollarınıza ulaştırılır.

Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer kanseri tedavisi, vücuttaki kanserden kurtulmak veya büyümesini yavaşlatmak için tasarlanmıştır. Tedaviler kanserli hücreleri yok edebilir, onları yok etmeye veya çoğalmalarını engellemeye yardımcı olabilir veya bağışıklık sisteminize onlarla savaşmayı öğretebilir. Bazı terapiler ayrıca semptomları azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için kullanılır. Tedavi, akciğer kanseri türüne, nerede olduğuna, ne kadar yayıldığına ve diğer birçok faktöre bağlı olacaktır.

Akciğer Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Akciğer kanserini önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak, risk faktörlerinden kaçınmak akciğer kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Örneğin, işyerinde tehlikeli maddelere maruz kalıyorsanız, bunu azaltmanız gerekir. Radona maruz kalmanızı azaltın. Radon testleri evinizde yüksek seviyede radon olup olmadığını gösterebilir. Bunun yanı sıra çeşitli meyve ve sebzelerle sağlıklı bir diyet seçin.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi) , Göğüs Hastalıkları, Medikal Onkoloji

Bölüm Doktorları

Gebze

Göğüs Hastalıkları

Doç. Dr. Tayfun Çalışkan

Gebze

Göğüs Hastalıkları

Uzm. Dr. Esra Sönmez

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Bülent Karagöz

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Doç. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Rashad Rzazade

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Sinan Karaaslan

Gebze

Göğüs Hastalıkları

Doç. Dr. Tayfun Çalışkan

Gebze

Göğüs Hastalıkları

Uzm. Dr. Esra Sönmez

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Bülent Karagöz

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Doç. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Rashad Rzazade

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Sinan Karaaslan

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?

“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?

Kanserden korunmanın 13 yolu

Kanserden korunmanın 13 yolu

Pankreas Kanseri Nedir ve Tedavi Sürecindeki "Whipple Ameliyatı" Nasıl Uygulanır?

Pankreas Kanseri Nedir ve Tedavi Sürecindeki "Whipple Ameliyatı" Nasıl Uygulanır?

Cilt (Deri) Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Cilt (Deri) Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rektum Kanseri Nedir? Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rektum Kanseri Nedir? Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Ağız Kanseri Nedir? Ağız Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Kanseri Nedir? Ağız Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Baş Boyun Kanserleri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Baş Boyun Kanserleri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Dil Kanseri Nedir? Dil Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Dil Kanseri Nedir? Dil Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Farenks, Yutak Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci

Farenks, Yutak Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci

Nazofarenks Kanseri Nedir? Nazofarenks Kanseri Belirtileri

Nazofarenks Kanseri Nedir? Nazofarenks Kanseri Belirtileri

Karaciğer Kanseri

Karaciğer Kanseri

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom): Nedir, Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom): Nedir, Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Nedir? Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane Kanseri Nedir? Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Tedavisi

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Tedavisi

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri

Vulva Kanseri Nedir? Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Vulva Kanseri Nedir? Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Kanser Nasıl Oluşur?

Kanser Nasıl Oluşur?

Ortopedik Onkoloji

Ortopedik Onkoloji

Lenf (Lenfoma) Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Lenf (Lenfoma) Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Palyatif Bakım: Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Palyatif Bakım: Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Likit Biyopsi Nedir? Likit Biyopsi Nasıl Yapılır?

Likit Biyopsi Nedir? Likit Biyopsi Nasıl Yapılır?

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nedenleri ve Tedavisi

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nedenleri ve Tedavisi

Deri Kanseri Türleri, Tanı ve Tedavi Süreçleri

Deri Kanseri Türleri, Tanı ve Tedavi Süreçleri

Kanser Nedir? Kanser Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kanser Nedir? Kanser Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Yanlış tedavi nedeniyle kanser tüm vücuduna yayıldı

Yanlış tedavi nedeniyle kanser tüm vücuduna yayıldı

Kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar

Kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar

İmmünoterapi Nedir? İmmünoterapi Nasıl Uygulanır?

İmmünoterapi Nedir? İmmünoterapi Nasıl Uygulanır?

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Kanseri Nedir? Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Kanseri Nedir? Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kanser Ağrısı

Kanser Ağrısı

Kemik Tümörleri

Kemik Tümörleri

Kanser Tedavisi Nedir? Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanser Tedavisi Nedir? Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

CA125 Nedir? CA125 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

CA125 Nedir? CA125 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Tümünü göster