20 Eylül 2023 Çarşamba
“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?
Kemik hücrelerinin kontrolsüz çoğalması sonucu gelişen ve genellikle kemik dokusunda oluşan nadir bir kanser türüdür. Bu tür kanser, kemik yapısını bozarak güçsüzleşmesine, kırılma riskinin artmasına ve günlük yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Çoğunlukla çocuklar ve genç yetişkinlerde görülen kemik kanseri, vücudun herhangi bir kemiğinde ortaya çıkabilir. Ancak en sık uzun kemiklerde, özellikle bacaklarda ve kollarda gözlemlenir.
Kemikte başlayan bir hücre büyümesidir. Herhangi bir kemikte başlayabilir. Ancak en sık uyluk kemiğini etkiler. Kemik kanseri terimi, vücudun başka bir yerinde başlayan ve kemiklere yayılan kanseri içermez. Bunun yerine kemiğe yayılan kanser, başladığı yere göre adlandırılır. Örneğin, akciğerlerde başlayan ve kemiklere yayılan kanser yine de akciğer kanseridir. Doktorlar buna kemiklere metastaz yapmış akciğer kanseri diyebilir.
Kemiklerde başlayan kanser nadirdir. Farklı kemik kanseri türleri vardır. Bazı kemik kanseri türleri çoğunlukla bazıları ise yetişkinlerde görülür. Yaygın kemik kanseri tedavileri arasında cerrahi, radyasyon ve kemoterapi bulunur. Kemik kanseri için en iyi tedavi, türüne, hangi kemiğin etkilendiğine bağlı olarak değişir.
Belirtiler, kanserin boyutuna ve vücuttaki yerine bağlı olarak değişebilir. En yaygın belirtisi etkilenen kemikte veya eklemde şiddetli ağrıdır. Ağrı giderek sabit hale gelir ve hafif ağrı kesicilerle düzelmez. Gece veya aktivite sırasında daha kötü olabilir. Diğer yaygın kemik kanseri belirtileri şöyle sıralanabilir:
Bunların yanı sıra omurga kemiklerindeki kanser, omurilikten çıkan sinirlere baskı yapabilir. Bu, tümörün nerede olduğuna bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde uyuşukluk ve karıncalanma veya hatta güçsüzlüğe neden olabilir. Kemik kanseri, diğer birçok kanser türü gibi, bazen kilo kaybına ve yorgunluğa neden olabilir. Ancak kanser diğer organlara yayılırsa, başka semptomlara da neden olabilir. Örneğin, kanser akciğerlere yayılırsa öksürük ve nefes alma zorluğuna neden olabilir.
Kemik kanseri yaygın değildir ve neden olabileceği semptomların yaralanmalar veya artrit gibi diğer rahatsızlıklardan kaynaklanma olasılığı daha yüksektir. Yine de uzun süre devam eden veya kötüleşen semptomlarınız varsa nedeninin bulunup gerekirse tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmeniz önemlidir.
Uzmanlar kemik kanserine neyin sebep olduğundan emin değiller. Ancak kemik kanseri ile diğer faktörler arasında bağlantılar bulunmuştur. En önemli faktör, diğer kanserlerin tedavisi sırasında radyasyona veya ilaçlara maruz kalmaktır. Bazı kemik kanserleri de genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkar.
Kemiğin kendisinde oluşan kanserlere birincil kemik kanserleri denir. Organlarda veya vücudun diğer kısımlarında başlayan birçok tümör kemiklere ve vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Bu büyümelere ikincil veya metastatik kemik kanserleri denir. Meme, prostat ve akciğer tümörleri en sık kemiklere metastaz yapar. Birincil kemik kanseri türleri şöyle sıralanabilir:
Kemik kanserini teşhis etmek için doktorlar önce kemikleri inceler. Bunun için de X-ışınlarını kullanır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve BT (bilgisayarlı tomografi) taramaları, kemiklerin etrafındaki alanların daha ayrıntılı görüntülerini sağlar. Tanıyı doğrulamak için doktor, mikroskop altında incelenmek üzere kemikten küçük bir doku parçasının çıkarıldığı bir biyopsi de yapabilir. Biyopsi; kanser hakkında nerede oluştuğu da dahil olmak üzere belirli bilgiler sağlar. Bu bilgilere sahip olmak, belirli kanser türleri için hangi tedavi yönteminin işe yarayacağının belirlenmesine yardımcı olur.
Kemik kanseri tedavisi kanser türüne, yayılıp yayılmadığına ve yayılmışsa nereye yayıldığına bağlıdır. Kemik kanseri olan kişiler genellikle durumu tedavi etmek için farklı uzmanlık alanlarındaki doktorlardan oluşan ekiple çalışır. Bu grup, kanser konusunda uzmanlaşmış onkologlar, kemik ve eklem konusunda ortopedi cerrahları içerir.
Tedavi genellikle yaklaşımların bir kombinasyonunu içerir. Bu tedavilerin türü ve süresi, kemik kanseri türü, tümörün boyutu ve vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. En sık kullanılan yöntemlerden ilki ameliyattır. Ameliyat ile cerrah, tümörü sağlıklı dokudan ayırır. Ayrıca etkilenen kemikleri gerçek veya yapay kemik greftleriyle onarabilir veya yeniden inşa edebilir. Bazen, kanseri tedavi etmek için tüm bir uzvun çıkarılması gerekir. Bu durumda, yapay bir uzuv kullanılabilir. Bazen, tüm kanser hücreleri ilk seferde çıkarılmamışsa tekrar ameliyat gerekir. Radyasyon tedavisi de tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu tedavi, tümörleri yüksek dozda X ışınlarıyla küçültür. Doktorlar, genellikle tümörü küçültmek için ameliyattan önce radyasyon kullanır. Böylece daha az doku çıkarılmak zorunda kalır. Kemoterapi de kemik kanseri için tercih edilen tedaviler arasında yer alır. Bu tedavi türü, ilaçla vücuttaki kanser hücrelerini öldürür. İnsanlar genellikle bu ilacı bir hap yutarak veya damara enjekte edilerek alır.
Son güncellenme tarihi: 11 Kasım 2024
Yayınlanma tarihi: 06 Temmuz 2023
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Ortopedi ve Travmatoloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları