Anadolu Vakfı ve Anadolu Sağlık Merkezi İlk Yardım Tırı Van’da Yaraları Sardı
Anadolu Vakfı ve Anadolu Sağlık Merkezi, tüm Türkiye’de derin üzüntü yaratan Van depreminin ardından, 24 saat içerisinde ilk yardım tırı ile ulaştığı bölgede, depremzedelere sağlık hizmeti verdi.
Sağlık Bakanlığı Kriz Komuta Merkezi’nin belirlediği bölgelerden biri olan Erciş merkezine kurulan ilk yardım tırında, gereksinimleri karşılayabilecek biçimde muayene odası, kan alma-müdahale bölümü, seyyar röntgen cihazı ile gerekli ilaç ve ihtiyaç malzemeleri hazır edildi.
Büyük felaketi duyar duymaz Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçerek hazırlıklara başladıklarını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Hizmetler Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, ortopedi uzmanı, genel cerahi uzmanı, iç hastalıkları uzmanı, göğüs hastalıkları ve yoğun bakım uzmanı, aile hekimi, hemşireler ve acil tıp teknisyenlerinden oluşan 19 kişilik sağlık ekibinin ilk yardım tırı ile birlikte deprem bölgesine gittiklerini belirtti.
Van’a giden sağlık ekibinde bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hişam Alahdab ise Van’daki çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Anadolu Vakfı tarafından sağlanan giysi, bebek bezi ve maması, çocuk botu, çorap, elektrik sobası ve yiyecek maddeleri bulunan aracımız ve tıbbi malzemeler ile donatılmış tırımız ile geldiğimiz deprem bölgesinde üç ayrı koldan hizmetlerimizi sürdürdük. İlk gece sahra hastanesine destek verdik. Sahra hastanesine ihtiyaç duyuldukça destek vermeye devam ettik. İkinci çalışmamız poliklinik hizmetlerimiz oldu. Çadırda kurduğumuz sağlık ünitesinde hızla hasta bakmaya başladık. Baktığımız hasta sayısı 300’ü geçti. Üçüncü hizmet kolumuzu ise seyyar ekiplerimiz oluşturdu. Bir hekim ve hemşire ile gerekli yardım malzemelerinin bulunduğu ambulansımız ulaşımın zor olduğu köylerde sağlık hizmeti verdi. Polikliniğimize ağırlıklı olarak enfeksiyonlar, kırıklar, yaralar, yaralanmalar, bronşit, tansiyon yükselmesi, ritim bozukluğu, diyabet, üst solunum yolu enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonu şikayeti olan hastalar geldi. Çocuklarda ise ağırlıklı olarak gribal enfeksiyon ve ateş vardı.”