20 Eylül 2023 Çarşamba
“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?
Pankreas kanseri, karın bölgesinde bulunan ve sindirime yardımcı bir organ olan pankreası etkileyen bir rahatsızlıktır. Belirtiler arasında bulantı, şişkinlik, yorgunluk, sarılık ve iştahsız bulunabilir. Tedavi ameliyat, kemoterapi ve radyasyon gibi yöntemleri içerir. Hastalığın erken evrelerde tespit edilmesi zor olduğundan ciddi komplikasyonlar içerebilir.
Pankreas kanseri, pankreas organındaki hücreler mutasyona uğradığında ve kontrolsüz büyümeye başladığında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Pankreas karnın, omurga ve mide arasında bulunan bir önemli bir bezdir. Görevleri arasında kan şekerini kontrol eden hormonları ve sindirime yardımcı olan enzimleri üretmek bulunur. Rahatsızlık genellikle pankreas kanallarında başlar. Pankreas tümörlerini görüntüleme testlerinde erken evrelerde tespit etmek zordur. Bu nedenle birçok kişiye kanser metastaz yapana kadar tanı konulması güçtür. Teşhis genellikle görüntüleme testi ve biyopsi ile konur. Görüntüleme testleri arasında olan bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, ultrason ve pozitron emisyon tomografisini kanserin yeri, yayılma durumu, büyüklüğü hakkında bilgi verebilir. Biyopsi ise pankreas dokusundan küçük bir örneğin alınması ve mikroskop altında incelenmesi işlemidir. Pankreas kanseri genellikle agresif bir hastalıktır ve teşhis genellikle hastalığın ileri evrelerinde konduğu için tedavi seçenekleri sınırlı olabilir. Cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi yöntemler doktorlar tarafından yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerindendir.
Pankreas kanserinin ilk evrelerinde tespit etmede yardımcı olabilecek erken dönem belirtileri çoğunlukla yoktur. Belirtiler genellikle tümörün sindirim sistemindeki diğer organları etkilemeye başladığında ortaya çıkar. Pankreas kanseri belirtileri şunları içerebilir:
Ayrıca yakın zamanda diyabet veya pankreas iltihaplanması nedeniyle ağrılı bir rahatsızlık geçiren kişilerde pankreas kanseri şüphesi olabilir. Nöroendokrin tip pankreas kanserinin semptomları, sarılık ve kilo kaybı gibi geleneksel pankreas kanseri semptomlarından farklı olarak ishal ve anemiyi de içerebilir.
Pankreas kanserine oluşumunda rol alan faktörlerin neler olduğu araştırmacılar tarafından günümüzde hala incelenmektedir. Ancak doktorlar bu tür kanser riskini artırabilecek bazı faktörler tespit etmişlerdir. Bunlar arasında aile geçmişinde hastalığın görülmesi yer alır. Yaygın pankreas kanseri risk faktörleri şunları içerir:
Pankreas kanseri, hücrelerin DNA'larında meydana gelen değişiklikler nedeni ile ortaya çıkar. Hücrenin DNA'sı, hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatları içerir. Kanser hücrelerinde DNA’lar hücrelere hızla çok daha fazla hücre yapmalarını belirtir. Sağlıklı hücreler belirli bir zaman sonra ölürken kanser hücreleri yaşamaya devam edebilir. Bu da anormal hücre büyümesine neden olur. Pankreas kanserinin evreleri, kanserin ne kadar yayıldığını belirlemek için kullanılır ve aşağıdakileri içerir.
Doktorlar tarafından erken evrelerde teşhis edilmesi kolay bir hastalık değildir. Bunun nedeni, rutin fiziki muayeneler sırasında pankreasın hissedilmesinin güç olması ve rutin görüntüleme testlerinde görmenin zor olmasıdır. Doktor olası pankreas kanseri şüphesinde aşağıdakileri içerebilecek pankreas fonksiyon testlerinin bir kombinasyonunu isteyebilir:
Pankreas kanseri tedavisi, genellikle bir kombinasyon terapisi olarak uygulanır ve birçok faktöre bağlı olarak değişir. Pankreas tedavisinin bazı yöntemleri şunlardır:
Pankreas Kanseri Türleri Nelerdir?
Pankreas tümörlerinin iki ana türü vardır. Adenokarsinom pankreas tümörlerinin %90'ından fazlasını içerir. Pankreasın dış bez hücrelerinden kaynaklanır. Nöroendokrin tümörler ise pankreas tümörlerinin daha az kısmını içerir. Pankreasın hormon üreten hücrelerinden kaynaklanır.
Pankreas Kanserini Fark Etmek Ne Kadar Sürer?
Pankreas kanserinin erken belirtileri genellikle bulunmaz. Ancak bazı kişilerde tanı konmadan bir yıl öncesine kadar belirsiz semptomlar gelişebilir. Çoğunlukla pankreas kanserinin ilk semptomları sırt ağrısı veya mide ağrısı olabilir. Bu belirtiler ilk başta gelip gidebilir, yemeklerden sonra veya yatma sırasında daha da kötüleşebilir.
Pankreas kanseri ciddi komplikasyon riski içeren bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektirir. Pankreas kanseri belirtileri bulunan kişiler hastanelerin dahiliye polikliniğinden randevu alarak tedaviye başlayabilirler.
Son güncellenme tarihi: 11 Mart 2024
Yayınlanma tarihi: 11 Mart 2024
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Öne Çıkan Kanser Yazıları