Hasta ve hekim iletişimi nasıl olmalı?
Hasta ve hekim arasındaki güçlü iletişimin, tedavinin başarısını olumlu yönde etkilediğinin altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Direktörü, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, doğru uygulanamayan tedavilerden istenilen sonuçları almanın çok güç olduğunu söyledi.
Hastalıkların tanı ve tedavisinde her geçen gün yeni bilgiler ve teknolojiler gelişse de hastanın bilinçli olması sonuçların başarısını doğrudan etkiliyor. Özellikle de kronik hastalıkların tedavisinde hastanın mutlaka hastalığı konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Sağlıklı bir toplum yaratabilmek için öncelikle toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Özellikle kronik hastalıkların takibinde hastalığın kontrol altına alınmasında hekimin tek taraflı çabası yeterli olmuyor. Hastanın da tanı ve tedavi sürecinde sorumlulukları olduğunu unutmaması gerekiyor. Bu sorumluluğa bağlı olarak da yükümlülüklerini yerine getirmesi bekleniyor. Bunu yapabilmek de ancak bilgilenmeyle mümkün olabiliyor.
Güçlü iletişim için atılabilecek adımlar
- Bilgilenin: Hastalığınızla ilgili araştırmayı güvenilir kaynaklardan yapın ve tedaviniz sürecinde size düşen görevleri mutlaka öğrenin.
- Sorular sorun: Hastalığınızın tedavisinin nasıl olacağını mutlaka sorun. Tedavi süresince dikkat etmeniz gereken ya da ortaya çıktığında hekime bildirmeniz gerektiği özel bir belirti olup olmadığı konusunda hekiminize danışın. Bu süreçte değiştirmeniz gereken alışkanlıklarınız olup olmadığını hekiminize sorun.
- Sürece katılın: Tedavinin başarıyla sonuçlanması ancak doğru uygulamayla mümkün olacağı için ilaçlarınızı doğru kullandığınızdan emin olun. Hekiminizin beslenme önerilerine mutlaka uyun. Tedavinizle ilgili varsa, olası riskleriniz ya da yan etkilerinizi mutlaka öğrenin.