28 Ocak 2025 Salı
Perinatoloji Nedir? Perinatoloji Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Gebelik; anne ve fetüs sağlığının yakından takip edilmesi gereken bir dönemdir.
Gebelik; anne ve fetüs sağlığının yakından takip edilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde anne vücudunda, fetüsün gelişiminin ve büyümesinin optimal olması için birtakım değişiklikler meydana gelir. Annede daha önceden var olan hastalıklar veya bu değişim sırasında yeni oluşan durumlar, gebelikte ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Anne veya fetüs kaynaklı bu komplikasyonların görülme ihtimalinin fazla olması gebeliğin yüksek riskli olması anlamına gelir. Perinatoloji, riskli gebeliklerle ilgilenen bir alandır.
Riskli gebelik, doğum yapacak kişinin gerek hamilelik öncesi gerek de hamilelik sırasında çeşitli sağlık sorunları geliştirmesi durumunda ortaya çıkar. Yine fetüsteki kromozomal bozukluklar, yapısal anomaliler de gebeliğin riskli kabul edilmesine neden olur. Perinatoloji ya da diğer adıyla maternal fetal tıp; riskli gebelik açısından risk faktörü taşıyan hamilelerin yakından takip edildiği, anne ve fetüs sağlığını değerlendirmek için ayrıntılı testlerin yapıldığı kadın hastalıkları ve doğum alanıdır. Perinatoloji alanında uzmanlaşmış kadın hastalıkları ve doğum doktorları, yüksek riskli gebeliklerin yönetilmesi konusunda hizmet verir.
Riskli gebelik; anneyle, fetüsle veya her ikisi ile ilgili sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Riskli gebeliğe neden olabilecek durumlar ise şu şekildedir:
Hamilelik öncesinde anneden var olan hastalıklar, gebelikte komplikasyon gelişme ihtimalini artırabilir. Bu hastalıklardan sık görülenleri ise:
Gebelik öncesinde var olan hastalıklarda olduğu gibi hamilelik sırasında gelişen bazı durumlar da komplikasyon riskini artırabilir. Gebelikte gelişen bu durumlardan bazıları şöyledir:
Yüksek riskli gebeliklerde annede bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu belirtiler, hayatı tehdit edebilecek ölçüde ciddi bir durumun zemininde gelişebilir. Bu yüzden aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını gösteren gebelerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir:
Yaş faktörü, ileri yaş gebeliklerinde risk taşır. Anne yaşının 35’ten büyük veya 17’den küçük olması durumunda gebelik riskli kabul edilir.
35 yaşından büyük gebelerde gestasyonel diyabet, preeklampsi gibi komplikasyonların görülme ihtimali daha fazladır. 17 yaşından küçük gebelerde ise anemi, cinsel yolla bulaşan hastalık, erken doğum gibi sorunlara daha sık rastlanır. 17 yaşından küçük anne adaylarında hem doğum öncesi hem de doğum sonrası takip ve bakımın da yetersiz olma ihtimali daha yüksektir. Bu da gebeliğin riskli olmasının bir nedenidir.
Yüksek riskli gebelik, hayati tehlike taşıyan komplikasyonlarla karşı karşıya bırakabilir. Riskli gebeliğe bağlı oluşabilecek komplikasyonlar şöyledir:
Riskli gebeliklerde anne ve bebek sağlığının korunması temel hedeftir. Bu sebeple de riskli gebelik yaşayanların hamilelik boyunca perinatolog tarafından yakından takip edilmesi gerekir. Perinatolog bu süreçte anne ve fetus sağlığını izlemek için bu yöntemlerden faydalanabilir:
Riskli gebeliklerin tedavisi, gebeliği riskli hale getiren sebebe göre yapılır. Örneğin diyabet hastası bir annenin kan şekerinin gebelik boyunca kontrol altında tutulması gerekir. Fetüsteki yapısal anomaliye bağlı riskli gebelikte ise fetüs doğuma kadar yakın takip edilir. Doğum sonrasında ise ilgili yapısal anomaliyi düzeltecek cerrahi girişim planlanır ve bebeğin yenidoğan yoğun bakım imkanı olan bir sağlık merkezinde kalması sağlanır.
Riskli gebeliğe bağlı komplikasyonların önlenmesinde, risk faktörlerini taşıyan ebeveynlerin doğum öncesi jinekologa başvurması ve gerekli durumlarda genetik danışmanlık alması gerekir. Gebeliğin planlı olması, gebelik sürecinde sağlık problemi yaşama ihtimalini azaltır.
Günümüzde gebeliklerin azımsanmayacak ölçüde büyük bir kısmı riskli gebelik kategorisindedir. Ancak yakın takip ve tedavi ile riskli gebeliğe bağlı ciddi komplikasyonlardan korunmak mümkün olur. Gebe kalmayı planlayan veya halihazırda gebe olan kadınların mutlaka donanımlı bir hastaneye başvurması, gerek duyulması halinde de perinatolga gidilmesi faydalı olacaktır.
Son güncellenme tarihi: 16 Kasım 2022
Yayınlanma tarihi: 16 Kasım 2022
Öne Çıkan Kanser Yazıları