Gözde  Kaya
Embriyolog Dr.

Gözde Kaya

Uzmanlık

  • Histoloji ve Embriyoloji
  • Tüp bebek
  • İnfertilite

Eğitim

  • Üniversite: Karadeniz Teknik Üniv. Fen Edebiyat Fakültesi Genel Biyoloji Bölümü (2008)
  • Uzmanlık: Yüksek Lisans Kocaeli Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü (2009-2013)
  • Doktora: Kocaeli Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü (2013-2020)

 

Çalıştığı Kurumlar

  • Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi (2013-2020)

  • Klinik Embriyoloji Derneği, TSRM

  1. The association of seminal oxidation reduction potential with sperm parameters in patients with unexplained and male factor ınfertility. Ozge Senem Yucel Cicek , Gozde Kaya , Begum Alyuruk , Emek Doger , Tugba Girisen , Serdar Filiz . Int Braz J Urol Jan-Feb 2021;47(1):112-119. 

  2. Sequential Transfer of Day 2/3 Embriyos versus Cleavage Stage Double Embryo Transfer: The Impact on Clinical Pregnancy Rates, Gozde Kaya, Begum Alyuruk, Ozge Senem Yucel Cicek, Sule Yildirim Kopuk, Ahmet Yigit Çakiroglu, Emek Doger, Serdar Filiz, Asian Pacific Journal of Reproduction 2020; 9(3): 124-128.

  3. Obesity leads to higher risk of sperm DNA damage in infertile patients, Özcan Budak, Gözde Yazıcıoğlu, Sema Kurnaz, Ahmet Yiğit Çakıroğlu, Emek Doğer, Serdar Filiz, PP-043,10th Biennial Conference of Alpha, Scientists in Reproductive Medicine 9th-11th May 2014

  4. The association between male age and fertilization/pregnancies rate in severely oligoasthenozoospermic patients, Gozde Yazıcıoğlu, Özcan Budak, Ahmet Yiğit Cakıroglu, Emek Doğer, Sebiha Özdemır Özkan, Serdar Filiz, PP-050, 10th Biennial Conference of Alpha, Scientists in Reproductive Medicine 9th-11th May 2014

  5. Azalmış Over Rezervi Hastalarında Kadın Yaşının ICSI Sikluslarında Gebelik Oranları Üzerine Etkisi, Kaya G., Alyürük B., Çakıroğlu Y., Doğer E., Özdemir Özkan S., Filiz S., Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Kongresi, 28-31 Ekim 2015

  6. The impact of embryo transfer catheter retraction rate on fertility outcomes in intracytoplasmic sperm injection cycles: a randomized controlled trial, B. Devranoglu, Ö. Özdamar, G. Kaya, E. Doğer, S. Selçuk, M. Küçükbaş, Y. Çakıroğlu, T. Kutlu, Abstracts of the 32nd Annual Meeting of ESHRE, Helsinki, Finland, 3 July – 6 July, 2016

  7. Vücut Kitle İndekslerine Göre Gruplandırılan Kadın IVF Hasta Gruplarında Granüloza Hücrelerinde Adiponektin ve Tümör Nekroz Faktör- Alfa (TNFα) İmmünreaktivitesinin İncelenmesi ve Gebelik Durumu İle İlişkisinin Araştırılması, Elif Gelenli Dolanbay, Melda Yardımoğlu Yılmaz, Birol Vural, Murat Kasap, Gözde Yazıcıoğlu Kaya, 14. Ulusal Histoloji ve Embriyoloji Kongresi10-13 Mayıs 2018

İlgi Alanları

Embriyo Transferi Nedir? Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Embriyo transferi tüp bebek tedavisi sırasında laboratuvar ortamında, yani kadın vücudunun dışında elde edilen embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Anne adayından toplanan yumurta hücrelerinin, baba adayından alınan sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında döllenmesi ve ardından anne adayının rahmine bırakılması olarak da tanımlanan embriyo transferi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerde gebelik elde edilmesine yardımcı olabilir.

Yumurta Rezerv Düşüklüğü (AMH) Nedir?, Nedenleri ve Tedavisi

Kadınlardaki yumurta sayılarındaki azalma günümüzde sık sık karşılaşılan bir kısırlık nedenidir. Kadınlarda beli bir yaştan itibaren hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi düşer. Bu da yumurtaların döllenme ihtimalini düşürerek bireylerin çocuk sahibi olmalarını engelleyebilir. AMH adı verilen doğurganlık hormonunun azalması anlamına gelen bu durum bazen genç kadınlarda da görülebilir. Yumurta rezerv düşüklüğü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için metnin devamına göz atabilirsiniz.

Yumurta Rezervi ve Kalitesi Nasıl Arttırılır?

Yumurta rezervi bir kadının doğurganlık potansiyelini anlamaya yardımcı olan önemli bir terimdir. Bu kavram kadınların üreme kapasitelerini ve yumurtalıklarındaki yumurta miktarını değerlendirmek için kullanılır.

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir, Kimlere Yapılabilir

Yumurta dondurma, kadınların doğurganlık kapasitesini ileri yaşlara ertelemek istedikleri bir üreme seçeneğidir. Yumurta dondurma işlemi, yumurtalıkları hormon ilaçları ile uyararak ve toplanan olgun yumurtaları dondurarak gerçekleştirilir. Bu sayede bireyler yaşam tarzlarına ve ihtiyaçlarına uygun bir üreme planı oluşturabilirler.

Tüplerde Tıkanıklık Nedenleri, Belirtileri, Tanı ve Tedavisi

Tıkalı fallop tüpleri dişi üreme sağlığını etkileyen yaygın bir sorundur. Bu tüpler, yumurtalıkları rahme bağlayarak döllenmeyi kolaylaştırır. Tıkanıklık meydana geldiğinde bu karmaşık üreme sürecini bozabilir ve infertiliteye (kısırlığa) yol açabilir. Tıkanmanın nedenleri, enfeksiyonlar, endometriozis veya önceki cerrahilerden kaynaklanan yaralanmaları içerir. Bu tıkanıklıkların nedenlerini anlama, teşhis ve tedavi seçeneklerini öğrenme, bebek sahibi olmak isteyen çiftler için son derece önemlidir.

Tüp Bebek Uygulamasında Glutatyon Tedavisi

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için hem spermin hem de yumurtanın sağlıklı olması gerekir. Ancak metabolik olaylar sonucunda açığa çıkan radikaller, vücutta birikerek yumurta veya spermin bozulmasına yol açabilir. Bunun sonucunda da kısırlık sorunu ortaya çıkabilir. Glutatyon adı verilen antioksidan vücutta biriken bu radikallerin uzaklaşmasına ve daha sağlıklı gebeliklerin gerçekleşmesine yardımcı olur. Bundan dolayı tüp bebek tedavilerinde glutatyon tedavisi daha sağlıklı bir gebelik süreci için önemlidir. Tüp bebek tedavisinde glutatyon tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Tüp Bebek (IVF) Yönteminde PRP Uygulaması

Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınları yaygın olarak etkileyen bir sağlık sorunudur. Sendromun oluşmasının temelinde hormonal değişiklikler yer alabilir. Erkeklere özgü androjen hormonları kadınlarda belirli seviyelerde mevcuttur. Ancak bu hormonların aşırı miktarda üretilmesinde bazı bozukluklara sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda adet döngüsünün bozulması ile birlikte cilt ve saçta değişiklikler, yumurtalıklarda kistler şeklinde kendini gösterebilir. Ana nedeni henüz bilinmeyen PCOS, kısırlığın en yaygın nedenlerinden biridir. Bununla birlikte polikistik over sendromunun oluşmasına zemin hazırlayabilen birtakım risk faktörleri bulunabilir. Aile geçmişi, yaşam tarzı alışkanlıkları ve bazı hastalıklar PCOS gelişmesini uyarabilen etkenlerdir. Polikistik over sendromu erken teşhis edilmediğinde ve tedavi sağlanmadığında kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet gibi uzun vadeli komplikasyonlar gösterebilir (1, 2).

Kısırlık Nedir, Prensipler, Tanı ve Tedavisi

Gebe kalmak için vücudumuzda önemli adımlar vardır. Beyin üreme hormonları üretir, yumurta olgunlaşır ve ovulasyonla serbest bırakılır. Fallop tüpleri yumurtayı yakalar, erkek partnerin sperm hücreleri yol alır ve bir sperm hücresinin yumurtayı döllenmesi gerekir. Döllenmiş yumurta rahime yerleşir, bu da hamileliğin başlangıcını temsil eder. Bu karmaşık süreçte yaşanan aksaklıklar gebeliğin gerçekleşmemesine neden olabilir. Ancak her başarısız deneyim kısırlık olarak kabul edilmez. Şimdi kısırlık nedir konusunu inceleyelim.

Embriyo Yapıştırıcı (Embryo Glue) Nedir? Kimlerde Kullanılır?

Tüp bebek tedavilerinde kullanılan embriyo yapıştırıcı, gelişmekte olan embriyo ile rahim iç zarı arasında güçlü ve istikrarlı bir bağlantı oluşmasına yardımcı olur. Başarılı implantasyon ve gebelik şansını önemli ölçüde artıran embriyo yapıştırıcısı hakkında daha fazla bilgi edinmek için metnin devamını okuyabilirsiniz.

Çip Bebek Nedir? Çip Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebekte çipli aşılama, çiftlerin doğal yollarla hamilelik elde etme şanslarını artırmak için kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Bu yöntemde, anne adayının yumurtaları uyarılır ve olgunlaştırılır. Ardından, baba adayından alınan spermin, laboratuvar ortamında seçilerek anne adayının yumurtasıyla döllenmesi sağlanır. Döllenen yumurta, embriyo haline gelir ve anne adayının rahmine yerleştirilir. Çipli aşılama, infertilite sorunu yaşayan çiftlere umut veren bir seçenek olabilir. İşlem, tıbbi bir uzman gözetiminde gerçekleştirilir ve çiftlerin bireysel sağlık durumlarına göre uyarlanır.

Çikolata Kisti (Endometriozis) Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Çikolata kisti, kadın sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olan bir jinekolojik sorundur. Çikolata kisti, tıbbi terimi ile Endometriozis, endometrium adı verilen rahim iç tabakasının rahim dışındaki bölgelerde büyümesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Genetik yatkınlık, hormonal dengesizlikler, menstrüel akışın rahim dışına doğru geriye kaçması ve bağışıklık sistemi sorunları çikolata kisti oluşumunda rol oynayabilir. Bu faktörlerin bir araya gelmesi endometrial (rahim duvarı) dokuda iltihaplanma, kanamalar ve sonucunda çikolata kistleri oluşturabilir. Çikolata kisti adını içerdikleri kahverengi renkli sıvı benzeri maddeden alır ve bu kistler genellikle yumurtalıklarda bulunur. Çikolata kisti, ağrılı adet dönemleri, pelvik ağrı, ilişki sırasında ağrı ve fertilite(doğurganlık) sorunları gibi bir dizi semptomla neden olur. Bu durum, kadınların yaşam kalitesini büyük oranda etkileyebilir ve uzun süreli tedavi ihtiyacı doğurtabilir.

Tüp Bebek Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi, in vitro fertilization (IVF) ya da farklı bir deyişle üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi işlemi olarak tanımlanabilir.

Polikistik Over Sendromu Nedir? Hamilelik Tedavisi

Özellikle fazla kilosu olan kadınlarda görülen “Polikistik Over Sendromu”, çocuk sahibi olmayı zorlaştırsa da bir engel değil. Bu sorunu yaşayan kadınlar da tüp bebek tedavisiyle anne olabilme şansına sahip.

Yumurtlama Dönemi: Nedir, Belirtileri, Hesaplama Yöntemi

Yumurtlama dönemi, kadınlarda belli bir olgunluğa gelen yumurtaların, yumurtalıktan salınması dönemidir. Yumurtlama dönemi, adet döngüsünün önemli bir parçasıdır ve kadınların hamile kalmasında önemli rol oynar. Yumurtlama döneminin geldiğini gösteren bazı belirtiler vardır. Kadınlar, gebe kalmak istediklerinde bu belirtileri takip ederek belirli hesaplama yöntemi ile gebe kalmak için en uygun zamanı seçebilirler. Yumurtlama dönemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.