Radyoaktif iyot tedavisi

Halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanserinde ameliyatı takiben yapılır. Amacı; geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücreleri yok etmek olan tek tedavi seçeneğidir.

Halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanserinde ameliyatı takiben yapılır. Amacı; geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücreleri yok etmek olan tek tedavi seçeneğidir. 

Tiroid Kanserinde Radyoaktif İyot Tedavisi

Halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanserinde ameliyatı takiben yapılır. Amacı; geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücreleri yok etmek olan tek tedavi seçeneğidir. Radyoaktif iyot tedavisi ile ameliyattan sonra tiroid yatağındaki geri kalan dokunun ortadan kaldırılarak hastanın takibi kolaylaştırılır. Aynı zamanda gizli metastazları göstererek ve tedavi ederek hastalığın tekrarlamasını azaltır ve sağkalımı uzatır. 

Doğru yapılan cerrahi operasyonu takiben uygun hasta seçimi ile yapılan radyoaktif iyot tedavisi hastaların yüzde 95’inden fazlasında hastalığın tamamen ortadan kaldırıldığı  araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Radyoaktif iyot tedavisi kimlere uygulanır?

Bu tedaviyi alacak olan hastalar ameliyattan hemen sonra belirlenir ve cerrahi operasyondan yaklaşık 3-4 hafta sonra radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir.

Diferrensiye tiroid kanseri olarak tanımlanan papiller ve foliküler karsinomlarda uygulanır. Tedavi tümör çapı 1 cm’in üzerinde olan tüm hasta grubuna ablasyon (cerrahi ile çıkarılamayan geri kalan tiroid dokusunu yok etme) ve tedavi amacıyla verilir. Eğer tümör çapı 1 cm'den küçük ise total tiroidektomi amaliyatı yeterli olabilir ancak tümör çapı 1 cm'den küçük olmasına rağmen metastaz saptanmışsa, kapsül invazyonu mevcutsa, daha önce özellikle boyun bölgesine radyasyon aldıysa veya kötü hücre tipinde ise  radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır.

Radyokaktif iyot tedavisine nasıl hazırlanılmalı?

Tedavi geri kalan tiroid ve tümör hücrelerinin içine iyot-131'in girişini ve tedavi etkinliği artırmak için TSH hormonu yükseltilerek uygulanır. Operasyondan genellikle 3-4 hafta sonra hastaya tedavi uygulanabilir. Hastanın uzun süre hipotiroidide kalmaması için tedavi sonrasında plan yapılması hastanın konforunu artırmaktadır. Tedavi öncesinde 10 -15 günlük iyottan fakir bir diyet tedavi başarısını oldukça artırmaktadır. Tedavi hazırlık aşamaları nükleer tıp doktoru tarafından hastaya uygun biçimde planlanarak hasta ile detaylı biçimde konuşulmalıdır. 

Radyoaktif iyot tedavisi nasıl uygulanır?

• İyot tedavisinin uygulanacağı sabah hasta yaklaşık 6 saatlik açlıkla hastaneye gelir.

• Gerekli kan tahlilleri yapılarak iyot tedavisi uygulanmak üzere hasta radyoaktif tedavi odasına (kurşun kaplı) alınır.

• Radyoaktif madde ağızdan kapsül şeklinde hastaya verilir.

• Hasta aldığı ilaç dozuna bağlı olarak bu odada ortalama 3-5 gün kalır.

Radyoaktif iyot tedavisinin yan etkileri ve önlemleri

Tedavide verilen radyoaktif iyot kapsülünün herhangi bir kötü tadı veya kokusu yoktur, hasta tedavi esnasında herhangi bir şey hissetmez. Diğer kemoterapi yöntemlerinde izlenen saç dökülmesi görülmez,  mide-barsak sistemine bağlı oluşan yan etkilerin bu tedavide oluşması çok nadirdir. Verilen tedavinin tükürük bezlerine zarar vermemesi için hastaya bazı yöntemler önerilmektedir. Ayrıca bol su içilmesi ve her gün duş alınarak vücut salgıları ile atılan radyasyondan hastanın temizlenmesi vücuttan radyasyonun uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Tedavi esnasında ziyaretçi kabul edilmemekte olup ihtiyaçları sağlık personeli kontrolünde temin edilmektedir.

Radyoaktif iyot tedavisinin süresi

Bir kişi için en az üç gün boyunca tek başına bir odada kalmak aslında son derece güç bir durum olduğunun farkındayız. Anadolu Sağlık Merkezi içinde oluşturulan sistem ve kurulan iletişim sayesinde bu güçlüğün minimuma indirgenmesi amaçlanmıştır.
 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Nükleer Tıp

Nükleer Tıp

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze

Nükleer Tıp

Doç. Dr. Kezban Berberoğlu

Gebze

Nükleer Tıp

Doç. Dr. Kezban Berberoğlu

Tümünü göster