Sünnet Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tıbben bir zorunluluğu bulunmayan dini gelenek olarak erkek çocukların erişkinliğe attığı ilk adım olarak kabul edilen sünnet, idrar yolları enfeksiyonlar riskini azaltıcı etkisi başta olmak üzere pek çok faydası olan cerrahi bir işlemdir. Sünnet işleminde penisin üst kısmını saran ve prepisyum olarak adlandırılan sünnet derisinin belirli uzunluk ve şekilde cerrahi yolla kesilerek alınması sonucu penisin uç kısmı açığa çıkar. Genel hijyen açısından oldukça faydalı bir işlem olan sünnet, uygun hijyenik koşullarda ve doğru yöntemlerle uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Basit bir cerrahi işlem olmasına karşın doğru yapılmayan işlem sonucunda çocuğun tüm yaşamını etkileyen ciddi problemlere yol açabilir.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalı

Sünnet ameliyatı her yaşta yapılabilir. Ancak 2-6 yaş aralığındaki çocuklarda psikolojik travma yapabileceğinden dolayı uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Bu yaş grubundaki çocuklar kimlik gelişimi dönemindedir ve uyum sorunu yaşar. Çocukta penisini kaybetme duygusu gelişebilir. Ayrıca bu dönem çocuğun anneye bağımlı olduğu bir dönemdir. 7 yaşından ergenlik dönemine kadar çocuklar durgunluk dönemine girer. Uzmanlar tarafından en uygun sünnet, aşı doğumdan sonraki ilk 20 gün veya 6 yaşından sonraki dönemdir.
 

Bebeklerde Sünnet Ne Zaman Yapılmalı

İyileşme sürecinin ve bakımının daha kolay olması, psikolojik travma yaratmaması nedeniyle yeni doğan sünneti yaptırılabilir. Yeni doğan bebek hayatının ilk günlerinde birçok önemli sorun ile mücadele eder. Emme, yutma, solunum problemler, sarılık, kilo kaybı gibi sorunlar yeni doğanda karşılaşılabilen sorunlardır. Bu durumlar ilk bir haftadan sonra azalmaya başlar. Ayrıca annenin kendini toparlaması da bir haftayı bulur. Bebeğin sünnet sonrası bakım işlemlerinin anne tarafından yapılması anne bebek iletişimini artırır. Bütün bunlar göz önüne alındığında sünnet işleminin bebeğin doğumundan 7 gün ve sonrasına bırakılması daha uygun olur.
 

Sünnet Kim Tarafından Yapılmalıdır?

Ülkemizde sünnet ameliyatı, hekimler, sağlık memurları ve sünnet doktoru olarak bilinen sağlık çalışanları tarafından yapılabiliyor. Ancak üroloji uzmanları, çocuk cerrahları veya genel cerrahlar tarafından yapılması daha uygundur. Hastane koşullarında mümkünse ameliyathanede sünnet işleminin gerçekleşmesi komplikasyonları minimuma indirir. Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen cerrahi işlem son yıllarda sadece genel anestezi altında yapılmaya başlanmıştır. Genel anestezi, çocuğu psikolojik açıdan korur ve iyileşme sürecini kısaltır.
 

Sünnet Sonrası Bakım

Sünnet sonrası ağrı kesici şurup, hap, antibiyotik, baticon ve gazlı bezden oluşan bir ilaç seti kullanılır. Pansuman işlemi doktor ya da sağlık memuru tarafından yapılmalıdır. Bu süreçte penis başında kabuklanmalar, şişmeler ve kızarıklıklar oluşabilir. Sünnet sonrası bakım sırasında en önemli nokta yarayı temiz tutarak dış etkenlerden mümkün olduğunca uzak tutmaktır. Bu nedenle özel olarak tasarlanan sünnet külodunun faydası olabilir. Yaklaşık bir haftalık bir süre sonunda rahat bir psikoloji ile çocuğun bu süreci atlatması önemlidir. Bir hafta sonunda çocuk günlük yaşantısına devam edebilir.
 
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Çocuk Cerrahisi

Çocuk Cerrahisi

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze Ataşehir

Çocuk Cerrahisi

Op. Dr. Ahmet Nadir Tosyalı

Gebze Ataşehir

Çocuk Cerrahisi

Op. Dr. Ahmet Nadir Tosyalı

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Tümünü göster