Çocuk Nörolojisi

Çocuk Nörolojisi

Çocuk Nörolojisi branşı; çocuğun yaşa uygun nörolojik gelişimini, şuur değişikliği veya tekrarlayan ataklar şeklinde seyreden durumları, doğum döneminde veya gebelikte gelişen sorunları, çocukta görülen güçsüzlük ve dengesizliği, görüntüleme (MRI, BT, US) ile saptanan durumları, hareket bozukluklarını, daha çok psikiyatrik konular olmakla beraber ek sorun olarak görülebilen davranış bozuklukları ve genetik veya metabolik sorunları ele alan bir branştır.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nörolojisi hangi hastalıklarla ilgilenir?

Çocuğun yürümesindeki gecikme, SMA, konuşma gecikmesi, otistik şikayetler, öğrenme ve okul sorunları (dikkat soruları), ateşli havaleler, epilepsi nöbetleri, bayılma, katılma, baş ağrısı, kas hastalıkları, sinir tutulumları, ataksiler, tikler, kontrol edilemeyen düzensiz kasılmalar, istem dışı hızlı veya kıvrılma şeklinde hareketler, zor doğuma bağlı beyin hasarları, erken doğuma bağlı hasarlar, doğumda kol sinirlerinin hasarı, mikrosefali (ufak baş büyüklüğü), hidrosefali (beyinde su toplaması), beyinde kistler, beyin tümörleri, beyin kanaması, damar yumakları ve genişlemeleri, omurilik doğumsal anomalileri, hiperaktivite/dikkat eksikliği, sosyal uyum sorunları, takıntılar, tiroid bezi sorunları, amino asit metabolizma bozuklukları, organik asit metabolizması sorunları, mitokondri hastalıkları, kromozom anomalileri, yüz ve başka yapısal farklılıklarla belli olan genetik tablolar gibi hastalıklar çocuk nörolojisinin ilgilendiği hastalıklardır.

Tanı yöntemleri neler?

Öncelikle hasta detaylı bir şekilde muayene edilir ve öyküsü dinlenir. Daha sonra hekim, duruma göre bazı tetkikler isteyebilir. Nörolojik hastalıklara tanı genellikle EEG yöntemi ile konur. EEG, beyin elektrik dalgalarının değerlendirildiği bir testtir. Tanı koymak için ayrıca MRI ve ultrasonografi yöntemlerine de başvurulabilir.

Tedavi yöntemleri

Hastanın detaylı öyküsü alınıp, fizik ve nörolojik muayenesi yapıldıktan sonra kişiye uygun tedavi yöntemi belirlenir. Nörolojik hastalıklarda hastanın durumuna göre ilaç tedavisi önerilebildiği gibi, bazı durumlarda cerrahi yöntemlere de başvurulabilir.

İlgi Alanları

Serebral Palsi Hastalığının Belirtileri, Çeşitleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Beyne gelen kan akışının azalması ile ortaya çıkan bir şuur kaybı olan bayılma, ciddi sağlık problemlerinin yanı sıra yorulma gibi daha basit nedenlerle de meydana gelebilir. Bayılma sırasında hasta yatar duruma geldiği için beyne giden kan akışının arttığını ve bilincin daha çabuk yerine geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Çomu, “Bu özelliğiyle bayılma beynin bir sigortası gibidir. Bayılan hasta veya çocuk düşmesin diye dik tutulursa, kan akımı daha da zorlaşacağından kasılma, gözlerde dönme gibi durumlara neden olabilir. Bu nedenle hasta yatar pozisyona getirilmeli. Ayrıca, bayılma, kansızlık, kronik hastalığa bağlı düşkünlük veya bazı ciddi psikolojik durumların belirtilerinden olabilir. İlk bayılma meydana geldiğinde çocuk doktoru, kardiyolog veya çocuk nörolojisinin değerlendirmesi gerekir” açıklamasında bulundu. Doç. Dr. Sinan Çomu, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi...

Hızlı Erişim Formları

Sizi Dinliyoruz
Sizi Dinliyoruz

Hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için görüşlerinize, önerilerinize kulak veriyoruz.

Formu doldur
Evde Bakım ve Sağlık Formu
Evde Bakım ve Sağlık Formu

İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmeti evinize geliyor. Evde sağlık hizmeti için formu doldurabilirsiniz.

Formu doldur
Tıbbi İkinci Görüş Formu
Tıbbi İkinci Görüş Formu

Tetkiklerinizin sonuçları, hastalığınızın teşhisi ve size sunduğumuz tedavi seçenekleri gibi konularda ikinci bir doktor görüşü için formu doldurabilirsiniz.

Formu doldur
Fiyat Talep Formu
Fiyat Talep Formu

Özel tedavi ve hizmetler için fiyat talep edebilirsiniz.

Formu doldur