24 Ağustos 2023 Perşembe
Akdeniz anemisi (talasemi) nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Multipl miyelom, kemik iliğinde plazma hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile karakterize edilen bir kanser türü olarak bilinir. Bu hastalık plazma hücrelerinin aşırı miktarda üretilmesi sonucunda kemik iliği kemikler ve bazen diğer organlarda anormal birikimler oluşturabilir. Genellikle kemik iliği kanseri olarak da adlandırılan multipl miyelom hastalığın ilerlemiş evrelerinde kemik zayıflığı böbrek yetmezliği ve diğer ciddi Sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Multipl miyelom kemik iliğinde plazma hücrelerinin aşırı çoğalması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Bu hastalığın belirtileri çoğu zaman başlangıçta fark edilmeyebilir ya da diğer sağlık sorunları ile ilişkilendirilebilir. Ancak zaman geçtikçe bu belirtiler şiddetli hale gelir ve hastalık büyük oranda ilerler. Multipl miyelom belirtileri şu şekilde açıklanabilir:
Hastalığın pek çok farklı nedeni olabilse de bazı belirli faktörler yaşanma riskini büyük oranda artırır. Multipl miyelom nedenleri şu şekilde açıklanır:
Multipl miyelom genellikle durumun yaygınlığına ve hastalığın yayılma derecesine göre evrelendirilir. Bu evreleme hastalığın tedavisi hakkında önemli bilgiler sunar. Multipl miyelom evreleri şu şekilde açıklanır:
Hastalığın evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve semptomlarına bağlı olarak multipl miyelom tedavisi yürütülür. İlk olarak kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek ya da büyümelerini yavaşlatmak için kullanılır. Bağışıklık sisteminin kanserle savaşmasında yardımcı olan tedavi yöntemlerini içeren immünoterapi monoklonal antikorlar gibi ilaçlar verilerek multipl miyelom hücrelerini hedef alır ve onları yok etmeye çalışır.
Hastanın kemik iliğindeki anormal plazmaları sağlıklı kök hücrelerle değiştirmeyi içeren kemik iliği nakli de tercih edilebilir. Yüksek enerjili ışınların kullanılması ile kanser hücrelerini öldürmeyi ya da kontrol altına almayı hedefleyen radyoterapi kemik ağrısı veya kırıkları tedavi etmek için kullanılabilir. Bu tedaviler genellikle multi disipline bir yaklaşım gerektirir ve hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir.
Bir dizi test ve görüntüleme çalışması ile yapılan multipl miyelom teşhisi için genellikle tercih edilen bazı yöntemler yer alır. Bu yöntemlerin başında kan testleri belirtileri fark etmek açısından değerli bilgiler sunar. Hastalığın bulunduğu kişilerde anormal plazma hücrelerinin kemik iliğinde aşırı üremesi nedeniyle kan testlerinde bazı anormalliklerin olduğu fark edilir.
Bunun dışında kemik iliği biyopsisi, multipl miyelom tanısını doğrulamak için en önemli testlerden biridir. Multipl miyelomun kemiklerdeki lezyonları ve hastalığın yayılma derecesini değerlendirmek için görüntüleme testleri de tercih edilebilir. Hastalığın bulunduğu kişilerde M proteini adı verilen anormal proteinlerin varlığını belirlemek için idrar ve serum elektroforezi kullanılabilir. Bunun dışında kemik durumunu değerlendirmek için kemik görüntülemesi yapılarak anormallikler incelenebilir.
Her yaşta ve her cinsiyette görülebilen multipl miyelom hastalığı bazı risk faktörlerinde daha hızlı gelişebilir. Örneğin orta ve ileri yaşlarda ve 50 yaş üstü kişilerde daha yaygın olarak fark edilir. Bunun dışında erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğü fark edilir. Özellikle Afrika kökenli Amerikalılar ve Asyalılar arasında da multipl miyelomun daha sık fark edildiği tespit edilir.
Aile geçmişinde bu hastalığın yaşandığı ya da akraba kanser öyküsü olan kişilerin multipl miyelom yaşama riskinin yüksek olduğu belirtilerdir. Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma hastalığın riskini arttıran temel faktörlerden biridir. Bazı otoimmün hastalıklar ve uzun süreli tedaviler bu hastalığın gelişme riskini büyük oranda artırabilir.
Bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile hastalığın yaşanma riski büyük oranda azaltılabilir. Multipl miyelom önleme yolları konusunda temel nokta dengeli bir beslenme planı izlemek ve düzenli egzersiz yapmak olur. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürerek hastalığın riskini azaltabilirsiniz.
Yüksek düzeyde radyasyon multipl miyelom riskini artıracağı için radyasyon riskini azaltmak amacıyla koruyucu önlemler almanız mümkün olur. Düzenli sağlık kontrollerine gitmek ve ailenizde herhangi bir kanser öyküsü bulunuyorsa sağlık risklerini iyi yönetmek için doktorunuzla konuşmak önleyici bir adım olabilir.
Son güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
Yayınlanma tarihi: 21 Eylül 2023
Hematoloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları