Hematoloji

Hematoloji

Anadolu Sağlık Merkezi Hematoloji Bölümü’nde, kan hastalıklarının tanı ve tedavisi konularında hizmet veriliyor.

Bölümde hangi hastalıkların tanı ve tedavisi gerçekleştiriliyor?

  • İç hastalıklarının kansızlık, kanama ve damar pıhtısı hastalıkları
  • Lenf bezi büyümesi
  • Hematolojik kanserler (lösemi, lenfoma, myeloma gibi)

Ayrıca bölümümüzde, kemik iliği nakilleri de uygulanmaktadır.

İlgi Alanları

Hematoloji Nedir? Hangi Hastalıkları Kapsar?

Hematoloji, kan ve kan yapıcı organların hastalıklarını inceleyen tıp dalıdır. Bu alandaki uzmanlar; kandaki hücrelerin, plazmanın ve kanın pıhtılaşma mekanizmalarının nasıl işlediğini derinlemesine araştırır. Hematoloji; lösemi, lenfoma, hemofili gibi kanser ve kanama bozukluklarının yanı sıra anemi ve demir eksikliği gibi yaygın kan hastalıklarının tanı ve tedavisini de kapsar. Ayrıca, kan üretiminde veya işlevlerinde meydana gelen genetik ya da edinilmiş bozukluklarla da ilgilenir. Hematolojik hastalıkların teşhisi, kan tahlilleri ve biyopsiler gibi ileri tanı yöntemleri gerektirir ve tedavi süreci multidisipliner bir yaklaşım gerektirir.

Multipl Miyelom Nedir? Multipl Miyelom Belirtileri Nelerdir?

Multipl miyelom, kemik iliğinde plazma hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile karakterize edilen bir kanser türü olarak bilinir. Bu hastalık plazma hücrelerinin aşırı miktarda üretilmesi sonucunda kemik iliği kemikler ve bazen diğer organlarda anormal birikimler oluşturabilir. Genellikle kemik iliği kanseri olarak da adlandırılan multipl miyelom hastalığın ilerlemiş evrelerinde kemik zayıflığı böbrek yetmezliği ve diğer ciddi Sağlık sorunlarına da yol açabilir.

LYM: Nedir, Ne İşe Yarar, Yüksekliği ve Düşüklüğü

Lenfositler (LYM), kemik iliğinde üretilip kan ve lenf dokusunda bulunurlar. Vücudun bağışıklık sisteminin fonksiyonuna engel olan bakteri, virüs ve kanser hücreleri gibi yabancı maddelere karşı savunmada görev alırlar.

Kök Hücre Tedavisi Nedir ve Tedavisi Uygulanır?

tedaviler aranır. Uygulanan tedavinin kişiye zarar vermemesi ya da hastalıktan daha az zarar vermesi hedeflenir. Özellikle tedavisi ilaç ile mümkün olmayan ya da tedavi seçenekleri kişiye çok fazla zarar veren hastalıklar için alternatif yöntemler aranır. Lösemi gibi zorlu bir tedavi içeren hastalıkların iyileştirilmesi için kişilerin kendi hücrelerinin ya da kendine en yakın bulunan hücrelerin kullanımı amaçlanmıştır. Bu işleme kök hücre tedavisi denir ve yeni hücreler ile kişinin hasarlı hücrelerinin onarılması hedeflenir. Kök hücre tedavisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kemik İliği Nedir?

Kemikler canlıların vücudunu koruyan, hareketini sağlayan, kemik, kemik iliği ve bunları çevreleyen bir bağ dokudan oluşan hayati öneme sahip yapılardır. Kemiklerin en önemli görevlerinden bir tanesi de kan üretimidir. Peki kan oluşumunda önemli bir yere sahip olan kemik iliği nedir? Kemik iliği çeşitleri nelerdir? Bunlar gibi kemik iliği ile ilgili merak edilenler için yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Akdeniz anemisi (talasemi) nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Akdeniz anemisi, tıbbi olarak beta talasemi olarak adlandırılır. Anne ve babadan genetik olarak geçen bir kansızlık türüdür. Türkiye'nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde sık görülür.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Kansızlık kanda yetersiz kırmızı kan hücre seviyesinden kaynaklanan bir kan hastalığıdır. Kansızlık anemi olarak da adlandırılmaktadır. Kırmızı kan hücre ve hemoglobini etkileyen kansızlık birden fazla faktöre bağlı oluşabilir. Anemi geliştiğinde kişi nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, soğuk el ve ayaklar belirtilerini yaşayabilir. Kansızlık genellikle beslenme yetersizliğinden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle doktor sıklıkla vitamin takviyeleri reçete eder ve beslenme önerileri verir. Özellikle beslenme önerileri demir, folat, B12 ve C vitaminlerinden zengin besinlerin tükenmesine dayanır. Kansızlık riski altında olduğunuzu düşünüyorsanız doktora başvurmalısınız.

Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Halk arasında kan kanseri olarak bilinen Lösemi, kemik iliğinde oluşan anormal beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla karakterize bir hastalıktır. Bu anormal hücreler, sağlıklı kan hücrelerinin üretimini engelleyerek bağışıklık sistemini zayıflatır. Böylece enfeksiyon riski artar. Ayrıca vücutta kan dolaşımı bozulur. Dolaşımın bozulması da ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Her yaş grubunda görülebilen Lösemi, farklı alt türleriyle kendini gösterir.

Gebze

Hematoloji

Prof. Dr. Zafer Gülbaş

Gebze

Hematoloji

Prof. Dr. Zafer Gülbaş

19.10.2023

Bir ''Kemik İliği Nakli'' Hikayesi

Video Thumbnail
19.10.2023

Bir ''Kemik İliği Nakli'' Hikayesi

Video Thumbnail
19.10.2023

Yaşama Tutunanlar

Video Thumbnail
31.08.2023

Kök Hücre Tedavileri - Prof. Dr. Necdet Üskent - NTV Radyo

Video Thumbnail
20.10.2023

Kanserde Gen Tedavisi Hangi Kanser Türlerine Uygulanır?

Video Thumbnail
20.10.2023

Kanser Aşısını Kim Buldu?

Video Thumbnail
20.10.2023

Kanser Aşısı Nedir? Yeni Bir Yöntem Mi?

Video Thumbnail
20.10.2023

Kanserde Gen Tedavisi Nedir?

Video Thumbnail
19.10.2023

Kemik İliği Nakli hakkında gelişmeler - Prof. Dr. Zafer Gülbaş - NTV Haber

Video Thumbnail
19.10.2023

Kemik İliği Nakli Nedir, Türleri Nelerdir?

Hızlı Erişim Formları

Sizi Dinliyoruz
Sizi Dinliyoruz

Hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için görüşlerinize, önerilerinize kulak veriyoruz.

Formu doldur
Evde Bakım ve Sağlık Formu
Evde Bakım ve Sağlık Formu

İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmeti evinize geliyor. Evde sağlık hizmeti için formu doldurabilirsiniz.

Formu doldur
Tıbbi İkinci Görüş Formu
Tıbbi İkinci Görüş Formu

Tetkiklerinizin sonuçları, hastalığınızın teşhisi ve size sunduğumuz tedavi seçenekleri gibi konularda ikinci bir doktor görüşü için formu doldurabilirsiniz.

Formu doldur
Fiyat Talep Formu
Fiyat Talep Formu

Özel tedavi ve hizmetler için fiyat talep edebilirsiniz.

Formu doldur