Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi

Anadolu Sağlık Merkezi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bölümü’nde kadınların üreme organlarında meydana gelen kanser hastalıklarının cerrahi tedavisi gerçekleştirliyor. Kanser tanısı alan kadın hastalar için en uygun tedavi seçenekleri multidisipliner olarak değerlendiriliyor ve hastaya uygun olan cerrahi tedavi süreç gerçekleştiliyor. 

Kadın üreme organları yumurtalıklar, rahim, döllenmiş olan yumurtayı taşımaya yarayan tüpler, vajen ve vajen girişini sınırlayan “vulva”dır. Kadın üreme organlarında görülen kanserler, “jinekolojik kanserler” olarak adlandırılır. Bu organlardan kaynaklanan kanserleri inceleyen bilim dalı ise “jinekolojik onkoloji”dir. Jinekolojik onkoloji ile uğraşan ve bu hastalıkları tedavi eden hekimlerimiz, bu tür hastalıkların erken tanısı, ileri yöntemlerle cerrahi tedavisi ve cerrahi sonrası uygulanacak olan tedavi yöntemleri (ışın tedavisi, kemoterapi, hormonal tedaviler vb.) konusunda bilgi birikimine sahiplerdir.

Bölümde hangi jinekolojik kanser türleri tedavi ediliyor? 

Jinekolojik kanserler içerisinde en sık rastlanılan hastalıklar, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleridir. Rahim ağzı, rahimin vajene açılan kısmını oluşturur. Rahim ağzının hücresel dokusu rahimin hücresel dokusundan farklıdır. Bu nedenle gelişen kanserler, rahim kanserlerinden farklı bir gelişim ve yayılma özelliğine sahiptir. Jinekolojik Onkoloji Bölümü’nde; serviks kanseri, yumurtalık kanseri, rahim kanseri, vulvar kanser, vajinal kanser ve gebeliğe bağlı trofoblastik tümörler gibi tüm jinekolojik malignite vakaları tedavi edebiliyor. 

Jinekolojik kanserlerin tedavisi nasıl planlanııyor?

Erken evre endometriyum ve serviks karsinom vakalarında daha hızlı iyileşme ve daha az ağrıya yol açtığı için laparoskopik yaklaşım tercih ediliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nde jinekolojik malignitelerin laparoskopik olarak ameliyatları yüksek kalite standartlarında gerçekleştiriliyor. 

Ameliyatlar sırasında hazır bulunan patoloji uzmanları ile çıkarılan parçanın anında değerlendirilmesi (frozen section) sayesinde tanının konulması mümkün olabiliyor. İleri teknolojik alt yapı sayesinde ameliyat öncesi yapılmış olan radyolojik görüntüleme çalışmalarını cerrahlar ve radyoloji uzmanları ameliyat sırasında da gözden geçiriyorlar.

Ameliyat sonrası tedavi kararları ise radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji, radyoloji ve patoloji gibi farklı uzmanların katıldığı ve düzenli olarak gerçekleştirilen "Tümör Kurulu" toplantılarında veriliyor.

İlgi Alanları

Rahim Ağzı Kanserinde Robotik Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Rahim ağzı kanseri, kadın üreme sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir hastalık olarak, erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile başarılı bir şekilde yönetilebilir. Robotik cerrahi, minimal invaziv bir tekniktir. Bu sayede hastalara daha az ağrı, daha kısa iyileşme süresi ve daha az komplikasyon riski ile tedavi olma imkanı sağlar. Rahim ağzı kanseri tedavisinde robotik cerrahi, cerrahların hassas bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Bu da kanserli dokunun maksimum etkinlikle çıkarılmasını mümkün kılar.

Pelvik Taban Cerrahisi (Ürojinekoloji)

Jinekolojik onkoloji, perinatoloji ve tüp bebek birimi gibi pelvik taban cerrahisi de Kadın Hastalıkları ve Doğum branşının bir alt dalıdır. Pelvik taban cerrahisi bazı kliniklerde “ürojinekoloji” olarak da adlandırılıyor. Ancak kadınlarda idrar kaçırma, rahim sarkması özellikle de “prolapsus” dediğimiz mesane sarkması gibi konularla genellikle kadın hastalıkları ve doğum branşı ilgileniyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay, Pelvik Taban Cerrahisi Bölümü’nde hangi hastalıkların tedavisinin yapıldığıyla ilgili bilgi verdi.

Robotik Miyom Ameliyatı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Robotik miyom ameliyatı, kadın üreme sisteminde bulunan ve genellikle iyi huylu olan miyomların, robotik cerrahi sistemler kullanılarak çıkarılmasını sağlayan ileri teknoloji bir operasyondur. Bu cerrahi yöntem, minimal invaziv yaklaşımların en yeni örneklerindendir. Cerraha yüksek hassasiyet ve kontrol imkanı sunar. Robotik cerrahi kolların yardımıyla gerçekleştirilen bu operasyon, geleneksel açık ameliyatlara kıyasla daha küçük kesilerle yapılır. Böylece iyileşme süresi kısalırken komplikasyon riski azalır. Robotik miyom ameliyatı, özellikle miyomların konumu ve boyutu nedeniyle daha karmaşık vakalarda tercih edilen güvenli ve etkili bir tedavi seçeneğidir.

Robotik Cerrahi Nedir ve Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

Bazen doktorlar ameliyat sırasında yardıma ihtiyaç duyar. Özellikle de daha küçük ve hassas hareketler gerektiren operasyonlar zorlayıcı olur. Robotik cerrahinin devreye girdiği yer de burasıdır. Robotik veya robot destekli cerrahi, doktorların zorlu tıbbi prosedürleri daha fazla doğruluk ve kontrolle gerçekleştirmesini sağlar. Gelişmiş bilgisayar teknolojisini yetenekli cerrahların deneyimiyle birleştiren bu teknoloji, cerraha vücudun karmaşık anatomisinin 10x büyütülmüş, yüksek çözünürlüklü, 3 boyutlu görüntüsünü sağlar.

Rahim Kanseri Nedir? Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Endometrial kanser, rahimdeki hücrelerin büyümesi ile başlayan bir kanser türüdür. Rahim, fetal gelişimin gerçekleştiği içi boş, armut biçimli pelvik organdır. Endometrial kanser, endometrium adı verilen, uterusun iç yüzeyini oluşturan hücre tabakasında başlar. Endometrial kansere bazen rahim kanseri denir. Rahim sarkomu da dahil olmak üzere başka kanser türleri de rahimde oluşabilir, ancak bunlar endometriyal kanserden çok daha az yaygındır. Endometrium kanseri sıklıkla erken evrede bulunur çünkü semptomlara neden olur. Çoğunlukla ilk belirti düzensiz vajinal kanamadır. Endometrium kanseri erken tespit edilirse, rahmin cerrahi olarak çıkarılması sıklıkla tedavi eder.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en çok görülen kanser türlerinden biridir. Ülkemizde her yıl binlerce kadın rahim ağzı kanseri teşhisi almakta, binlerce kadın da rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Aşılama ve tarama ile rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin önüne geçmek mümkündür.

Vulva Kanseri Nedir? Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kadın üreme sisteminin dış genital bölgesinde gelişen Vulva kanseri, nadir ancak ciddi bir kanser türüdür. Genellikle yavaş ilerleyen bu kanser türü, erken evrelerde tespit edildiğinde tedavi edilebilir niteliktedir. Vulva kanseri çoğunlukla vulvanın dış dudaklarında başlar. Ancak klitoris, iç dudaklar ve diğer çevre dokularda da görülebilir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, erken teşhis ve uygun tedavi süreci, hastalığın seyri açısından oldukça önemlidir. Vulva kanseri belirtileri genellikle kaşıntı, cilt değişiklikleri veya vulvada oluşan küçük bir kitle şeklinde başlar.

Hızlı Erişim Formları

Sizi Dinliyoruz
Sizi Dinliyoruz

Hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için görüşlerinize, önerilerinize kulak veriyoruz.

Formu doldur
Evde Bakım ve Sağlık Formu
Evde Bakım ve Sağlık Formu

İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmeti evinize geliyor. Evde sağlık hizmeti için formu doldurabilirsiniz.

Formu doldur
Tıbbi İkinci Görüş Formu
Tıbbi İkinci Görüş Formu

Tetkiklerinizin sonuçları, hastalığınızın teşhisi ve size sunduğumuz tedavi seçenekleri gibi konularda ikinci bir doktor görüşü için formu doldurabilirsiniz.

Formu doldur
Fiyat Talep Formu
Fiyat Talep Formu

Özel tedavi ve hizmetler için fiyat talep edebilirsiniz.

Formu doldur