23 Ağustos 2023 Çarşamba
Andropoz: Nedir, Belirtileri, Tanı Yöntemleri ve Tedavisi
Bazen doktorlar ameliyat sırasında yardıma ihtiyaç duyar. Özellikle de daha küçük ve hassas hareketler gerektiren operasyonlar zorlayıcı olur. Robotik cerrahinin devreye girdiği yer de burasıdır. Robotik veya robot destekli cerrahi, doktorların zorlu tıbbi prosedürleri daha fazla doğruluk ve kontrolle gerçekleştirmesini sağlar. Gelişmiş bilgisayar teknolojisini yetenekli cerrahların deneyimiyle birleştiren bu teknoloji, cerraha vücudun karmaşık anatomisinin 10x büyütülmüş, yüksek çözünürlüklü, 3 boyutlu görüntüsünü sağlar.
Robotik Cerrahi, hastalar üzerinde operasyonlar gerçekleştirmek için robotik bir sistem kullanmaktan oluşur. Minimal invaziv cerrahi gibi, tek başına gerçekleştirilebilir veya geleneksel açık cerrahi prosedürüyle birlikte uygulanabilir. Doktorların birçok karmaşık prosedürü geleneksel prosedürlerle mümkün olandan daha fazla hassasiyet, esneklik ve kontrolle gerçekleştirmesini sağlayar. Genellikle küçük kesiler yoluyla gerçekleştirilir. Ancak bazen açık ameliyatlarda kullanılır. Robotik cerrahiye robot yardımlı cerrahi de denir.
Çoğu zaman, robotik cerrahi sistemi bir kamera kolu ve bunlara bağlı cerrahi aletlerle mekanik kollar içerir. Cerrah, ameliyat masasının yakınındaki konsol adı verilen bir kontrol merkezinde otururken kolları kontrol eder. Cerrahi bölgenin büyütülmüş, yüksek çözünürlüklü, 3B görünümünü görür. Ayrıca cerrah, insan elinden daha küçük, daha esnek ve manevra kabiliyeti daha yüksek olan özel cerrahi aletleri manipüle etmek için konsoldaki kontrolleri kullanır. Robot, cerrahın el hareketlerini taklit ederken el titremelerini en aza indirir. Cerrah, böylece en karmaşık prosedürler sırasında bile gelişmiş hassasiyet, el becerisi ve kontrolle ameliyat yapabilir.
Geleneksel cerrahiye kıyasla robotik cerrahi daha hassastır. Doktorlara daha fazla kontrol ve hareket aralığı sağlar. Robotik kollar 360 derece dönebilir ve insan vücudunun ulaşılması zor bölgelerine ulaşabilir. Robotik cerrahiden önce bazı operasyonlar zordu hatta imkansızdı. 3D görüntüleme ile doktorlar cerrahi alanı, hatta mikroskobik yapıları bile daha net görebilirler. Robotik cerrahi avantajları şunlardır:
Tüm bu avantajlarına rağmen geleneksel cerrahi gibi robotik cerrahide de enfeksiyon ve komplikasyon olasılığı vardır. Ancak bu riskler geleneksel yöntemlere göre daha az olur.
Hasta ve cerrah için sağladığı avantajlar nedeniyle giderek daha fazla cerrahi tedavi, robotik cerrahiye uygun hale gelir. Ürolojide robotik cerrahi, prostat kanseri (prostatektomi), böbrek kanseri (nefrektomi), mesane kanseri , genital prolapsus, üretra stenozu ve diğer patolojilerin tedavisinde kullanılır. Ürolojide en çok kullanılan robotik cerrahi yöntemleri şunlardır:
Bazı kanser türleri için geleneksel açık cerrahi en iyi seçenek olmayabilir. Robotik cerrahide, özel eğitimli cerrahlar, hastanın kanserini çıkarmak için küçük cerrahi aletler ve bir bilgisayar konsolu da dahil olmak üzere robotik teknolojiyi kullanır.
Robotik cerrahi genellikle laparoskopiktir. Ameliyat sırasında cerrah, hastanın cildindeki küçük kesiklerden laparoskop adı verilen hafif ve minik bir kameraya sahip ince bir alet yerleştirir. Laparoskop görüntüleri bir video monitörüne geri gönderir, böylece cerrah daha büyük kesikler yapmak zorunda kalmadan içeriyi görebilir. Genel olarak cerrahlar kanser cerrahisi yaparken iki temel hedefe sahiptir:
Hastanın kanser türü ve evresi ile prognozu da ameliyat hedeflerinin belirlenmesinde yardımcı olur. Hastanın durumuna bağlı olarak, ameliyat için olası hedefler şunlar olabilir:
Robotik cerrahi, genel cerrahinin birçok farklı alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu teknoloji, özellikle karmaşık anatomik bölgelerde gerçekleştirilen ameliyatlarda büyük avantajlar sağlar. Genel cerrahide birbirinden farklı pek çok prosedürde robotik cerrahi kullanılabilir. Bu prosedürlerden bazıları şöyledir:
Jinekoloji, kadın üreme sistemiyle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisini içeren bir tıp dalıdır. Bu alandaki cerrahi müdahaleler, son yıllarda önemli bir dönüşüm geçirmiştir. Robotik cerrahi, jinekolojik operasyonlarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede daha az invaziv, daha hassas ve daha etkili cerrahi prosedürler mümkün hale gelmiştir. Jinekolojide robotik cerrahi alanları şöyle sıralanabilir:
Kulak Burun Boğaz (KBB) ve baş boyun cerrahisi, karmaşık anatomik yapıları ve kritik fonksiyonları nedeniyle hassasiyet gerektiren bir alandır. Bu alandaki cerrahi müdahaleler, genellikle dar alanlarda ve önemli damar, sinir yapılarının yakınında gerçekleştirilir. Robotik cerrahi, bu zorlukların üstesinden gelmek için geliştirilmiş modern bir teknoloji olarak KBB ve baş boyun cerrahisinde giderek daha fazla kullanılır. Robotik cerrahinin KBB ve baş boyun cerrahisinde kullanım alanları şöyle sıralanabilir:
Kalp damar cerrahisi, yüksek hassasiyet ve dikkat gerektiren karmaşık operasyonları kapsar. Robotik cerrahinin bu alana entegrasyonu, cerrahlara daha önce mümkün olmayan bir hassasiyet ve kontrol sunar. Robotik cerrahi, minimal invaziv yöntemlerin ötesine geçerek, cerrahların karmaşık prosedürleri daha güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanır. Kalp damar cerrahisinde robotik cerrahi aşağıdaki alanlarda kullanılır:
Teknoloji gelişmeye devam ettikçe cerrahide robotik rolünün daha da genişlemesi beklenir. Gelecekteki trendler arasında cerrahi karar vermeyi geliştirmek için yapay zeka algoritmalarının entegrasyonu ve robotik teknoloji için yeni uygulamaların keşfi yer alabilir.
Son güncellenme tarihi: 10 Eylül 2024
Yayınlanma tarihi: 10 Eylül 2024
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Göğüs Cerrahisi
Kalp ve Damar Cerrahisi
Kalp ve Damar Cerrahisi
Kalp ve Damar Cerrahisi
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları