21 Ağustos 2023 Pazartesi
Hipertansiyon Organ Hasarına Neden Olmadan Belirti Vermiyor
En çok terlediğimiz mevsim yaz. Terlemek ise, bilindiği gibi derinin sıcaklığının vücuda eşit olarak dağıtılma çabası asında. Ancak bu çaba kalp hızını artırarak, tansiyonun düşmesine neden olan ve kalbin üzerine ek yük bindiren bir durum. Üstelik bilinen kalp hastalığı olan kişilerde daha tehlikeli, çünkü kalbe dair belirtilerin kötüleşmesi söz konusu olabiliyor; koroner kalp hastalığı yaşayan bir insanda göğüs ağrısı başlaması ya da kalp yetersizliği olan birinde tablonun ağırlaşması gibi. Sözü gelmişken; sıcakların hangi kalp hastalığını nasıl etkilediğine, önlem için nasıl davranmak gerektiğine kısaca bir göz atalım.
Eğer koroner kalp hastalığı nedeniyle nitrat tipi bir ilaç veya nitrat spreyleri kullanılıyorsa, dikkatli olmakta fayda var. Nitratlar damarları hızla genişlettikleri için tansiyonu düşürücü bir etkiye sahipler. Bu durum sıcakta sıvı kaybıyla birlikte olursa bayılmaya (senkop) bile yol açabiliyor. Ayrıca yine sıcak ortam ve sıvı kaybı, kanın yoğunlaşması sonucunda kalp krizlerinin artmasının da önemli bir nedeni.
Kalp yetersizliği olan kişiler mutlaka serin yerde olmalı. Ağır kalp yetersizliğinde hastanın aldığı sıvıyı da kısıtlı tutmak gerekebiliyor. İdrar sökücü ilaç kullananlarda halsizlik ve ayağa kalkarken baş dönmesi gibi vücutta sıvı azalmasına yönelik belirtiler olursa ilaçların doktor tarafından yeniden düzenlenmesi gerekecektir.
Hipertansiyonlu hastalarda sıcak ortamların ve sıvı kaybının iki yönlü etkisi var. Öncelikle, sıvı kaybının ortaya çıkması ve idrar sökücü tansiyon ilaçlarının da bu durumu artırmasıyla vücut, sıvı kaybını engellemek üzere damarları büzücü ve tansiyonu yükseltici mekanizmaları devreye alıyor. Bunun sonucunda tansiyon yükseliyor. Ancak sıvı kaybının artışı ve damar genişletici ya da idrar sökücü tansiyon ilaçlarının kullanılmaya devam edilmesi sonucunda, özellikle ayağa kalkarken ani tansiyon düşmeleri ve sersemlikler ortaya çıkabiliyor. Tansiyon belirgin şekilde dalgalanıyor ki bu da kalp krizi ile inme riskini ciddi oranda arttıran bir etken.
Yaz ve kalp hastalıkları hakkında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de ritim bozuklukları. Terlemeyle birlikte vücuttan potasyum, magnezyum gibi minerallerin atılması bu minerallerin vücutta azalmasına neden oluyor. Bu durum da özellikle kalp hastalarında çarpıntıyı ve hayatı tehdit eden ritim bozukluklarını tetikliyor. Sağlıklı bireylerde de yaz aylarında çarpıntı şikayetlerinde artış gözleniyor. Uzun süren ve sık tekrarlayan bu çarpıntılar günlük yaşamı da etkiliyor. Eğer çarpıntıyla birlikte tansiyon düşmesi ve bayılma gibi şikayetler olursa mutlaka doktora başvurulmalı.
Sıcağa bağlı rahatsızlık belirtileri; baş ağrısı, sersemlik, dengesizlik, baş dönmesi ve iştah kaybıdır. Bu belirtilerle karşılaşırsanız aşağıdaki uygulamaları yaparak 30 dakika içinde rahatlayabilirsiniz:
Son güncellenme tarihi: 18 Temmuz 2024
Yayınlanma tarihi: 18 Temmuz 2024
Kardiyoloji
Kardiyoloji
Kardiyoloji
Kardiyoloji
Kardiyoloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları