22 Ağustos 2023 Salı
Negatif düşünceyi önlemenin 9 yolu
Basitçe tanımlamak gerekirse empati; bir başkasının duygularını, düşüncelerini ve durumunu anlama ve hissetme yeteneğidir. Kişinin kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun ne hissettiğini ya da nasıl düşündüğünü anlamaya çalışması da empati kurmak olarak adlandırılır. Ancak bu, sadece bir başkasının duygularını "bilmekten" öte, o duyguları derinden "hissetmek" anlamına gelir. Empati, iletişim kurma biçimini, kararları ve çevreyle olan ilişkileri köklü bir şekilde etkileyen beceridir. Sadece birinin ne hissettiğini anlamakla kalmaz, aynı zamanda bu hisleri dikkate alarak ona uygun bir şekilde tepki vermeyi de içerir. Empati kurmak, bir nevi duygusal bir aynalama işlemidir. Karşınızdakinin hislerini kendi iç dünyanızda yaşatıp ona bu doğrultuda yaklaşmanızı sağlar.
Bir başkasının bakış açısından olaylara bakma ve duygularını hissetme yeteneğine empati denir. Kendinizi başka birinin yerine koymak, şefkatle hareket etmenize ve onların durumunu iyileştirmek için elinizden geleni yapmanıza yol açabilir. Bunu yaparak, diğer kişinin sıkıntısını ve kendi sıkıntınızı azaltabilirsiniz. Eve geldiğinizde eşinizin veya partnerinizin hasta olduğunu öğrendiğinizi hayal edin. İyi bir gün geçiriyor olsanız bile aniden sıkıntılarını hisseder ve onun ihtiyaçlarıyla ilgilenirsiniz. Bir arkadaşınız birinin kendisine davranış şekli yüzünden öfkeliyse büyük ihtimalle onun hayal kırıklığını paylaşırsınız. Belki de onların sorununu çözemezsiniz, ancak duygularını dışa vurmaları gerektiğini anlayabilirsiniz.
Bu kavram, sadece zorluklarla ilgili değildir. Çocuğunuz bir şey hakkında heyecanlandığında, onun sevincini hissedersiniz. Arkadaşınız bir şakaya güldüğünde onun eğlencesini deneyimlersiniz. Empati, arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin düşünceleri ve duygularıyla bağlantı kurduğunuzda ve onlar da sizin düşüncelerinizle ve duygularınızla bağlantı kurduğunda ilişkilerinizi derinleştirmenizi sağlar.
"Empati" terimi, çok çeşitli deneyimleri tanımlamak için kullanılır. Duygu araştırmacıları, empatiyi genellikle, başka insanların duygularını hissetme ve bir başkasının ne düşündüğünü veya hissettiğini hayal etme yeteneği olarak tanımlar. Çağdaş araştırmacılar genellikle iki tür empati arasında ayrım yaparlar. Empati türleri, “Empati nedir?” sorusunun tam olarak cevaplamaya yardımcı olacaktır. Bu türler şöyle sıralanabilir:
Empatinin beyinde, bedende ve evrimsel tarihte derin kökleri var gibi görünür . Empatinin temel biçimleri primat akrabalarda, köpeklerde ve hatta sıçanlarda gözlemlenmiştir. Beyindeki iki farklı yolla ilişkilendirilmiştir. Empati kurmak, ihtiyacı olan birine yardım etmek isteyeceğimiz anlamına gelmez ancak çoğu zaman şefkatli eyleme doğru atılan önemli bir ilk adımdır.
Empati sabit bir özellik değildir. Bunu egzersizle geliştirilebilecek bir kas olarak düşünün. Dinleme becerilerinizi geliştirmek, beden diline dikkat etmek ve duygusal zekanızı artırmak, başkalarıyla empati kurma yeteneğinizi artırabilir. Kendi kırılganlığınızı kucaklamak ve yeni bakış açıları keşfetmek de bu yeteneği geliştirmenize yardımcı olabilir. Empati kurmanın ipuçları şöyle sıralanabilir:
Başka birinin ne söylediğini duymaya isteksizseniz kendinizi onun yerine koyamazsınız. Bu yüzden dinleme becerileri empati kurmanın hayati bir parçasıdır. Sadece dinliyormuş gibi yapmanın ötesine geçmeniz gerekecektir. O kadar dikkatli dinlemeyi hedefleyin ki kişinin durumunu, görüşlerini ve duygularını anlayabilesiniz.
Dinleme yalnızca sözlü mesajlar almakla ilgili değildir. İnsanlar ayrıca sözel olmayan beden ipuçlarıyla duygusal durumları hakkında bilgi aktarırlar. Beden dilini okuyabilme yeteneği her türlü sosyal durumda faydalıdır. Belki de sık sık "İyiyim" diyen bir arkadaşınız vardır. Ancak suratındaki asık ifadeden bir şeylerin ters gittiğini anlayabilirsiniz. İnsanlar genellikle şu yollarla mesaj iletirler:
Kendi sözsüz ipuçlarınızın da etrafınızdaki insanlara mesajlar ilettiğini unutmayın. Kollarınızı kavuşturup diğer kişiden uzağa bakıyorsanız insanlar bunu, konuşmak istemediğinizin bir işareti olarak algılayabilirler. Kişiyi sizinle etkileşime girmeye teşvik etmek istiyorsanız, sıcaklık yansıtmak için nazik bir gülümseme ve rahat bir göz teması gibi olumlu ipuçları kullanın.
Duygusal zeka (bazen duygusal zeka veya EQ olarak da adlandırılır), duyguları tanımlama ve bunları hayatınızı iyileştirecek şekilde kullanma yeteneğinizdir. Örneğin, yüksek EQ'ya sahip biri kendi stresini nasıl azaltacağını ve hararetli tartışmaları nasıl yatıştıracağını bilir. EQ ayrıca başkalarıyla empati kurma yeteneğinizi de geliştirir çünkü, onların duygularını tanımayı ve anlamayı da içerir.
Empati hissettiğinizde, dünyayı başka bir kişinin bakış açısından görebilirsiniz. Bu, onların deneyimlerini daha derinden anlamamıza ve daha şefkatli bir tepki vermemize yol açabilir. Empati örnekleri arasında bir başkasının mutluluğunu hissetmek ve onun adına içtenlikle mutlu olmak, kendinizi zorluk çeken bir kişinin yerine koymak ve o kişi üzgün olduğunda siz de üzüntü duymak yer alır:
Başkalarının neler deneyimlediğini görmemize ve hissetmemize yardımcı olan yetenek olduğundan gereklidir. Çünkü ilişki insanlarla empari sayesinde daha güçlü ilişkiler geliştiren şekillerde yanıt vermenize destek olur. Empatinin neden gerekli olduğunun cevapları şu şekilde verilebilir:
Son güncellenme tarihi: 23 Ağustos 2024
Yayınlanma tarihi: 23 Ağustos 2024
Psikoloji
Psikoloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları