22 Ağustos 2023 Salı
Negatif düşünceyi önlemenin 9 yolu
Psikoloji
Yılbaşı sadece bir tarih değişikliği değil, aynı zamanda birçok kişi için yenilenme ve motivasyonun arttığı bir zaman dilimidir. Yeni yılın bazıları için bitiş bazıları için başlangıç anlamına gelebildiğini ve yeni başlangıçların yaşamın hızla akışını ve değişimi hatırlattığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Klinik Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “İnsanların kendilerine yeni hedefler koymaları, geçmişte yapamadıklarını bu kez başarmak için yeni bir enerjiyle harekete geçmeleri için motivasyon kaynağı olabilir. Elbette yılbaşının yaşamımız için sıradan günlerden farkı yok fakat yeni bir döneme yeni bir yıla geçiş zihnimizde yeni kararları değerlendirmemizi, kendi duygu ve düşüncelerimizi gözden geçirmemizi, sevdiklerimizle beraber olmayı kutlamaya fırsat sağlar. Ailemizle ve sevdiklerimizle zaman geçirmek, ilişkilerimizi gözden geçirmek ve sosyal desteklerimizi güçlendirmek için de güzel bir zaman yeni yıl. Bu sayede duygusal olarak daha iyi hissedebilir ve günlük hayatın stresinden bir nebze olsun uzaklaşabiliriz” açıklamasında bulundu.
Yılın ilk günlerinde hayatla ilgili pek çok yeni kararlar alma ihtiyacı hissedilebilir. Yeni başlangıçlar için yeni yıl harika bir zaman fakat rutine geri dönüldüğünde başlangıçta olan motivasyon kaybolabiliyor. Yılın ilk günlerinde hevesli olabilir ve zamanla hayat rutinimize yeniden yoğunlaştığımızda o çok istediğimiz amaçlarımızdan uzaklaşabiliriz. Sağlıklı beslenmek, spor yapmak, yeni bir hobi, bir dil öğrenmek, daha çok çalışmak, yeni yerler görmek, düzenli yaşamak gibi kendimizi geliştirmek için belirlediğimiz hedeflerimiz olabilir. Ancak, bu kararları başlatmak ve sürdürmek her zaman kolay olmaz. Örneğin, bir koşucu yeni yıla ‘her gün koşacağım’ kararıyla başlayabilir. İlk hafta her gün sabah erken kalkıp parkta koşarken, bu yeni alışkanlık ona enerji ve canlılık verir. Ancak zamanla motivasyon azalabilir ve yataktan çıkmak zorlaşabilir. İşte burada, bu koşucunun küçük, ölçülebilir hedefler belirlemesi ve her koşu sonrası kendini ödüllendirmesi önem kazanır. Belki de her 10 koşudan sonra sevdiği bir restoranda yemek yemek, her 10 koşudan sonra dinlenme aralığı koymak gibi hedefler belirlenebilir.
Hedeflerin adım adım, aşama aşama devam etmesi, sürdürülebilir motivasyon için küçümsenmemesi gereken önemli bir nokta. Bu nedenle, küçük ve gerçekçi hedefler belirlemek, işleri adım adım yapmak hem karamsarlığa kapılmamak hem de başarıya ulaşmak için büyük önem taşıyor. Önemli olan büyük hedeflere ulaşmak için sabırlı olmak ve küçük başarılarımızla kendimizi takdir etmek.
- Kendimize iyi davranarak başarılarımızı küçümsemeden, başkalarıyla rekabet içine girmeden ve kendimizi mevcut halimizle kabul edip yapılması gerekenlere odaklanmalıyız. Daha huzurlu ve sağlıklı hissetmek, isteklerimize daha hızlı yaklaşmak için yeni yılda hedeflerimiz kendi hayallerimiz, rekabetimiz yalnızca kendimizle olmalı.
- Yeni bir yıla girerken, geçmiş dönemleri gözden geçirmek ve bu süreçten dersler çıkarmak önemli. Kendinize, geçen zaman içinde hedeflerinize ne kadar yaklaştığınızı, hangi başarıları ve zorlukları yaşadığınızı sorun ve yanıtlarınızı bir yere yazın.
- Hataların kaçınılmaz olduğunu ve mükemmelliğin ulaşılamaz bir hedef olabileceğini unutmayın.
- Hedeflerinize ulaşırken nasıl hissettiğinizi sorgulayın. Zaman içinde hedeflerimiz ve duygularımız değişebilir, bu değişiklikleri kabullenmek ve uyum sağlamak, yolculuğunuzun bir parçasıdır. Bu süreç, sizi yeni yılda daha sağlam ve bilinçli adımlar atmaya hazırlayacak, geleceğinizi şekillendirmenizde size rehberlik eder.
Son güncellenme tarihi: 27 Aralık 2023
Yayınlanma tarihi: 27 Aralık 2023
0 dk
Psikoloji
Bölüm Doktorları
Psikoloji
Psikoloji
Psikoloji
Psikoloji
Önerilen Sağlık Yazıları
22 Ağustos 2023 Salı
Negatif düşünceyi önlemenin 9 yolu
500 kez okundu
22 Ağustos 2023 Salı
Ruh Sağlığını Korumanın 10 Yolu
500 kez okundu
22 Ağustos 2023 Salı
Sağlıklı bir uyku için 12 ipucu
500 kez okundu
22 Ağustos 2023 Salı
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu: Nedir, Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
22 Ağustos 2023 Salı
Aşırı Kıskançlık Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
22 Ağustos 2023 Salı
Konuşma BozukluğuKonuşma Bozukluğu Nedir? Konuşma Bozukluğu Neden Olur?
500 kez okundu
22 Ağustos 2023 Salı
Narsist Ne Demek? Narsist Kişilik Bozukluğu Belirtileri
500 kez okundu
20 Eylül 2023 Çarşamba
Lohusa Sendromu
29 Kasım 2023 Çarşamba
Odaklanma Sorunu Nedir ve Nasıl Çözülür?
12 Aralık 2023 Salı
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Nedir, Tedavisi
12 Aralık 2023 Salı
Trikotillomani (Saç Koparma Hastalığı) Nedir?
17 Nisan 2024 Çarşamba
Gaslighting Nedir? Psikolojik Manipülasyon: Gaslighting
30 Temmuz 2024 Salı
Sağlıklı Bir Cinsel Yaşam Kanser Sürecinde Çiftlere Güven Veriyor
20 Ağustos 2024 Salı
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
20 Ağustos 2024 Salı
DEHB (ADHD) Nedir? DEHB Belirtileri Nelerdir?
23 Ağustos 2024 Cuma
Empati Nedir? Empati Kurmak Ne Demek?
5 Eylül 2024 Perşembe
Okula uyumu kolaylaştıran 5 öneri
11 Kasım 2024 Pazartesi
Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Panik Atak Nasıl Geçer?
Öne Çıkan Kanser Yazıları