23 Ağustos 2023 Çarşamba
Andropoz: Nedir, Belirtileri, Tanı Yöntemleri ve Tedavisi
Cinsel işlev bozuklukları günümüzde sık görülen sağlık sorunlarının başında gelir.
Cinsel işlev bozuklukları günümüzde sık görülen sağlık sorunlarının başında gelir. Günümüzde yürütülen tıbbi çalışmalar sayesinde bu rahatsızlıkların neden geliştiğine dair daha net veriler elde edilmeye başlanmış ve tedavide oldukça ilerleme kaydedilmiştir. Çiftlerin cinsel yaşamlarını ciddi anlamda olumsuz etkileyen bu sorunlardan biri erken boşalma problemidir.
Boşalma veya ejakülasyon; erkeklerde cinsel hazzın en üst noktası olan orgazm esnasında penisten spermlerin bulunduğu meni sıvısının dışarı çıkması olayıdır. Erken boşalma veya prematür ejakülasyon ise cinsel birleşme sırasında erkeğin istenilenden önce orgazma ulaşarak boşalması durumudur. Bu ise çiftlerin cinsel birleşmede istedikleri düzeyde doyuma ulaşamamalarına ve cinsellikten soğumalarına neden olan önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilir.
Erken boşalma problemi toplumda oldukça yaygın görülen bir sorundur. Araştırmalara göre 18 ila 59 yaş aralığındaki her üç erkekten birinde, hayatının bir döneminde erken boşalma sorunu yaşanmaktadır.
Erken boşalma cinsel işlev bozuklukları arasında kabul edilse de; toplumdaki yaygın kanının aksine erektil disfonksiyon gibi diğer cinsel işlev problemlerinden farklıdır. Erektil disfonksiyon cinsel birleşme esnasında penis sertliğinin sürdürülememesi veya başlatılamaması anlamına gelir. Bununla birlikte erektil disfonksiyon ile erken boşalma sorunu birlikte bulunabilir veya birbirini tetikleyebilir.
Erken boşalma problemi hastadan hastaya farklılık gösterebilen, subjektif bir özellik gösterir. Buna göre, çiftlerin cinsel ilişkiden beklentileri ve doyum noktalarına göre erken boşalma tanımı değişkenlik arz edebilir. Erken boşalma, kişinin isteğine göre daha erken boşalması olarak tanımlandığından; kişinin kendisinin belirlediği ideal cinsel birleşme süresine göre erken boşalma algısı değişebilir.
Bununla birlikte klinik yaklaşımda objektif bir kriter belirlenerek prematür ejakülasyon sorunu tanımlanmıştır. Klinikte erken boşalma aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilir:
Erken boşalma sorunun başlangıç dönemine göre temelde iki ayrı kısımda incelenir. Buna göre, ilk cinsel deneyimden bu yana sürekli erken boşalma problemi olan kişilerde primer (birincil) prematür ejakülasyondan söz edilirken; normal cinsel deneyimlere sahip bir bireyde sonradan gelişen erken boşalma problemi sekonder (ikincil) prematür ejakülasyon olarak değerlendirilir.
Primer formda sorun hayat boyu devam edebilir ve altta yatan organik sebepler tespit edilebilir. Sekonder formda ise normal cinsel deneyim öyküsü bulunduğundan, sorunun daha çok psikolojik sebeplerden kaynaklandığı çıkarımına varılabilir.
Erken boşalma sorunu sağlıklı erkeklerde belirli zamanlarda gelişebilen bir durum olduğundan; uzun süreli veya tekrarlayıcı olmadığı sürece önemli bir sorun teşkil etmez. Erkeğin cinsel deneyiminin artması ve boşalma hissini kontrol etmeyi öğrenmesi ile birlikte erken boşalma sorunu genellikle ortadan kalkar.
Bununla birlikte aşağıdaki durumlarda ve sağlık sorunlarının varlığında uzun süreli ya da tekrarlayıcı tarzda erken boşalma problemi ortaya çıkabilmektedir:
Erken boşalma problemi olan hastalarda çeşitli klinik belirtiler gözlenebilir. Buna göre aşağıdaki belirtiler erken boşalma sorunu olan erkeklerde sıklıkla izlenir:
Erken boşalma probleminin belirlenmesinde uzman bir hekimin değerlendirme sürecinde hasta ile hekimin doğru bir iletişim kurması oldukça önemlidir. Hastalar cinsel ilişkiden beklentileri bağlamında, erken boşalma sorunu olduğunu ifade edebilir. Bununla birlikte klinik anlamda önem arz eden erken boşalma problemi aşağıdaki kriterlerin varlığında tespit edilir:
Hekim tarafından alınan ayrıntılı hastalık öyküsü ve yapılan detaylı fizik muayene sonucunda, gerekli görülen hallerde ek görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerine başvurulması gerekebilir. Bununla birlikte erken boşalma sorunu sıklıkla fonksiyonel bir aksaklıktan ileri geldiğinden, organik sebeplerin incelenmesi yerine hastayı bu soruna iten faktörlerin irdelenmesi gündeme gelebilir.
Erken boşalma sorununda teşhis aşamasında belirgin bir organik sebebin bulunması halinde, altta yatan nedenin spesifik tedavisi yapılır. Bununla birlikte, erken boşalma sıklıkla psikolojik veya fonksiyonel sebeplerden ileri geldiğinden, hastalara çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri, bazı metotlar ve psikoterapik yöntemler tavsiye edilir veya uygulanır.
Bu bağlamda aşağıdaki yöntemler erken boşalma sorununun giderilmesinde sıklıkla kullanılır:
Son güncellenme tarihi: 09 Nisan 2021
Yayınlanma tarihi: 09 Nisan 2021
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları