23 Ağustos 2023 Çarşamba
Andropoz: Nedir, Belirtileri, Tanı Yöntemleri ve Tedavisi
Penis kanseri, sperm ve idrarın vücuttan atıldığı erkek cinsel organı olan peniste oluşan nadir bir kanserdir. Penis kanserinin en yaygın türü skuamöz hücreli karsinom (derinin üst tabakasındaki düz hücrelerde başlayan kanser) olarak bilinir. Genellikle sünnet derisinin (penis başını kaplayan gevşek deri) üzerinde veya altında oluşur. Penis kanserinin belirtileri arasında yaralar veya diğer cilt değişiklikleri, akıntı ve kanama yer alır. İnsan papilloma virüsü (HPV), penis kanseri vakalarının yaklaşık üçte birine neden olur. Sünnet (sünnet derisinin alınması) HPV'nin önlenmesine ve penis kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Erken teşhis edildiğinde penis kanseri genellikle tedavi edilebilir.
Penis kanseri, penisdeki kötü huylu hücrelerin kontrolden çıkmasıyla gelişir. Penis, idrara çıkmayı ve cinsel birleşmeyi sağlayan bir üreme organıdır. Ana parçaları, alt karından penis ucuna kadar uzanan, baş veya glans adı verilen çubuk benzeri kısmı (şaft) içerir. Kişi sünnetsizse, sünnet derisi adı verilen bir deri tabakası baş kısmını kaplar. Eğer kişi sünnetli ise penisin başı açığa çıkar. Kanser penisin herhangi bir yerinde oluşabilir, ancak en sık sünnet olmayan kişilerde başta veya sünnet derisinde başlar.
Penis kanserlerinin yüzde doksan beşi skuamöz hücreli karsinomdur (SCC). Bu kanser türü cilt katmanın epitel adı verilen üst kısmında oluşur. Farklı doku türlerinde diğer, daha az yaygın olan penis kanseri türleri oluşur:
Penis kanserinde ciltteki sağlıklı bir hücre kanser hücresine dönüşür. Kanser hücreleri kontrolsüz bir şekilde çoğalarak tümör adı verilen bir kitle oluşturur. Bu hücreler sağlıklı hücreleri dışarıda bırakabilir. Zamanla kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayılarak sağlıklı doku ve organlara zarar verebilir. Uzmanlar tarafından penis kanseri nedenleri kesin olarak belirlenmemiştir. Yapılan araştırmalarda bulunan penis kanseri nedenleri ise şu şekildedir:
Tüm kanserler görülebilecek değişikliklere neden olmaz, ancak penis kanseri genellikle penisin farklı görünmesine neden olur. Sünnetsiz erkeklerin sünnet derisinde, penis ucunda (glans) veya şaftında görünebilirler. Penisteki derinin rengi solabilir ve bir şişlik fark edilebilir. Penis kanseri belirtileri ve semptomları şunlardır:
Bu belirtiler her zaman penis kanseri anlamına gelmez. Enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar gibi daha az ciddi durumlar da bu semptomlara neden olur.Ancak geri dönen büyümeler veya iyileşmeyen yaralar, öyle olmadığı kanıtlanana kadar kanser olarak düşünülmelidir.
Penis kanseri teşhisi için kullanılan yöntemler şu şekilde aktarılabilir:
Risk faktörü, kişinin kansere yakalanma şansını artıran herhangi bir şeydir. Risk faktörleri sıklıkla kanserin gelişimini etkilese de çoğu doğrudan kansere neden olmaz. Penis kanseri risk faktörleri şu şekildedir:
Penis kanseri TNM evreleme sistemi kullanılarak evrelenir. Her harf penis kanseri evreleri hakkında bilgi sahibi olmak için gereklidir. Harflerin açılımı ise şu şekildedir:
Harfleri takip eden sayılar (TNM), tümör, etkilenen lenf düğümleri ve kanserin metastaz yapıp yapmadığı hakkında ek bilgi sağlar. Sayılar 1'den 4'e kadar değişir; 1, daha az kanser yayılımı ve 4, en fazla yayılma (metastaz) anlamına gelir.
Kanserin evrelemesi karmaşık olabilir ancak durumunuzun ne kadar ciddi olduğu konusunda önemli bilgiler verir.
Tedavi tümörün boyutuna, yayılıp yayılmadığına ve tedaviden sonra kanserin geri dönme (tekrarlama) olasılığına bağlı olacaktır. Tedavi, birincil bakım sağlayıcınızı, bir kanser uzmanını (onkolog), bir idrar yolu uzmanını (ürolog) ve bir cilt uzmanını (dermatolog) içeren bir bakım ekibini içerebilir.
Erken evrelerdeki penis kanseri tedavisi için şunları uygulanabilir:
Daha ilerlemiş kanser için sağlık uzmanı şunları önerebilir:
Sağlık uzmanı, ameliyattan önce kanser hücrelerini küçültmek için radyasyon, kemoterapi veya her ikisini de kullanabilir.
Son güncellenme tarihi: 07 Haziran 2024
Yayınlanma tarihi: 07 Haziran 2024
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları