23 Ağustos 2023 Çarşamba
Andropoz: Nedir, Belirtileri, Tanı Yöntemleri ve Tedavisi
Frengi bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Çoğu zaman cinsel temas yoluyla yayılır. Hastalık genellikle ağrısız bir yara olarak başlar ve genellikle cinsel organlarda, rektumda veya ağızda görülür. Enfeksiyon meydana geldikten sonra frengi bakterileri herhangi bir belirti vermeden uzun yıllar vücutta kalabilir. Ancak enfeksiyon tekrar aktif hale gelebilir. Tedavi edilmezse frengi kalbe, beyne veya diğer organlara zarar verebilir. Hayatı tehdit edici hale gelebilir.
Frengi, tedavisiz ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE). Treponema pallidum bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır Enfeksiyon aşamalar halinde gelişir (birincil, ikincil, gizli ve üçüncül). Her aşamanın farklı belirti ve semptomları olabilir. Erken teşhis edildiğinde tedavisi daha kolay olan bu hastalıkta, herhangi bir belirti ile karşılaşıldığında muayene olmak son derece önemlidir. Sifilizin bulaşması ile ilk semptomun başlaması arasındaki ortalama süre 21 gündür. Ancak bu 10 ila 90 gün arasında değişebilir.
Frengi (sifiliz) aşamalar halinde gelişir. Semptomlar her aşamada değişir. Ancak aşamalar çakışabilir. Frengi belirtileri her zaman aynı sırayla gerçekleşmez. Aşamalar ve bu aşamalarda karşılaşılması olası olan belirtiler şu şekildedir:
Tedavi edilmezse frengi dört aşamadan herhangi birinde beyninize ve sinir sisteminize yayılabilir. Bu duruma nörosifiliz denir. Nörosifiliz şiddetli baş ağrılarına, kas güçsüzlüğüne veya felce, kafa karışıklığına veya odaklanma güçlüğüne veya demansa neden olabilir.Sifiliz ayrıca göze de yayılabilir (oküler sifiliz) ve göz ağrısına, kızarıklığa, görme sorunlarına veya körlüğe neden olabilir. Frengi kulağınıza yayıldığında (otosifiliz), işitme kaybına, kulak çınlamasına (kulakta çınlama veya uğultu) veya baş dönmesine neden olabilir.
Treponema pallidum bakterisi frengiye neden olur. Enfekte bir kişinin bakterileri vajinal, anal veya oral seks yoluyla yayılması sonucu ortaya çıkar. Frengi nedenleri kısaca şu şekilde aktarılabilir:
“Frengi nasıl bulaşır?” sorusuna enfekte birinin vücudundaki frengi yarası ile doğrudan temas yoluyla bulaşacağı cevap olarak verilebilir. Bakteriler ayrıca cildinizdeki kesiklerden veya mukoza zarlarından da vücudunuza girebilir . Bu genellikle cinsel aktivite sırasında olur. Ayrıca intravenöz (enjekte) ilaç alırken enfekte olan biriyle iğne paylaşmak gibi diğer doğrudan temas biçimleriyle de bulaşabilir.
Annelerin hamilelik sırasında frengi varsa, bebeklerde konjenital (doğumdan itibaren) frengi olabilir. Bebeklerin emzirme yoluyla da hastalığı alması mümkündür. Frengi, klozet koltukları, kapı kolları, yüzme havuzları, jakuziler, küvetler, paylaşılan kıyafetler veya yemek takımları yoluyla yayılamaz.
Frengi teşhisi için doktorun fizik muayene yapması gerekecektir. Aşağıdaki testler doğrultusunda frengi teşhisi yapılabilir.
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan frengi, hem kadın hem de erkeklerde görülebilir. Kadın ve erkekte tüm frengi süreci neredeyse aynıdır. Ancak erkeklerde bazı farklılıklar ile karşılaşılabilir. Erkeklerde frengi farklılıkları şu şekildedir:
Frengi, bakterilerden kaynaklanan bir hastalık olarak kadın ve erkekte görülebilir. Kadınlarda frengi erkeklerden farklı olarak şu şekildedir:
Frengi tedavisi, doktor teşhisi sonrası antibiyotiklerle mümkündür. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları tedavi eden bir ilaç türüdür.Tüm aşamalarda tercih edilen tedavi penisilindir. Bu antibiyotik ilacı frengiye neden olan bakterileri öldürebilir.Ne kadar ilaca ihtiyacınız olduğu ve bunu ne kadar süre alacağınız, frengi aşamasına ve semptomlara bağlıdır.
Penisilin alerjiniz varsa sağlık ekibiniz başka bir antibiyotik önerebilir. Veya vücudunuzun zamanla penisiline güvenli bir şekilde alışmasına yardımcı olacak bir işlem önerebilirler.Hamilelik sırasında frengi tedavisi görülüyorsa, yeni doğan bebeğin konjenital frengi açısından test edilmesi gerekir. Frengi bakterisi bulaşmış bir bebeğe antibiyotik tedavisi verilir.
Frengiye karşı herhangi bir aşı yoktur. Frenginin yayılmasını önlemeye yardımcı olan frengiden korunma yolları şu şekildedir:
Son güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
Yayınlanma tarihi: 11 Aralık 2023
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları