23 Ağustos 2023 Çarşamba
Andropoz: Nedir, Belirtileri, Tanı Yöntemleri ve Tedavisi
Varikosel, tüm dünya çapında görülen ve erkekleri etkileyen bir sağlık problemidir. Hayati tehlike oluşturmaz ancak kişinin konforunu etkileyebilir, özellikle çocuk sahibi olmak isteyenler için risk faktörü olarak değerlendirilebilir. Kısırlık yaşayan erkeklerin nerdeyse %40’ında varikosel katkısından söz edilebilir.
Erkeklerde üreme sistemi spermin üretimi, saklanması ve taşınmasından sorumludur. Sperm, kadında yumurtayı dölleyen erkek üreme hücresidir. Erkeklerde sperm, testosteron hormonu sentezleyen ve testis adı verilen birimlerde saklanır. Sağlıklı bir erkekte iki adet testis bulunur. Skrotum, testisleri tutan keseye verilen isimdir. Spermler, her bir testisin arkasında yer alan sarmal tüp (epididim) içinde olgunlaşır. Spermler, epididimden vas deferens olarak tanımlanan bir tüp aracılığı ile prostata gider. Prostat, bağırsakların ön kısmında, idrar torbasının hemen altında yer alan ve idrar torbasının çıkışını çevreleyen bir salgı bezidir. Spermleri koruyan sıvının üretiminden sorumludur.
Boşalma gerçekleştiğinde sperm ile prostatın salgıladığı koruyucu sıvı, meniyi oluşturur ve meni idrar yolundan geçerek penisin ucundan dışarı atılır. Sağlıklı bir sperm üretimi ve spermin saklanabilmesi için testislerdeki sıcaklığın vücut sıcaklığından daha düşük olmasına ihtiyaç vardır. Testislere kan gitmeden önce testis arterinde ters akımlı ısı değiştirici görevi üstlenen ve testislerden oksijence düşük kanı taşıyan damarlar vardır. Skrotumda bulunan ve pampiniform pleksus adı verilen bu damarlar testislerdeki ısıyı sabit tutarak kaliteli sperm üretimine yardımcı olur. Varikosel, pampiniform pleksusun genişlemesi sonucu gelişen varis benzeri oluşumdur. Genellikle ciddi bir sorun yaratmaz ve zararsız olarak nitelendirilir. Ancak bazı durumlarda ağrıya ya da testislerde küçülmeye neden olabilir. Skrotumdaki damarların genişlemesi, testislerin aşırı ısınmasına ve buna bağlı olarak sperm üretiminde azalmaya, kalitesinde düşüşe yol açabilir.
Varikosel, genellikle herhangi bir belirti göstermeden ilerler. Her ne kadar ciddi bir problem olarak görülmese de özellikle çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerde, sperm kalitesi ve sayısında farklılık yaratabilir. Genellikle açıklanamayan kısırlık durumu ile karşı karşıya kalan erkeklerde varikosel araştırması yapılır. Varikosel belirtileri arasında aşağıdakiler yer alabilir:
Varikoseli teşhis etmek için üroloji doktoru, hastanın tıbbi geçmişini inceler ve belirtiler ile ilgili hastadan bilgi alıp fizik muayene yapar. Varikoselden şüphelendiğinde aşağıdaki testleri isteyebilir:
Varikosel varlığı söz konusu ise hastalığın şiddetini belirlemek için derecesi hesaplanır:
Varikoselin neden geliştiğine dair belirli bir risk faktörü yoktur ve net bir nedenden söz edilmesi mümkün değildir. Testislerin her biri testis sinirleri, vas deferens adı verilen spermi aktaran kanal, testis atar ve toplardamarlarından oluşan spermatik kord, yani damarsal bir sap içindedir. Testislerin sabit kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı damarlarda tek yönlü valfler bulunur. Açma kapama görevi üstlenen bu valfler kanı testislerden skrotuma doğru hareket ettirerek kalbe geri gönderir. Bazı durumlarda valfler tam olarak görevini yapamayabilir ve kan damarlarda birikerek genişlemeye yol açabilir. Genişleyen damarlar zamanla varikosele neden olabilir. Damar genişlemesine neden olabilen olası faktörler arasında aşağıdakiler yer alabilir:
Varikoseli hemen her yaşta görülebilir ve genellikle konjenital bir durumdur. Çoğu durumda ergenlik çağında fark edilir ve testislerin düzgün şekilde gelişmesini engelleyebilir.
Varikosel tedavisi, damar genişlemesinin derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Düşük dereceli varikoselde aşağıdaki seçenekler doktor tarafından önerilir:
Varikosel ameliyatını takip eden bir haftalık süreçte hastanın istirahat etmesi önemlidir. Cerrahi işlemin yapıldığı bölgenin darbelerden korunması ve düzenli olarak pansuman yapılması gerekir. Bu süre zarfında hastanın duş alamaması önerilir. Cerrahi yaranın durumuna göre doktorunuz pansumanların açılmasına ve duş almaya karar verebilir. Ameliyattan sonraki bir aylık süreçte ağır yük kaldırılması ve zorlayıcı spor aktivitelerinin yapılması, iyileşme sürecini uzatabilir. İşlem sonrası ilk günler, testis ya da testislerde şişlik görülmesi doğaldır. Testis çevresinde hidrosel adı verilen sıvı birikmesi gözlenebilir. Bu durumda hidrosel ameliyatı denilen ikinci bir cerrahi işleme gerek duyulabilir.
Cinsel sağlığın etkilenmemesi ve ileri yaşta dolaşım sistemi sorunlarından korunmak için kontrolleri düzenli yaptırmak önemlidir. Özellikle üreme yeterliliği olan bireylerde varikosel risk faktörleri veya belirtileri varsa kısa zamanda uzmana danışması önerilir.
Son güncellenme tarihi: 11 Mart 2024
Yayınlanma tarihi: 11 Mart 2024
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Üroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları