Uzmanlık

  • Pediatrik acil hastalar
  • Yenidoğan
  • Sağlam çocuk takibi
  • İş yeri hekimliği

Eğitim

Üniversite

  • Trakya Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Yüksek Lisans

  • Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çalıştığı Kurumlar

  • Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Kastamonu SSK Hastanesi
  • Yalova Devlet Hastanesi
  • Gebze Lokman Hekim Sağlık Vakfı Tıp Merkezi
  • Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi
  • Türk Tabipler Birliği
  • Türk Pediatri Derneği
  • Türk Pediatri ve Milli Pediatri Dernekleri Kongreleri
  • Çocuk İleri Yaşam Desteği Kursu, 2013
  • Yenidoğan Yoğun Bakım Kursu, 2013
  •  PALS Çocuk Acil Kursu, 2011 
  • Yenidoğan Resusitasyon (NRP) Kursu, 2009
  • Yenidoğan Resusitasyon (NRP) Kursu, 2003
  • İş Yeri Hekimliği Yenileme Kursu, 2011
  • İş Yeri Hekimliği Sertifika Kursu, 1992
  • Neonatal Resusitasyon Kursu, 2016
  • Neonatal Resusitasyon Kursu, 2019
  • Çocuklarda İleri Yaşam Desteği, 2017 
  • Kabakulak Enfeksiyonunda Hematüri, Indian J. Pediatric Dergisi, yıl 2003 sayı 70.
  • Metotrexat Kullanımında Sistemik Vaskülit, Medical and Pediatric Oncology Dergisi, yıl 2002, sayı 38.
  • Çocukluk Çağı Diyabetik Ketoasidozda Başvuru Özellikleri ve Prognoz, Klinik Gelişim Dergisi, yıl 2003 cilt 16 sayı 1.
  • Çocukluk Çağı Diyabetik Ketoasidoz, Milli Pediatri Kongresi.

İlgi Alanları

Trizomi 18 (Edwards Sendromu) Nedir? Trizomi 18 Belirtileri

Trizomi 18, diğer adıyla Edwards Sendromu, genetik bir kromozom anomalisi olarak bilinen ve yaşamı ciddi ölçüde etkileyen nadir bir durumdur. Normalde her bireyde iki kopya olarak bulunan 18. kromozomun üç kopya halinde bulunması sonucu gelişen bu sendrom, fiziksel ve zihinsel gelişimde çeşitli bozukluklara yol açar. Trizomi 18’li bireylerde kalp ve böbrek anomalileri, iskelet sistemi problemleri ve nörolojik gelişim geriliği gibi çoklu sistemleri etkileyen belirtiler görülebilir. Doğum öncesinde veya doğumdan kısa bir süre sonra teşhis edilen bu durum, tıbbi ve cerrahi tedavi gerektiren birçok soruna neden olabilir.

Kawasaki Hastalığı Nedir? Kawasaki Hastalığı Belirtileri

Vücutta kan taşıyan küçük ila orta büyüklükteki kan damarlarının duvarlarında iltihaplanma adı verilen şişmeye neden olan Kawasaki hastalığı, çocuklarda en sık kalp atardamarlarını etkiler. Bu atardamarlar kalbe oksijen açısından zengin kan sağlar. Kawasaki hastalığına bazen mukokutanöz lenf nodu sendromu denir. Bunun nedeni, lenf nodu adı verilen bezlerde ve ağız, burun, gözler ve boğaz içindeki mukoza zarlarında da şişmeye neden olmasıdır. Hastalanan çocuklarda yüksek ateş, deri soyulması ile şişmiş eller ve ayaklar, kırmızı gözler ve dil olabilir. Ancak Kawasaki hastalığı genellikle tedavi edilebilir. Erken tedavi ile çoğu çocuk iyileşir ve uzun süreli sorunları olmaz.

Yenidoğan Sarılığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Yenidoğan sarılığı, yeni doğmuş bir bebeğin cildinde ve gözlerinde sarı renk değişikliğidir. Özellikle 38. gebelik haftasından önce doğan bebeklerde (erken doğan bebekler) ve bazı anne sütüyle beslenen bebeklerde sık görülen bir durumdur. Yeni doğan bebeklerde sarılık yaygındır ve genellikle zararsızdır. Cildin ve göz beyazlarının sararmasına neden olur. Yenidoğanlardaki tüm sarılık vakalarını bir hemşire veya doktor kontrol etmeli ve izlemelidir. Yenidoğan sarılığının tedavisi, sarılığın ne kadar ciddi olduğuna ve buna neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Disleksi Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Disleksi Yunanca “dys” ile “lexia” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen yetersiz anlamını taşıyan bir sözcüktür. Disleksi beynin yazılı dili işleme biçimine müdahale eden bir tür öğrenme güçlüğüdür. Disleksisi olan kişiler okuma ve okuma ile ilişkili becerilerde sorunlar yaşarlar. Bu kişilerin biyolojik yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma becerileri beklenenin çok altında kalmaktadır.

Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır? Aylara Göre Bebek Kahvaltısı

Bebeklerin kahvaltısı, sağlıklı büyüme ve gelişimleri için önemlidir. İlk altı ay boyunca bebekler yalnızca anne sütü ile beslenmelidir, ancak altıncı aydan itibaren doktor tavsiyesiyle ek gıdalara geçiş başlayabilir. Bu besinler bebeğin enerji ihtiyacını karşılar ve sağlıklı büyüme için gerekli besin maddelerini sağlar. Bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun sağlıklı kahvaltılar hazırlamak, onun beslenme alışkanlıklarını olumlu bir şekilde etkileyecektir.

Bebeklerde kabızlık sorunu

Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan kabızlık, tedavisi kolay bir hastalıktır. Mide ve bağırsak sistemini etkileyen hastalık, beslenme problemleri, huzursuzluk ve karın ağrısı gibi olumsuzluklara neden olur.  3-4 günde bir zorlanarak sert ve ağrılı dışkı yapılması şeklinde tanımlanan kabızlık; genetik yatkınlık, kullanılan ilaçlar, beslenme şekli ya da demir damlaları nedeniyle oluşabilir. Yeni doğan bebekler doğum sonrası ilk hafta boyunca ortalama 4 defa yumuşak kıvamlı dışkı yapar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkılama sayısı altıya kadar yükselebilir ve dışkı yumuşak kıvamlı, altın sarısı renkte ve oldukça suludur. İnek sütü kullanılarak hazırlanan mama ile beslenen bebeklerin dışkıları ise yeşile dönük renkte, daha katı kıvamda ve kötü kokulu olabilir. Bu durumun nedeni inek sütündeki proteinlere karşı sindirim sisteminin alerjisi ya da intoleransıdır.

Su çiçeği hakkında bilmeniz gerekenler

Su çiçeği, deride oluşan kırmızı döküntülerle karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Bu durum, çoğunluklu çocuklarda görülse de her yaştan insanı etkileyebilir. Ortaya çıkan vücut kızarıklıkları zamanla içi irinli kabarcıklara dönüşebilir. Diğer belirtiler arasında ise yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, halsizlik ve iştah kaybı yer alabilir. Su çiçeği belirtileri, bulaştıktan yaklaşık olarak 10-21 gün içinde ortaya çıkmaya başlar ve hafif ya da orta şiddette seyreder. Su çiçeğinin en yaygın bulaşma şekli solunum yoludur, ancak direkt temas yoluyla veya enfekte yüzeylere temas olması halinde de bulaşabilir. Su çiçeği genellikle evde tedavi edilebilir ve semptomların hafifletilmesine yönelik ateş düşürücü, kaşıntı giderici ilaçlar kullanılabilir.

Su Çiçeği : Nedir, Belirtileri, Bulaşıcılığı ve Tedavisi

Su çiçeği, deride oluşan kırmızı döküntülerle karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Bu durum, çoğunluklu çocuklarda görülse de her yaştan insanı etkileyebilir. Ortaya çıkan vücut kızarıklıkları zamanla içi irinli kabarcıklara dönüşebilir. Diğer belirtiler arasında ise yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, halsizlik ve iştah kaybı yer alabilir. Su çiçeği belirtileri, bulaştıktan yaklaşık olarak 10-21 gün içinde ortaya çıkmaya başlar ve hafif ya da orta şiddette seyreder. Su çiçeğinin en yaygın bulaşma şekli solunum yoludur, ancak direkt temas yoluyla veya enfekte yüzeylere temas olması halinde de bulaşabilir. Su çiçeği genellikle evde tedavi edilebilir ve semptomların hafifletilmesine yönelik ateş düşürücü, kaşıntı giderici ilaçlar kullanılabilir.

Rota Virüsü: Nedir, Nasıl Bulaşır, Belirtileri, Tedavisi

Rota virüsü, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ishale neden olan yaygın bir viral enfeksiyon çeşididir. Yapılan bazı çalışmalar her yıl dünya çapında yaklaşık 100 milyondan fazla rota virüs kaynaklı gastroenterit vakası olduğunu göstermektedir. Günümüzde rota virüsüne karşı çeşitli aşılar bulunmaktadır ve aşılama programları yürütülmektedir. Bununla birlikte hastalık, hâlâ birçok kişiyi etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Rota virüsünün belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Tedavisi nasıl yapılır? gibi soruların yanıtlarıyla rota virüsü hakkında merak ettiğiniz diğer ayrıntılar için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Kızamık Belirtileri Nedir? Kızamık Tedavisi

Çocukluk çağının en yaygın bulaşıcı hastalıklarından biri olan kızamık, aşılama ve bağışıklık sağlanmadığı takdirde yetişkinlerde de ortaya çıkabilen viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Solunum yolu ile kolayca bulaşabilen Rubeola virüsü, ciltte kırmızı lekelenmelerle birlikte çeşitli şikayetlerin görülmesine neden olur. Bulaşıcılığı oldukça yaygın olan kızamık hastalığı geçmiş dönemlerde en sık karşılaşılan çocukluk çağı hastalıklarından biri iken geliştirilen kızamık aşısı ile birlikte kontrol altına alınmıştır. Başta ateş, halsizlik, burun akıntısı gibi şikayetlere neden olan Rubeola virüsü, tedavi edilmediği takdirde zatürre ve beyin iltihabı gibi ölümcül sağlık problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla hem kişisel sağlığı sürdürmek hem de halk sağlığını koruma altına almak adına kızamık hastalığı hakkında bilgi sahibi olunması, kızamık belirtileri ve kızamık nasıl geçer gibi belirli soruların doğru şekilde cevaplanması gerekir.

Kistik Fibrozis: Nedir Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Kistik fibrozis başta akciğerler ve sindirim sistemi olmak üzere çeşitli organ sistemlerini etkileyen önemli bir genetik hastalıktır. Bu rahatsızlık sırasında vücut oldukça kalın ve yapışkan mukus salgısı üretir. Üretilen salgılar zaman içerisinde akciğerler ve pankreas kanallarında birikerek tıkanıklıklara neden olabilir. Yaşamı tehdit edici bir seyir izleyebilen bu rahatsızlığa sahip bireyler sağlıklı kişilere göre daha kısa bir ömre sahiptir. Yaklaşık 60-70 yıl öncesine kadar kistik fibrozis hastaları sadece ilkokul çağına kadar yaşayabilirken günümüzde yaşanan gelişmeler sayesinde bu rahatsızlığı bulunan kişiler, 30’lu 40’lı yaşlarına, hatta daha sonrasına kadar yaşamını sürdürebilmektedir. Toplumlarda görülme sıklığı ortalama olarak 3000’de 1 olan bu rahatsızlığa dair yeni tanı alan bireylerin %75’inin 2 yaşından küçük olması nedeniyle bilinçli olmak oldukça önemlidir. Sıklıkla merak edilen “Kistik fibrozis neden olur?” ve “Kistik fibrozis tanısı nasıl konur?” gibi soruları yanıtlamadan önce “Kistik fibrozis nedir?” sorusunu yanıtlamak gerekir.

Çocuklarda İdrar Yolları Enfeksiyon Belirtileri

Çocuklarda idrar yolları hastalıkları, yetişkinlerde görüldüğü kadar olabiliyor. Genellikle kız çocuklarında daha sık görülen hastalık, tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonlarının hem kız hem de erkek çocuklar için çok önemli olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, ebeveynler için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşıyor.

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Henüz bağışıklık sistemleri yeterli derecede kuvvetli olmayan çocuklar arasında bazı viral enfeksiyonların bulaşma riski yüksektir. Özellikle kreş ve okul gibi toplu alanlarda bu risk daha da artar. El ayak ve ağız hastalığı da çocuklar arasında yaygın bir enfeksiyondur fakat yetişkinlere de bulaşabilir. Yetişkinlerde bağışıklığın daha kuvvetli olması nedeniyle belirti göstermeyebilir. Ancak çocuklarda genelde hafif semptomlar gösteren bir hastalık olsa da ciddi rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir.

Down Sendromu: Nedir, Belirtileri, Neden Olur?

Down sendromu toplumda yaygın olarak görülen genetik temelli bir rahatsızlıktır. Down sendromlu bireylerde bu sendroma bağlı olarak çok sayıda komplikasyon görülmekle birlikte günümüzde gelişen tıbbi imkanlar sayesinde Down sendromlu bireyler uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir.

Bebeklerde Reflü ve Tedavisi

Doğumdan sonrası ilk 6 ay içerisinde bebeklerin yaklaşık %40 ile %60'ında görülen reflü hastalığı, çeşitli belirtiler ile gözlemlenen ve 6-12 ay arasında gerileyen bir hastalıktır. Bebeklerde reflüye neden olan başlıca faktörler aşağıdaki gibidir:

Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

Bebeklerde damak ve dil üzerinde ve yanaklarda pamuğa benzeyen lezyonlar şeklinde kendini gösteren pamukçuk hastalığı candida albicans adlı bir mantar paraziti nedeniyle oluşur. Genelde yeni doğan bebeklerde yaygın olarak rastlansa da bir yaşına kadar tüm bebeklerde görülebilir.

Bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer?

Sindirim kanalında sıvı ve elektrolit dengesinin bozulmasına bağlı olarak dışkı kıvamının sulu olması ve dışkı sıklığının artması şeklinde tanımlanabilen ishal, özellikle bebeklerde son derece ciddi problemlere yol açabilen bir sağlık problemidir.

Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Beşinci hastalık, çoğu çocuğun hızlı bir şekilde iyileştiği viral bir hastalıktır. Özellikle 5 - 15 yaş arası çocuklarda yaygın olarak görülür.