20 Ağustos 2023 Pazar
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri
Su çiçeği, deride oluşan kırmızı döküntülerle karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Bu durum, çoğunluklu çocuklarda görülse de her yaştan insanı etkileyebilir. Ortaya çıkan vücut kızarıklıkları zamanla içi irinli kabarcıklara dönüşebilir. Diğer belirtiler arasında ise yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, halsizlik ve iştah kaybı yer alabilir. Su çiçeği belirtileri, bulaştıktan yaklaşık olarak 10-21 gün içinde ortaya çıkmaya başlar ve hafif ya da orta şiddette seyreder. Su çiçeğinin en yaygın bulaşma şekli solunum yoludur, ancak direkt temas yoluyla veya enfekte yüzeylere temas olması halinde de bulaşabilir. Su çiçeği genellikle evde tedavi edilebilir ve semptomların hafifletilmesine yönelik ateş düşürücü, kaşıntı giderici ilaçlar kullanılabilir.
Su çiçeği, tıpta kullanılan adıyla varicella, varicella-zoster virüsünün neden olduğu ve bulaşıcı hastalıklar içinde yer alan tıbbi bir durumdur. Su çiçeği, kırmızı, kaşıntılı deri lezyonlarına sebep olur ve bu lezyonlar ilerleyen günlerde iltihaplı bir hale gelebilir. Belirtiler, kişinin virüsle enfekte olmasından sonra ortalama olarak 21 gün sonra ortaya çıkar ve deri döküntüleri başlamadan 48 saat öncesine kadar başkalarına bulaşmaya devam eder. Su çiçeği, genellikle çocuklarda görülse de, her yaştan insanı etkileyebilecek bir durumdur. Su çiçeği bulaşıcılığı bakımından incelendiğinde, oldukça bulaşıcı olduğu ve solunum yoluyla hızlıca yayılabileceği söylenebilir.
Su çiçeğinin en yaygın belirtisi, kırmızı deri döküntüleri olarak bilinse de, bu döküntülerden yaklaşık olarak 2 gün önce genel bir rahatsızlık hiss, ortaya çıkmaya başlar. Belirtiler, çocuklar ve yetişkinler için benzer özellikler gösterebilir ve genellikle hafif ila orta düzeyde geçer. Su çiçeğinin yaygın belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
Yukarıda bahsedilen belirtilerden 2 gün sonra ise deri döküntüleri ortaya çıkmaya başlar ve bu döküntüler 3 aşamada gerçekleşir. O aşamalar şöyledir:
1.aşama:
2.aşama:
3.aşama:
Su çiçeği belirtileri genellikle hafif seyreder ve birkaç güne kendiliğinden geçer. Ancak küçük çocuklarda ve bağışıklık direnci düşük kişilerde daha ağır semptomlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple, su çiçeğine ait belirtiler olması halinde bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Su çiçeği, varisella-zoster virüsü nedeniyle olan, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu durum, su çiçeği virüsüne maruz kalındığında veya virüsle enfekte bir kişiyle temas nedeniyle meydana gelir. Bu durumda ortaya çıkan kabarcıklar görülmeden 48 saat öncesine kadar ve döküntüler kuruyana kadar bulaş riski devam eder. Su çiçeği şu nedenlerinden dolayı oluşabilir:
Yukarıda bahsedilen maddeler, su çiçeğinin bulaşma nedenlerindendir. Bu duruma neden olan bazı risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Su çiçeği geçirmiş veya aşı olmuş kişiler, bu virüse karşı antikor geliştirir ve bir daha tekrar etmesi çok nadirdir. Ancak virüs, uyku halinde kalır ve yıllar sonra herpes zoster (zona) durumu meydana gelebilir.
Su çiçeği, belirgin olan deri döküntülerine ve kaşıntıya sebep olduğu için genellikle klinik muayene sırasında teşhis edilebilir. Bu duruma, yüksek ateş, halsizlik, iştah kaybı gibi soğuk algınlığını andıran diğer belirtilerde eşik ettiğinden doktorlar ayırıcı tanı için bazı laboratuvar testlerine de başvurabilir.
Su çiçeği genel olarak küçük yaşlarda geçirilen bir hastalıktır ve gebelerde görülmesi nadirdir. Ancak gebelikte görülmesi, normal kişilere oranla anne ve bebeğe zararları olabilecek bir durumdur ve bazı riskler ortaya çıkabilir. Olası risklerden bazıları ise düşük doğum olması, erken doğum veya düşük kilolu bebek doğumu olabilir. Gebelik, hassas ve dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğu için, su çiçeği belirtileri yaşanması veya teması durumunda en kısa sürede doktora başvurmak gerekir.
Su çiçeği genel olarak evde kendiliğinden geçen ve özel olarak uygulanan tedavisi bulunmayan bir durumdur. Tedavi prensibi, semptomların hafifletilmesine yönelik bazı yöntemleri içerebilir. O yöntemlerden bazıları ise şunlardır:
Belirtilen yöntemler, su çiçeği tedavisinde faydalı olabilecek yöntemlerdendir. Ancak, en iyi tedavi için bir sağlık uzmanıyla görüşmek gerekir.
Su çiçeği hastalığından korunmanın en etkili yolu aşı yaptırmaktır. Aşı, su çiçeği virüsünden koruyabilir, semptomlarını ve şiddetini azaltabilir. Ancak su çiçeği bulaşıcı bir hastalık olduğu için tamamen korunmak her zaman mümkün olmayabilir. Aşağıda belirtilen maddelerde, su çiçeğinden korunmaya faydalı olabilecek bazı yöntemler belirtilmiştir:
Yukarıda belirtilen yöntemler, su çiçeğinden korunmaya fayda sağlayabilir. Ancak su çiçeği aşısı ve diğer korunma yolları için bir sağlık uzmanına başvurmak gerekir.
Son güncellenme tarihi: 09 Ağustos 2023
Yayınlanma tarihi: 09 Ağustos 2023
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları