20 Ağustos 2023 Pazar
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri
Down sendromu toplumda yaygın olarak görülen genetik temelli bir rahatsızlıktır. Down sendromlu bireylerde bu sendroma bağlı olarak çok sayıda komplikasyon görülmekle birlikte günümüzde gelişen tıbbi imkanlar sayesinde Down sendromlu bireyler uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir.
Down sendromu genetik bir rahatsızlıktır. Sağlıklı insanlarda 2 tanesi eşey kromozomu (XX veya XY) olmak üzere toplamda 46 kromozom bulunur. Kromozomlar, kişiye ait DNA’yı içeren ve etrafı proteinle sarılı yapılardır. Kromozomlar, hücrenin çekirdeğinde bulunur ve hücrenin fonksiyonlarını kontrol eder. Biri anneden biri de babadan gelecek şekilde iki kopya halinde bulunur. Yani eşey kromozomu hariç kalan 44 kromozom aslında 22 çift şeklindedir. Down sendromu olan kişilerde ise hücre bölünmesi sırasında meydana gelen bazı aksaklıklar sonucunda iki kopyası olması gereken 21. kromozomdan üç kopya bulunur. Dolayısıyla Down sendromu olan kişilerde toplamda 46 yerine 47 kromozom vardır. Down sendromu, 21. kromozomdan 3 kopya olması sebebiyle trizomi 21 olarak da adlandırılır.
Down sendromuna sahip kişiler arasında rahatsızlığın şiddeti farklılık gösterir. Bazı sendromik kişiler daha hafif belirtilere sahipken bazıları ise ağır semptomlar gösterebilir. Down sendromu olan kişilerde entelektüel yetersizlik görülebilir. Ayrıca sendromik çocuklar gelişimsel basamaklarda yaşıtlarının gerisinde olabilir. Down sendromu mental etkilerinin yanı sıra sindirim sistemi, kalp gibi organ ve sistemlerde de çeşitli sorunlara yol açabilir.
Down sendromu olan kişilerin ailesinin bu genetik durum hakkında bilinçli olması ve sendromik kişinin ihtiyaçlarına yönelik eğitim ve sosyal yaşam düzenlemeleri yapmaları, sendromik bireyin hayat kalitesine olumlu katkıda bulunur.
Down sendromu olan bireylerde, sendroma bağlı çok sayıda farklı komplikasyon gelişebilir. Bu komplikasyonlar kişi yaş aldıkça daha belirgin hale gelebilir. Down sendromuna bağlı ortaya çıkan komplikasyonlardan bazıları şu şekildedir:
Down sendromunda görülen belirtiler, kişiler arasında büyük farklılık gösterir. Down sendromu olan kişilerde entelektüel yetersizlik ve gelişimsel gecikme hafif, orta ya da şiddetli olabilir. Yine bu bireylerin bazıları fiziksel olarak sağlıklı iken bazılarında ise ciddi kalp hastalığı veya farklı sağlık sorunları görülebilir.
Down sendromlu bireylerde sık karşılaşılan semptomlar şu şekildedir:
Down sendromunda boy ve kilo gibi özellikler, kişiler arasında farklılık gösterebilir. Ancak genellikle Down sendromlu bireyler yaşıtlarına göre daha geç gelişmekte ve gelişiminin sonunda yaşıtlarından küçük kalmaktadır.
Down sendromu olan bireylerin çoğunda hafif - orta entelektüel yetersizlik görülür. Bu bireylerde dil gelişimi gecikir ve hem kısa hem de uzun süreli hafıza ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.
Down sendromu, normalde iki kopya halinde bulunması gereken 21. kromozomun 3 kopya bulunması nedeniyle gelişir. Sendroma bağlı belirtiler ve komplikasyonlar, temel olarak bu genetik sorundan kaynaklanır.
Down sendromu ırsi midir? sorusu sıklıkla sorulur. Down sendromu, genellikle ebeveynden çocuğa geçen bir durum değildir. Sendrom, anne karnındaki fetüs gelişiminin erken basamaklarında oluşan anormal hücre bölünmesi nedeniyle oluşur. Ancak Translokasyon Down sendromu ebeveynden çocuğa aktarılabilir. Translokasyon Down Sendromu, tüm Down sendromu vakalarının yaklaşık %3 - 4’ünü oluşturur. Ek olarak Translokasyon Down Sendromu vakalarının da sadece küçük bir azınlığı aileden kalıtılır. Sonuç olarak bakıldığında Down sendromunun ırsi olma ihtimali oldukça düşüktür.
Ebeveynlerin Down sendromuna sahip bir çocuğa sahip olma ihtimalini artıran bazı faktörler mevcuttur. Bu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
Günümüzde sağlık hizmetlerinin de gelişmesiyle birlikte Down sendromlu bireyler, 60 yıldan uzun süre yaşayabilir. Down sendromu tanısını erken koymak, olası komplikasyonları taramak ve bu komplikasyonlara müdahale etmek; Down sendromlu bireyin sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından çok önemlidir. Ailelerin Down sendromu hakkında bilinçli olması da çocuğun özel ihtiyaçlarına göre eğitim alması, sosyal çevresinin düzenlenmesi gibi konular açısından büyük önem teşkil eder.
Down sendromu olan bir bireyin doğumdan itibaren gerekli bölümler tarafından düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekir. Bu nedenle Down sendromlu bireyin kapsamlı bir hastanede takip edilmesi daha iyi olacaktır.
Son güncellenme tarihi: 17 Aralık 2021
Yayınlanma tarihi: 14 Aralık 2021
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları