20 Ağustos 2023 Pazar
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri
Yenidoğan sarılığı, yeni doğmuş bir bebeğin cildinde ve gözlerinde sarı renk değişikliğidir. Özellikle 38. gebelik haftasından önce doğan bebeklerde (erken doğan bebekler) ve bazı anne sütüyle beslenen bebeklerde sık görülen bir durumdur. Yeni doğan bebeklerde sarılık yaygındır ve genellikle zararsızdır. Cildin ve göz beyazlarının sararmasına neden olur. Yenidoğanlardaki tüm sarılık vakalarını bir hemşire veya doktor kontrol etmeli ve izlemelidir. Yenidoğan sarılığının tedavisi, sarılığın ne kadar ciddi olduğuna ve buna neyin sebep olduğuna bağlıdır.
Yenidoğan bebekler sıklıkla ciltlerinin ve gözlerinin sarımsı bir renk almasına neden olan sarılıktan etkilenir. Sarılık, bebeğin kanında ve dokularında bilirubin adı verilen bir kimyasalın birikmesinden kaynaklanır. Yeni doğmuş bir bebeğin karaciğeri bilirubini bir yetişkinin karaciğeri kadar iyi temizlemez. Sarılık, bilirubin karaciğerin onu parçalayıp vücuttan atabileceğinden daha hızlı biriktiğinde sarılık meydana gelir. Bu nedenle yaklaşık 10 yenidoğandan altısında bir dereceye kadar sarılık görülür.
Hiperbilirubinemi olarak bilinen bu durum genellikle bebeklerde doğumdan sonraki ikinci gün gibi erken bir zamanda ortaya çıkar. Bu durum prematüre bebekler arasında daha yaygındır. Bu normal süreç “fizyolojik sarılık” denilen durumla sonuçlanabilir. Yenidoğan sağlıklıysa hafif sarılık endişelenecek bir şey değildir ve yaklaşık bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Ancak prematüre, hasta veya bilirubin düzeyi çok yüksek olan bir bebeğin yakın takip ve tıbbi tedaviye ihtiyacı olacaktır.
Yenidoğan sarılığı, bebeğin cildinin ve göz beyazlarının sarı bir renk almasına neden olur. Sarılık genellikle yüzde ve kafada başlar. Bilirubin seviyesi artarsa renk vücuda yayılır.Özellikle koyu tenli bebeklerde sarılığın görülmesi zor olabilir. Bunu ayırt edebilmek için yenidoğanın burnu veya alın bölgesinde deriye hafifçe bastırmak gerekir. Sarılık ise parmak kaldırıldığında cilt sarı görünecektir. Yenidoğan sarılığı belirtileri genel olarak şu şekildedir;
Erken belirtiler
Altta yatan bir tıbbi durumu gösterebilecek şiddetli sarılık belirtileri şunları içerir:
Şiddetli sarılık ayrıca bilirubinin beyne geçme riskini de artırır ve bu da kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Bu sebeple erken teşhis ve tedavisi oldukça önemlidir.
Bebek doğumdan sonra nefes almaya başladığı anda, rahimdeyken sahip olduğu fazla kırmızı kan hücreleri parçalanmaya başlar. Bu daha yüksek düzeyde bilirubin üretir. Bilirubin, vücudun eski ve hasar görmüş kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasının atık ürünüdür. Karaciğer bilirubinin atık olarak elimine edilmesine yardımcı olur. Yaşamın ilk birkaç gününde, bebeğin karaciğeri olgunlaşmamıştır ve henüz bu bilirubini düzgün bir şekilde salgılama yeteneğine sahip değildir, bu nedenle bebeğin vücudundaki fazla bilirubin sarılık belirtilerine neden olur. Bunun yanı sıra yenidoğan sarılığı nedenleri şu şekildedir:
Nadiren sarılığa neden olan etkenler ise şu şekilde;
Doktorlar, cildin ve göz beyazlarının sararmasına dayanarak bir bebeğin sarılık olup olmadığını anlayabilir. Tüm yeni doğan bebekler hastaneden veya doğum merkezinden ayrılmadan önce sarılık açısından kontrol edilir. Bebeğinizin kanındaki bilirubin düzeyini ölçmek tedavinin seyrini belirleyeceği için oldukça önemlidir. Yenidoğan sarılığı teşhisi ve bilirubini ölçmek için kullanılan yöntemler şunları içerir:
Bebek sarılığının altta yatan bir bozukluktan kaynaklandığı düşünülüyorsa doktorunuz ek kan testleri veya idrar testleri isteyebilir.
Yenidoğan sarılığı tedavisi sarılığın şiddetine göre değişkenlik gösterebilir. Hafif yenidoğan sarılığı genellikle iki veya üç hafta içinde kendi kendine kaybolur. Orta veya şiddetli sarılıklarda bebeğini yenidoğan odasında daha uzun süre kalması veya tekrar hastaneye yatırılması gerekebilir. Bebeğin kanındaki bilirubin seviyesini düşürmeye yönelik tedaviler şunları içerebilir:
Bebeklerin çoğu tedaviye iyi yanıt verir ve birkaç gün sonra hastaneden ayrılabilir. Bunun yanı sıra mamayla beslenen bebeklerde sarılık genellikle iki hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Anne sütüyle beslenen bebeklerde sarılık bir ay veya daha uzun sürebilir.
Yenidoğanlarda sarılık normaldir ve genellikle önlenemez. Bebeği sık sık besleyerek şiddetli sarılık geliştirme riskini azatılabilir. Sık sık beslenmek bebeğinizin daha fazla dışkı çıkarmasını sağlayacaktır. Süt ayrıca bebeğin karaciğerine bilirubini işlemek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi de verir. Bebeğinizin dışkısı koyu yeşilden sarıya dönmelidir. Yenidoğan sarılığı önleme yöntemleri ise şu şekildedir;
Ayrıca hastaneden ayrıldıktan kısa bir süre sonra bebeğinizin sağlık uzmanına ziyaret için geri dönülmesi gerekir. Bebeğin bilirubin düzeyi üç ila beş günlükken en yüksek seviyede olacaktır. Ziyaretin zamanlaması, bebeğin hastaneden çıktığındaki yaşam süresine, hastaneden çıkarken bilirubin düzeyine ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.
Son güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
Yayınlanma tarihi: 23 Mayıs 2024
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları