20 Ağustos 2023 Pazar
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri
Vücutta kan taşıyan küçük ila orta büyüklükteki kan damarlarının duvarlarında iltihaplanma adı verilen şişmeye neden olan Kawasaki hastalığı, çocuklarda en sık kalp atardamarlarını etkiler. Bu atardamarlar kalbe oksijen açısından zengin kan sağlar. Kawasaki hastalığına bazen mukokutanöz lenf nodu sendromu denir. Bunun nedeni, lenf nodu adı verilen bezlerde ve ağız, burun, gözler ve boğaz içindeki mukoza zarlarında da şişmeye neden olmasıdır. Hastalanan çocuklarda yüksek ateş, deri soyulması ile şişmiş eller ve ayaklar, kırmızı gözler ve dil olabilir. Ancak Kawasaki hastalığı genellikle tedavi edilebilir. Erken tedavi ile çoğu çocuk iyileşir ve uzun süreli sorunları olmaz.
Kawasaki hastalığı nedir? sorusuna “aniden gelişen bir kalp rahatsızlığı” şeklinde cevap verilebilir. Bu rahatsızlık bağışıklık sisteminin iltihaplanan ve şişen kan damarlarına saldırmasına neden olur. Kawasaki hastalığı, kanı kalp kasına taşıyan koroner arterleri etkileme eğilimindedir.
Kawasaki hastalığının diğer isimleri Kawasaki sendromu ve mukokutanöz lenf nodu sendromudur. Kawasaki hastalığı, kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan bir hastalıktır, neredeyse her zaman küçük çocuklarda görülür. Çocuklarda kalp hastalığının önde gelen nedenlerinden biridir. Ancak doktorlar erken teşhis ederlerse tedavi edebilirler. Çoğu çocuk herhangi bir sorun yaşamadan iyileşir. Kawasaki hastalığının üç evresi bulunur. Şu şekildedir:
Evre 1 (Akut)
Evre 2 (Subakut)
Aşama 3 (İyileşme)
Kawasaki hastalığı hızla ortaya çıkar ve semptomlar evreler halinde ortaya çıkar. Kawasaki hastalığı belirtileri için ilk evrede şunlar görülebilir;
İkinci evrede ise şu belirtiler görülür:
Kawasaki hastalığı, belirtilerin başlamasından 10 gün ile 2 hafta sonra kalp sorunlarına neden olabilir.
Üçüncü aşamada semptomlar yavaş yavaş kaybolma eğilimindedir. 8 haftaya kadar sürebilir.
Çocuğunuzda (38.8°C ila 40.0°C) arası ateş arasında 4 günden uzun süren ateş dahil olmak üzere bu belirtiler varsa doktorunuzu arayabilirsiniz. Erken tedavi, kalıcı etki riskini düşürmeye yardımcı olabilir.
Çocuğunuzda Kawasaki hastalığı varsa muhtemelen genital bölgesinde veya göğüs ile bacakları arasındaki bölgede bir döküntü fark edeceksiniz. Bir hafta içinde kaybolması muhtemeldir. Genellikle düz ve lekelidir ancak kabarık şişlikler de olabilir. Döküntü açık tende kırmızı görünebilirken, koyu ten tonlarında görülmesi daha zor olabilir.
Daha çok vaka, kış sonu ve ilkbahar başında görülse de Kawasaki hastalığı nedenleri tam olarak bilinmez. Araştırmacılar enfeksiyonlar, çevresel faktörler veya genetik gibi olası nedenlerini araştırmaktadır.
ek bir test yoktur. Kawasaki teşhisi, aynı semptomlara neden olan diğer hastalıkları elemeyi içerir. Bu hastalıklar şunlardır:
Çocuk doktorunuz, tanıya yardımcı olmak için bir muayene yapacak ve kan ve idrar testleri isteyecektir. Testler şunları içerebilir:
Kawasaki hastalığının tedavisine mümkün olduğunca erken, çocuğun hala ateşi varken başlamak en iyisidir. Kawasaki hastalığının tedavisi genellikle hastanede gerçekleşir. Tedavinin hedefleri ateşi düşürmek, şişliği azaltmak ve kalp hasarını önlemektir. Kawasaki tedavisi için şu yöntemler uygulanabilir:
Testler genellikle hastalık başladıktan 6 ila 8 hafta sonra ve ardından altı ay sonra tekrar yapılır.
Kalp sorunları devam ederse çocuğunuz, çocuklarda kalp hastalıklarını tedavi eden bir uzmana, yani pediatrik kardiyoloğa gönderilebilir. Kawasaki hastalığıyla bağlantılı kalp sorunlarının tedavisi, kalp rahatsızlığının türüne bağlıdır.
Son güncellenme tarihi: 07 Ağustos 2024
Yayınlanma tarihi: 07 Ağustos 2024
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları