24 Ağustos 2023 Perşembe
Elektronik sigara hakkında bilinmesi gereken 5 gerçek
Astım, zaman zaman nefes alma zorluğuna neden olan yaygın bir akciğer rahatsızlığıdır. Her yaştan insanı etkiler. Sıklıkla çocukluk çağında başlasa da yetişkinlikte de ortaya çıkabilir. Şu anda kesin bir tedavisi olmayan bu hastalığın semptomları kontrol altında tutulabilir. Doktor kontrolü ve önerilerini ihmal etmeyen astım hastaları, hayatlarına konforlu şekilde devam edebilir.
Astım, akciğerdeki hava yollarını etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Her yaştan insanı etkileyebilen bu kronik akciğer hastalığı, hava yollarının etrafındaki iltihaplanma ve kasların sıkışması sonucu oluşur. Bu sıkışma nefes almayı zorlaştırır.
Astımlı kişiler, tetikleyicilere maruz kaldığında hassas hava yolları iltihaplanır. İltihaplı hava yolları ise nefes almayı zorlaştırır. Bu durum da hırıltı, öksürük veya nefes darlığı gibi semptomlara yol açar . Bu hastalık bazen alevlenebilir ve semptomlar, normalden daha kötü hale gelebilir. Bu duruma astım krizi denir. Astım krizi, yeterli hava almadığınızı hissetmenize neden olabilir. Bazı insanlar bunu pipetle nefes almaya benzetir. Ciddi bir astım atağı,acil tıbbi müdahale gerektirir. Semptomlarınız genellikle hafif veya iyi kontrol altında olsa bile astım krizi geçirebilirsiniz.
Bu hastalığı anlamak için nefes aldığınızda neler olduğunu biraz bilmeniz gerekir. Aldığınız her nefeste hava burnunuzdan veya ağzınızdan geçer. Ardından da boğazınıza ve hava yollarınıza iner. En sonunda ise akciğerlerinize ulaşır. Akciğerlerinizde havadan kan dolaşımınıza oksijen taşınmasına yardımcı olan birçok küçük hava yolu vardır. Astım belirtileri, hava yollarınızın iç yüzeyi şiştiğinde ve etraflarındaki kaslar sıkılaştığında ortaya çıkar. Daha sonra mukus hava yollarınızı doldurur. Bu durum geçebilen hava miktarını daha da azaltır. Bu etkiler astım krizine yol açabilir. Astık krizi, öksürük ve göğüste sıkışma hissini içerir.
Araştırmacılar bazı insanların astım hastası iken bazılarının neden olmadığını henüz bilmez. Ancak bazı faktörler daha yüksek risk oluşturur:
Astım belirtileri kişiden kişiye değişir. Nadir astım atakları geçirebilirsiniz, belirtileriniz yalnızca egzersiz süreci gibi belirli zamanlarda olabilir. Bunun yanı sıra her zaman da olabilir. Astım belirtileri ve semptomları şu şekilde sıralanabilir:
Astımınızın kötüleştiğine dair işaretler şunlardır:
Bazı kişilerde astım belirtileri ve semptomları belirli durumlarda alevlenir:
Hiçbir test ve muayene sizin veya çocuğunuzun astım olup olmadığını belirleyemez. Bunun yerine doktor, semptomlarınızın astımın sonucu olup olmadığını bulmak için çeşitli kriterler kullanacaktır. Bu kriterler için aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiiz.
Doktorlar genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda solunum testi yapmazlar. Çünkü çocuklarda doğru bir ölçüm elde etmek zordur. Bunun yerine doktor, çocuğunuza astım ilaçları yazabilir ve semptomlarının iyileşip iyileşmediğini görmek için bekleyebilir. Çocuğunuzun semptomları ilaçla iyileşirse muhtemelen astım vardır. Test sonuçlarınız astımı gösteriyorsa doktorunuz bir astım ilacı reçete edebilir. Semptomlarınız bu ilacın kullanımıyla düzelirse, doktorunuz durumunuzu astım tedavisine devam edecektir.
Astım tam olarak edilemez ancak mevcut birkaç tedavi yöntemiyle hasta rahatlatılır. En yaygın tedavi, ilacı doğrudan akciğerlere ileten bir inhaler kullanmaktır. İnhalerler hastalığın kontrol altına alınmasına ve astımlı kişilerin normal, aktif bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra astımlı kişiler ve aileleri, astımları hakkında daha fazla bilgi edinmek için eğitime ihtiyaç duyarlar. Buna tedavi seçenekleri, kaçınılması gereken tetikleyiciler ve semptomların evde nasıl yönetileceği dahildir. Astımlı kişilerin semptomları kötüleştiğinde ciddi bir atağı önlemek için tedavilerini nasıl artıracaklarını bilmeleri önemlidir. Doktorlar, astımlı kişilerin tedavilerini daha iyi kontrol altına almalarına yardımcı olmak için bir astım eylem planı verebilir.
Astımlı birçok kişi semptomları önlemek ve hafifletmek için ilaçlara güvense de sağlığınızı korumak ve astım atakları olasılığını azaltmak için kendi başınıza yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Özellikle astım tetikleyicilerine maruziyetinizi azaltmak için adımlar atmak, astım kontrolünün önemli bir parçasıdır. Maruziyetinizi azaltmak için şunları yapmalısınız:
Kendinize iyi bakmanız, semptomlarınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Astım hastası olmak daha az aktif olmanız gerektiği anlamına gelmez. Tedavi, astım ataklarını önleyebilir ve aktivite sırasında semptomları kontrol edebilir. Düzenli egzersiz kalbinizi ve akciğerlerinizi güçlendirebilir. Nu da astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Soğuk havalarda egzersiz yapıyorsanız, soluduğunuz havayı ısıtmak için bir yüz maskesi takın. Ayrıca, aşırı kilolu olmak astım semptomlarını kötüleştirebilir ve sizi diğer sağlık sorunlarına karşı daha yüksek riske sokar.
Araştırmacılar henüz astımın kesin nedenini bulamadıkları için astımın nasıl önleneceğini bilmek zordur. Ancak ebeveynlerinizden biri astım hastasıysa, olmayan birine göre olasılığınız 3-6 kat daha fazla olabilir. Bu, astımın altında yatan genetik bileşenlerin yanı sıra paylaşılan yaşam koşullarını da yansıtabilir. Astım gelişiminde birden fazla genin rol oynadığı ve bunların ebeveynlerinizden miras alınabileceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra atopik dermatit (egzama) ve saman nezlesi (alerjik rinit) gibi bazı alerjik durumlar astım gelişimi için risk faktörü olarak kabul edilir.
Son güncellenme tarihi: 30 Eylül 2024
Yayınlanma tarihi: 16 Kasım 2022
Göğüs Hastalıkları
Göğüs Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları