24 Ağustos 2023 Perşembe
Elektronik sigara hakkında bilinmesi gereken 5 gerçek
Akciğerlerde hava sirkülasyonunu sağlayan yapıya bronş adı verilir. Bronşların iltihaplanması ve mukus ile dolması durumunda bronşit hastalığı ortaya çıkar. Akut veya kronik olarak oluşum gösterebilen bronşit hastalığı sonucunda mukuslu öksürük ortaya çıkabilir. Bazı virüsler sonucunda vücutta bronşit ortaya çıkabilir. Solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı gibi bazı hastalıklar da akut bronşit oluşmasına neden olabilir. Göğüs nezlesi olarak da adlandırılan akut bronşit bir hafta ile on gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterebilir. Bununla birlikte akut bronşit sonucunda ortaya çıkan öksürük haftalarca devam edebilir. Uzun süre sigara içmek bronşiyal tüplerin tahriş olmasına bunun sonucunda da bronşların iltihaplanmasına neden olabilir. Daha ciddi bir rahatsızlık olan kronik bronşit uzun süre sigara içmek gibi faktörler sonucunda ortaya çıkabilir. Kronik bronşit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) içinde yer alan durumlardan biridir. Kronik bronşit tedavisi kendiliğinden iyileşme göstermeyerek tıbbi bir müdahale gerektirebilir.
Bronşların iltihaplanması sonucunda oluşan semptomların kısa sürdüğü ve kendiliğinden iyileşme gösterdiği bronşit türüne akut bronşit denir. Bazı durumlarda bronşit sık sık tekrar edebilir veya uzun süre iyileşme göstermeyebilir. Bu durumda kronik bronşit ortaya çıkabilir. Bronşit hastalığının türleri şu şekildedir:
Solunum yollarının şişmesi ve mukusla dolması sonucunda bronşit hastalığı ortaya çıkar. Bronşit bulaşıcı bir hastalık değildir. Bununla birlikte bronşite neden olan virüs ve bakteriler yakın temasta (el sıkışmak, sarılmak, aynı yüzeylere dokunmak) bulunmak sonucunda bulaşıcı olabilir.
Bir ile üç hafta süren öksürük, bronşitin ana semptomlarından biridir. Bronşitte oluşan öksürük sonucunda mukus ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda bronşit sonucunda sadece kuru bir öksürük ortaya çıkabilir. Bronşit sonucunda oluşan belirtilerden bazıları şu şekildedir:
Tüm bu belirtilerin yanı sıra akut bronşit sonucunda hafif baş ağrısı veya vücut ağrıları gibi soğuk algınlığı semptomları da ortaya çıkabilir.
Sağlığı olumsuz etkileyen bazı durumlar sonucunda hava yollarında tahriş oluşabilir. Hava yollarının tahriş olması sonucunda bronşit hastalığı ortaya çıkabilir. Bronşit hastalığının nedenlerinden bazıları şu şekildedir:
Bronşit hastalığına neden olan bu gibi durumların yanı sıra bazı faktörler bronşit hastalığı için risk oluşturabilir. Bronşit oluşmasına neden olan risk faktörlerinden bazıları şu şekildedir:
Hava yollarında tahriş oluşmasına neden olabilen bu tür faktörlerin ortadan kaldırılması bronşit oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Günlük hayatta uygulanabilecek bazı yöntemler bronşit oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Bronşit hastalığını önlemek için alınabilecek olan önlemlerden bazıları şu şekildedir:
Bronşit oluşumunu önlemede bu tür yöntemlere dikkat etmek oldukça önemlidir.
Hastalığın ilk birkaç gününde bronşitin belirti ve semptomlarını soğuk algınlığından ayırt etmek zor olabilir. Bronşit hastalığını teşhis etmek için kullanılan özel bir test hezüz yoktur. Doktor tarafından yapılan fizik muayene bronşit hastalığını teşhis etmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte yapılan bazı testler hastalığı teşhis etmeye katkı sağlayabilir. Bu testlerden bazıları şu şekildedir:
Yapılan fizik muayene ve testler bronşit hastalığını teşhis etmeye yardımcı olabilir.
Bronşit hastalığı akut ve kronik olarak oluşum gösterebilir. Akut tipte herhangi bir tedaviye gerek kalmadan birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşme görülebilir. Bununla birlikte bazı durumlarda bronşit sonucunda oluşan belirtiler uzun süre iyileşme göstermeyebilir. Bu durumda bronşit hastalığını tedavi etmek için tıbbi yöntemlerin uygulanması gerekebilir. Bronşit hastalığını tedavi etmek için kullanılan yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
İlaç Kullanımı:
Bronşit hastalığında doktor tarafından bazı ilaçlar reçete edilebilir. Tedavide kullanılan ilaçlardan bazıları şu şekildedir:
Bu tür ilaçların kullanılması hastalığı tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Solunum Terapisi
Bronşit sonucunda solunum egzersizleri uygulamak hastalık sonucunda oluşan nefes darlığı gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. KOAH, kistik fibrozis, solunum yolu enfeksiyonları gibi uzun süreli hastalıklarda etkili bir tedavi sağlayan solunum terapisine uzmanlar eşlik etmelidir.
Hastalıklar yaşam kalitesini olumsuz etkileyen faktörler arasındadır. Hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek için düzenli hastane kontrollerine gitmek önemlidir.
Bronşit hastalığı önlenebilir hastalıklar arasındadır. Siz de solunum yolu hastalıklarının oluşmasını önlemeye katkı sağlamak istiyorsanız rutin hastane kontrollerine gitmeyi ihmal etmeyin.
Son güncellenme tarihi: 10 Ağustos 2023
Yayınlanma tarihi: 10 Ağustos 2023
Göğüs Hastalıkları
Göğüs Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları