24 Ağustos 2023 Perşembe
Elektronik sigara hakkında bilinmesi gereken 5 gerçek
İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF) direkt kelime anlamıyla sebebi bilinmeyen akciğer kalınlaşması, sertleşmesi hastalığıdır. Sebebi bilinmeyen tabiri, her türlü inceleme ve tanı yöntemlerine rağmen akciğerdeki yaranın sebebinin belirlenememesi durumunu ifade eder. Akciğerlerin yaralandığı ve ilerleyen dönemlerde nefes almanın zorlaştığı bir rahatsızlıktır. İdiyopatik pulmoner fibrozis, çoğunlukla ileri yaştaki kişileri etkileyen, orta ve genç yaştaki kişilerde nadir görülen bir hastalıktır. Bu hastalıkta tam bir iyileşme olmasa da uygulanacak tedavi yöntemleriyle hastalığın seyrini kontrol altına almak ve yaşam kalitesini stabil tutmak sağlanabilir.
İdiyopatik pulmoner fibrozis akciğer dokusunun hasar gördüğünde veya yaralandığında ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Kalınlaşan sert doku akciğerlerin çalışmasını zorlaştırabilir ve bu durum ilerledikçe nefes darlığına kadar yol açan rahatsızlara sebep olabilir. Akciğerlerin hasarlanması kısa bir zamanda meydana gelmez. Bu durum aylar veya yıllar içinde yavaş yavaş ilerleyen bir durumdur. İPF sonucu akciğer dokusundaki hasarlanmalar zamanla kalınlaşır ve normal yapısından uzaklaşarak akciğerlerin küçülmesine sebep olur. Bu durumun sonucu olarak da oksijenin yeterli alınamamasına ve vücuttaki karbondioksitin atılamaması sorunu ortaya çıkar. İdiyopatik pulmoner fibrozis herkeste aynı etkileri göstermeyebilir. Bazı hastalarda semptomlar yok denecek kadar az seyrederken, bazı hastalarda ise daha ağır ve günlük aktiviteleri bozacak şekilde görülebilir. İdiyopatik pulmoner fibrozis hastalığında bu kişilerde zaman zaman akut alevlenme denilen ataklar görülebilir. Akut alevlenmelerde hastalara mekanik ventilasyon (akciğerlerin yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmesi için hastaya oksijen desteği verilmesini sağlayan alet) denilen tedaviler uygulanabilir. Bunun dışında doktorlar, bu atak dönemlerinde hastalara kısa süreli antibiyotik ve kortizon ilaç tedavileri de verebilirler.
İdiyopatik pulmoner fibrozis yavaş yavaş ilerleyen ve zamanla kötüleşme eğilimi gösteren bir hastalıktır. En belirgin semptomu nefes darlığı olan bu hastalık, başlarda çoğu kişi için endişe verici bulunmayabilir. Ancak hastalığın ilerlemesiyle nefes darlığı günlük yaşamı bozucu boyuta gelebilir. Özellikle 3 haftadan uzun süren nefes darlığı şikayetlerinde mutlaka bir uzman doktora gidilmesi gerekir. Genel olarak İdiyopatik pulmoner fibrozis başlıca belirtileri ise aşağıda belirtilen maddelerdeki gibidir:
İdiyopatik pulmoner fibrozis, bu belirtilerin dışında bazı hastalıklara ya da sağlık sorunlarına da sebep olabilir. Bu durum idiyopatik pulmoner fibrozis komplikasyonları olarak da adlandırılabilir. İPF’in sebep olabileceği bazı hastalıklar ise şöyledir:
İdiyopatik pulmoner fibrozis, akciğerlerdeki alveoller denilen hava keseciklerinin arasını ve etrafındaki dokuların yaralanmasına ve zamanla kalınlaşmasına sebep olur. Bu durumun ilerlemesiyle de alınan oksijenin kana yeterli oranda taşınamamasına ve akciğerlerin görevlerini tam olarak yapamamasına neden olur. İdiyopatik pulmoner fibrozis nedeni tam olarak bilinmeyen ve nadir görülen bir hastalıktır. Ancak nedeni tam olarak bilinmese de hastalığa sebep olacak bazı risk faktörleri bulunur. Bunların başında uzun süre toksik maddelere maruz kalmak, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ışın tedavileri ve belirli hastalıklarda kullanılan ilaçlar olarak sayılabilir. Genel olarak İdiyopatik pulmoner fibrozis hastalığına sebep olabilecek bazı durumlar ise şunlardır:
Belirtilen bu sebepler ve daha sayılamayan birçok etmen idiyopatik pulmoner fibrozis hastalığına sebep olabilir. Bunların dışında virüsler ve mikrobiyal hastalıklar da nedenlerden sayılabilir. Sigara kullanımı olmasa bile sigara içilen ortamda bulunmak da İPF’yi tetikleyici sebep olabilir.
İdiyopatik pulmoner fibrozis hastalığının kesin tanısını koymak doktorlar için zorlayıcı olabilir. Bunun sebebi İPF’nin kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve diğer çeşitli akciğer hastalıkları ile benzer özellikler taşıyor olmasıdır. Yapılan muayene ve değerlendirmeler ile doktorlar ayırıcı tanı için hastalara bazı yöntemlerle yaklaşırlar. Belirli şikayetlerle başvuran hastalara öncelikli olarak şikayetleri iyi bir şekilde alınır ve ailede akciğer hastalığı olup olmadığı sorgulanır. Bunun dışında iş yeri çalışma şartları ve yaşam koşulları hakkında da bilgi alınır. İdiyopatik Pulmoner Fibrozis tanısı konulurken başvurulan yöntemlerden bazıları ise şunlardır:
İdiyopatik pulmoner fibrozis hastalığının kesin ve net bir tedavisi yoktur. Bu hastalığın tedavisinin asıl amacı hastalığı kontrol altında tutmak, hastalığın semptomlarına en aza indirmek ve hastanın yaşam kalitesinin bozulmamasını sağlamaktır. İdiyopatik pulmoner fibrozisin ilerlemesini yavaşlatmak, hastalığın etkilerini azaltmak için uygulanacak tedavi yöntemleri ve koruyucu önlemlerden bazıları ise şunlardır:
Son güncellenme tarihi: 16 Kasım 2022
Yayınlanma tarihi: 16 Kasım 2022
Göğüs Hastalıkları
Göğüs Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları