20 Ağustos 2023 Pazar
Domuz gribi mi oldunuz? Panik yapmayın, hızlı hareket edin.
Bir tür viral enfeksiyon olan Domuz gribi, 2009'da Meksika'da ortaya çıkan ve hızla diğer ülkelere yayılan bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Domuzların yakalanabileceği bir solunum yolu enfeksiyonuna benzemesi nedeniyle domuz gribi olarak adlandırılır. Aynı zamanda bu virüs domuzları, kuşları ve insanları enfekte eden bir influenza virüsleri kombinasyonudur. 2009'da bir H1N1 salgını dünya çapında milyonlarca insanı enfekte etmiştir. Bugün ise yıllık grip aşısıyla H1N1'i önlemek mümkün olur.
H1N1 grip virüsü, Influenza A’nın bir alt türüdür. Domuz gribi olarak da adlandırılır. Çünkü, Domuz gribi domuzları etkileyen bir grip virüsüne benzer. Virüs, domuzlarda akciğer (solunum yolu) hastalığına yol açar. Domuz gribi (H1N1) ise insanlarda görülen bir solunum yolu enfeksiyonudur. İinsanlar bu virüsü, soluyarak veya enfekte kişilerin vücut sıvıları veya salgılarıyla doğrudan temas ederek kapabilir. Çocuklar, genç yetişkinler, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler H1N1'e en duyarlı olanlardır.
H1N1 virüsü üst ve alt solunum yollarında enfeksiyona neden olur. Semptomları mevsimsel gribe benzer ve virüse maruz kaldıktan yaklaşık bir ila üç gün sonra gelişebilir. Domuz gribi belirtileri şöyle sıralanabilir:
Bebeklerde ve çocuklarda semptomlar farklı olabilir. Bebeğinizde veya çocuğunuzda aşağıdaki semptomlardan herhangi biri varsa doktorunuza başvurun:
Domuz gribi olan herkesin H1N1 semptomlarının hepsini yaşamaz. Hastalık, bazı kişilerde sadece hafif semptomlara neden olur. Ancak domuz gribi bazen zatürre, solunum yetmezliği ve hatta ölüm gibi ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Bu sebeple bu belirtileri yaşıyorsanız doktora götürmelisiniz.
H1N1 gibi grip virüsleri burnunuzu, boğazınızı ve akciğerlerinizi kaplayan hücreleri enfekte eder. Hastalık, virüse sahip biri öksürdüğünde, hapşırdığında, nefes aldığında veya konuştuğunda salınan damlacıklar yoluyla havaya yayılır. Kirli damlacıkları soluduğunuzda vücudunuza girer. Ayrıca kirli bir yüzeye dokunup ardından gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunduğunuzda da vücudunuza girebilir. Virüse sahip kişiler, semptomlar ortaya çıkmadan yaklaşık bir gün öncesinden, başladıktan yaklaşık dört gün sonrasına kadar virüsü yayabilir.
Domuz gribi (H1N1) bulaşıcı olan ve kişiden kişiye yayılabilen bir hastalıktır. Çocuklar ve bağışıklık sistemleri zayıf olan kişiler, virüsü biraz daha uzun süre yayabilir. H1N1 da dahil olmak üzere grip virüslerine yakalanma veya bunların komplikasyonlarını yaşama riskinizi artırabilecek faktörler şunlardır:
Doktorunuz, grip belirtilerini aramak için fiziksel bir muayene yaparak hastalığı teşhis eder. Ayrıca, H1N1 gibi grip virüslerinin tespiti için sizden test isteyebilir. Gribi teşhis etmek için kullanılan birçok test vardır. Ancak gribe yakalanan herkesin test edilmesi gerekmez. Çoğu durumda, birinin gribe yakalandığını bilmek tedavi planını değiştirmez. Ancak, gripten kaynaklanan komplikasyonlara yakalanma riskiniz yüksekse ya da grip komplikasyonları açısından daha yüksek risk altında olan biriyle yaşıyorsanız size test uygulanabilir. Ayrıca testler, semptomlarınıza başka bir rahatsızlığın neden olup olmadığını görmek için daha fazla bilgi edinmek için kullanılabilir. Özellikle aşağıdaki durumlarda doktorlar test isteyebilir:
Domuz gribi tedavisi semptomların şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir Bazı kişilerin sadece ateş, baş ağrısı ve vücut ağrısı ilaçları gibi semptom giderici ilaçlara ihtiyacı vardır. Astım, amfizem ve zatürre gibi kronik solunum yolu hastalıkları olan kişilerin ek tedaviye ihtiyacı olur. Doktorunuz sizi en iyi tedavi planına yönlendirecektir. Bunların yanı sıra herhangi bir grip türüne yakalanırsanız evde kalın. Aşağıdaki önlemler semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir:
H1N1 virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen bir aşıdır. 2009 yılında ortaya çıkan H1N1 salgınından sonra dünya genelinde bu virüse karşı aşılar hızla üretilmiştir. Aşının temel amacı, virüsle enfekte olma riskini azaltmak ve domuz gribinin neden olabileceği ciddi komplikasyonları önlemektir. Domuz gribi aşısı, inaktif veya zayıflatılmış H1N1 virüslerini içerebilir. Vücut, bu virüslerle karşılaştığında bağışıklık sistemini harekete geçirir ve virüse karşı antikorlar üretir. Bu sayede, gerçek virüsle karşılaştığında vücut, hızlı bir şekilde tepki verebilir. Aşının etkinliği genellikle %60 ila %90 arasında değişiklik göstermektedir. Ancak, aşının etkinliği bireyden bireye farklılık gösterebilir. Domuz gribi aşısı, özellikle yüksek risk grubundaki bireyler için önerilir. Yüksek risk grubundaki bireyler şöyle sıralanabilir:
Ayrıca, bağışıklık sistemleri zayıf olan bireylerin de aşılanması önemlidir. Aşı, bu kişilerin enfeksiyon kapma riskini azaltarak komplikasyonların önüne geçebilir. Domuz gribi aşısı genellikle iyi tolere edilir ve ciddi yan etkiler nadirdir. En yaygın yan etkiler arasında enjeksiyon bölgesinde ağrı, hafif ateş ve baş ağrısı yer alır. Bu belirtiler genellikle kısa süreli olur. Ancak, aşının alerjik reaksiyonlar gibi daha nadir yan etkileri de olabileceğinden aşı sonrası izlenim önemlidir.
Son güncellenme tarihi: 30 Eylül 2024
Yayınlanma tarihi: 30 Eylül 2024
0 dk
Enfeksiyon Hastalıkları
Enfeksiyon Hastalıkları
Bölüm Doktorları
Enfeksiyon Hastalıkları
Önerilen Sağlık Yazıları
20 Ağustos 2023 Pazar
Domuz gribi mi oldunuz? Panik yapmayın, hızlı hareket edin.
500 kez okundu
20 Eylül 2023 Çarşamba
Domuz gribi (H1N1 İnfluenza A) Belirtileri ve Tedavisinde İlk 48 Saatin Önemi
20 Eylül 2023 Çarşamba
Grip ve COVID-19 arasındaki fark ne?
20 Ağustos 2023 Pazar
Coronavirus (Koronavirus) Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Hepatit B Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
AIDS(HIV) Belirtileri Nelerdir? AIDS(HIV) Nasıl Bulaşır?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Nedir, Belirtileri Nelerdir ve HPV Aşısı Neden Önemlidir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Kolera : Nedir, Belirtileri, Bulaşıcılığı ve Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Kuduz Hastalığı: Belirtileri, Nedenleri, Aşısı ve Tedavisi
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Strep A Enfeksiyonu Nedir?
500 kez okundu
20 Ağustos 2023 Pazar
Tetanoz: Nedir, Belirtileri, Tedavisi ve Tetanoz Aşısı
500 kez okundu
20 Eylül 2023 Çarşamba
Deniz ve Havuzda Bulaşabilecek Hastalıklardan Nasıl Korunmalı?
11 Ekim 2023 Çarşamba
Eris Varyantı Nedir, Belirtileri, Bulaşıcılığı ve Tedavisi
11 Ekim 2023 Çarşamba
Salmonella Nedir?
2 Şubat 2024 Cuma
X Hastalığı (X Virüsü) Nedir?
23 Mayıs 2024 Perşembe
Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
27 Mayıs 2024 Pazartesi
Brusella Nedir? Brusella Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
25 Temmuz 2024 Perşembe
Kızıl Hastalığı Nedir? Kızıl Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
6 Ağustos 2024 Salı
Yeni Salgın Hastalık: Mide Bulantısı, Ateş ve Kusma Belirtileri
7 Ağustos 2024 Çarşamba
Ayak Mantarına Ne İyi Gelir? Ayak Mantarı Nasıl Geçer?
7 Ağustos 2024 Çarşamba
Şap Hastalığı Nedir? Şap Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
23 Ağustos 2024 Cuma
Flirt Varyantı Nedir? Flirt Varyantı Belirtileri Nelerdir?
27 Eylül 2024 Cuma
COVID XEC Varyantı Nedir? COVID XEC Belirtileri Nelerdir?
22 Ekim 2024 Salı
Bavul Sıtması (Odyssean Malaria) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
11 Kasım 2024 Pazartesi
İnfluenza Nedir? İnfluenza Belirtileri Nelerdir?
11 Kasım 2024 Pazartesi
Kara Mantar Hastalığı (Mukormikoz) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
11 Kasım 2024 Pazartesi
Şarbon Nedir? Şarbon Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
12 Kasım 2024 Salı
Balgam Söktürücü Doğal Yöntemler Nelerdir?
Öne Çıkan Kanser Yazıları