Strep A Enfeksiyonu Nedir?

Strep A Enfeksiyonu; Grup A Streptokok adı verilen bakterilerin (kısaca GAS da denilir) sebep olduğu hastalıklardır. Bu hastalıklar çok çeşitlidir; bazıları hafif ve kolay tedavi edilebilirken diğerleri ise daha ciddi olabilir. Her hastalıkta olduğu gibi Strep A enfeksiyonlarında da bulaş olmadan önlem alarak hastalıktan korunmak, hastalığı tedavi etmekten daha kolaydır.

Strep A Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?

Grup A Streptokok bakterilerinin sebep olduğu enfeksiyonlarda bakteri, vücuda solunum yoluyla ya da direkt temas ile farklı şekillerde bulaşabilir. Bulaş yollarını bilmek, hastalıktan korunmaya yardımcı olur. Kişiler;

  • Bakterileri içeren solunum damlacıklarının solunması ile,
  • Üzerinde damlacık olan bir yüzeye temas ettikten sonra ağız veya burna dokunma ile,
  • A grubu strep bakterisi bulaşmış bir kişinin kullandığı bardağı kullanmak ya da yemek yediği tabaktan yemek yemek ile,
  • Doğrudan temas ile hastalığı kapabilirler.

Yukarıda sayılanlardan farklı bir bulaş yolu olarak ciltlerindeki yaraların A grubu strep bakterileri ile enfekte olması ile de bu hastalık yayılabilir. İnsanlar, A grubu strep bakterilerinin neden olduğu cilt yaralarına dokunarak ya da yaralardan gelen sıvıyla temas ederek de hasta olabilirler.

Strep A Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Strep A Enfeksiyonlarının tanısını ve sağlıklı kişilerin bu hastalıktan kaçınabilmesi için hastalık ile ilgili semptomları bilmek önemlidir. Strep A Enfeksiyonuna sahip kişiler her zaman semptom vermeyebilirler; ancak bu hastalık bulaştırmayacakları anlamına gelmez. Boğaz ağrısı semptomu olan hastaların Grup A Streptokok bulaştırıcılığı, genellikle semptomu olmayanlara göre daha yüksektir. Strep A enfeksiyonlarının yaygın semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek ateş, Lenf bezlerinin şişmesi veya vücutta yaygın ağrı gibi grip benzeri semptomlar,
  • Boğaz ağrısı (Boğazda strep enfeksiyonu ya da bademcik iltihabı)
  • Pürüzlü cilt döküntüleri (Kızıl hastalığı)
  • Ciltte yaralar (impetigo)
  • Ciltte ağrı ve şişlik (selülit)
  • Şiddetli kas ağrıları
  • Mide bulantısı ve kusma

Strep A enfeksiyonları, çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür; ancak bu, yetişkinler için bir risk oluşturmadığı anlamına gelmez. Bu sebeple çevrenizde bir kişide bu semptomların varlığında hastalıktan korunmak için ister çocuk ister yetişkin herkes için önlem alınmalıdır. Strep A enfeksiyonlarının çoğunluğu, ciddi değildir ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir; ancak nadiren enfeksiyon, ciddi sorunlara neden olabilir. İnvaziv grup A streptokoklar, (kısaca iGAS) buna yol açan bakteri grubudur.

Strep A Enfeksiyonları Nelerdir?

Grup A Streptokok bakterileri, şiddeti hafiften yaşamı tehdit etmeye kadar değişen çok çeşitli cilt, yumuşak doku ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bademcik iltihabı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Kızıl (Sıklıkla çocuklarda, genellikle kırmızı lekelerle seyreden bakteriyel enfeksiyon)
  • İmpetigo (Sıklıkla çocukları etkileyen, derin olmayan deri enfeksiyonu),
  • Erizipel (Bir tür selülit),
  • Selülit (Deriyi etkileyen bir tür bakteriyel enfeksiyon),
  • Zatürre.
     

Bazı nadir durumlarda, hastalar aşağıdakiler gibi streptokok sonrası komplikasyonlar geliştirebilir:

  • Romatizmal ateş
  • Glomerülonefrit (bakterilere karşı bir bağışıklık reaksiyonunun neden olduğu kalp ve böbrek hastalıkları)
  • İGAS (İnvaziv grup A streptokok) enfeksiyonları
     

A Grubu Streptokok bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonlar, çok nadiren İGAS (invaziv grup A Streptokok) enfeksiyonları olarak bilinen daha ciddi enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. İGAS enfeksiyonları şunlardır:

  • Bakteriyemi (kan dolaşımı enfeksiyonu)
  • Septik artrit (genellikle bakterilerin neden olduğu bir eklem enfeksiyonu)
  • Menenjit (beyin zarı iltihabı)
  • Nekrotizan fasiit (derinin altındaki yumuşak doku alanlarının ölümünü içeren ciddi bir enfeksiyon)
  • Streptokokal toksik şok sendromu (düşük tansiyon ve çoklu organ yetmezliği ile giden ve hızlı ilerleyen semptomları olan sistemik bir sendrom)
     

İGAS enfeksiyonları genellikle yaşlılarda, çocuklarda (5-15 yaş) veya damar içi uyuşturucu kullanımı, alkolizm, baskılanmış bağışıklık sistemi veya kanser gibi risk faktörlerine sahip kişilerde görülür.

Strep A Enfeksiyonunda Tanı

Strep A enfeksiyonu semptomları bulunan kişilerde bu enfeksiyonun tespiti iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki boğazdan sürüntü alınarak yapılan boğaz kültürüdür ve kesin sonuç verir. Bu yöntem için harcanan süre ortalama 24-48 saattir, ardından sonuçlar çıkar. Boğaz kültürü kesin sonuç vermesine karşın uzun zaman aldığı için hızlı bir alternatif olarak Strep A Testi de kullanılabilir.

Strep A Testi Nedir?

Strep A testi, bir tür hızlı antijen testidir. Antijen testleri; antijen-antikor reaksiyonlarına dayanan, kolay uygulanan ve yorumlanan tanı testleridir. Bu test ile kısa sürede sonuç almak mümkündür; ancak her zaman güvenilir olmayabilir. Kişi, hasta olmasına karşın Strep A testinde negatif sonuç çıkabilir. Bu testten doğru sonuç alınabilmesi için boğaz kültürü ile beraber yapılması en sağlıklı sonuçları verir. Boğaz kültüründe, sürüntü için örnek alınan çubuktan Grup A strep bakterilerinin gelişip gelişmediğini görmek zaman alır. Bu süreçte boğaz kültürü, kimi zaman hızlı antijen testinin gözden kaçırdığı enfeksiyonları yakalayabilir.

Çocuklarda ve gençlerde tedavi edilmeyen Strep A boğaz enfeksiyonu, romatizmal ateş tablosunu ortaya çıkarabileceği için kültür yapılması gereklidir. Yetişkinlerde, hızlı antijen testinin negatif sonuç vermesinin ardından boğaz kültürü yapılması genellikle gerekli değildir; çünkü çocukların aksine yetişkinler, genellikle, strep nedenli boğaz enfeksiyonunu takiben romatizmal ateş hastalığına yakalanma riski altında değildir.

Bununla birlikte, negatif hızlı antijen test sonucuna rağmen Strep A enfeksiyonu belirtilerine sahipseniz, doktorunuz boğaz kültürü yapmak isteyebilir. Her enfeksiyonda olduğu Strep A enfeksiyonun tanı ve tedavisinde bulaşıcılığı en aza indirmek ve ortaya çıkabilecek daha kötü hastalıklardan kaçınmak için bir sağlık kuruluşuna başvurmayı düşünebilirsiniz.

Strep A Enfeksiyonu Tedavisi

Çoğu Grup A Streptokok enfeksiyonları, antibiyotiklere ihtiyaç duymadan kendi kendine düzelen nispeten hafif hastalıklardır. Genellikle boğaz ağrısı gibi Strep A enfeksiyonlarına benzeyen semptomlara GAS bakterilerinden ziyade virüsler sebep olur. Sizde ya da çocuğunuzda burun akıntısı ve boğaz ağrısı varsa, enfeksiyonun bir virüs kaynaklı olması muhtemeldir. Virüslerin neden olduğu boğaz ağrılarının, komplikasyon endişesi olmadıkça antibiyotiklerle tedavi edilmesine gerek yoktur. Antibiyotik kullanmadan önce mutlaka bir hekime başvurunuz. Hekiminiz, sizin ya da çocuğunuzun iyileşmesi ya da semptomlarınızın hafiflemesi için ilaca ihtiyaç olduğunu düşünürse veya çocuğunuz Strep A enfeksiyonundan kaynaklanan ciddi komplikasyon riski taşıyorsa ya da sizde veya çocuğunuzda kızıl hastalığı varsa antibiyotik kullanmayı düşünebilir. Boğaz ağrısı, ateş gibi belirtileriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız sağlığınız açısından iyi olacaktır.

Strep A Enfeksiyonu Korunma Yöntemleri

Her hastalıkta olduğu gibi Strep A enfeksiyonlarında da hastalığı kapmadan önce önlem almak daha kolay ve daha sağlıklıdır. Grup A Streptokok, kişiler arası yakın temas, solunum damlacıkları (nefesinizdeki nem) ve doğrudan cilt teması yoluyla yayılır. Enfeksiyon kapma veya yayma riskini azaltmaya yardımcı olmak için yapabilecekleriniz şu şekildedir:

  • Ellerinizi 20 saniye boyunca sabunla düzgün bir şekilde yıkamak,
  • Öksürme ve hapşırma için tek kullanımlık mendil kullanmak ve sonrasında elleri yıkamak,
  • Kendinizi iyi hissetmediğinizde başkalarından uzak durmak
  • Kontamine yiyecekleri, kapları, bardakları, banyoları, çarşafları veya havluları paylaşmamak,
  • Strep A enfeksiyonu, halihazırda grip gibi hastalıkları olan kişilerde gelişen ikincil bir enfeksiyon olabilir. Bu nedenle grip aşısı yaptırmak ve COVİD-19 önlemlerine uymak bunun önüne geçecektir.

Buna rağmen risk grubu olan kişilerin Strep A enfeksiyonuna yakalanma ihtimali daha yüksektir. Okul, kreş, askeri kışlalar gibi kalabalık ortamlarda bulunan; yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişiler Strep A yönünden risk altındadır.

Strep A ile ilgili semptomlarınız varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyin. 


 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Enfeksiyon Hastalıkları

Enfeksiyon Hastalıkları

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze

Enfeksiyon Hastalıkları

Doç. Dr. Elif Hakko Sakaoğlu

Gebze

Enfeksiyon Hastalıkları

Doç. Dr. Elif Hakko Sakaoğlu

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Domuz gribi mi oldunuz? Panik yapmayın, hızlı hareket edin.

Domuz gribi mi oldunuz? Panik yapmayın, hızlı hareket edin.

Domuz gribi (H1N1 İnfluenza A) Belirtileri ve Tedavisinde İlk 48 Saatin Önemi

Domuz gribi (H1N1 İnfluenza A) Belirtileri ve Tedavisinde İlk 48 Saatin Önemi

Grip ve COVID-19 arasındaki fark ne?

Grip ve COVID-19 arasındaki fark ne?

Coronavirus (Koronavirus) Belirtileri Nelerdir?

Coronavirus (Koronavirus) Belirtileri Nelerdir?

Hepatit B Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hepatit B Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

AIDS(HIV) Belirtileri Nelerdir? AIDS(HIV) Nasıl Bulaşır?

AIDS(HIV) Belirtileri Nelerdir? AIDS(HIV) Nasıl Bulaşır?

HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Nedir, Belirtileri Nelerdir ve HPV Aşısı Neden Önemlidir?

HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Nedir, Belirtileri Nelerdir ve HPV Aşısı Neden Önemlidir?

Kolera : Nedir, Belirtileri, Bulaşıcılığı ve Tedavisi

Kolera : Nedir, Belirtileri, Bulaşıcılığı ve Tedavisi

Kuduz Hastalığı: Belirtileri, Nedenleri, Aşısı ve Tedavisi

Kuduz Hastalığı: Belirtileri, Nedenleri, Aşısı ve Tedavisi

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Tetanoz: Nedir, Belirtileri, Tedavisi ve Tetanoz Aşısı

Tetanoz: Nedir, Belirtileri, Tedavisi ve Tetanoz Aşısı

Deniz ve Havuzda Bulaşabilecek Hastalıklardan Nasıl Korunmalı?

Deniz ve Havuzda Bulaşabilecek Hastalıklardan Nasıl Korunmalı?

Eris Varyantı Nedir, Belirtileri, Bulaşıcılığı ve Tedavisi

Eris Varyantı Nedir, Belirtileri, Bulaşıcılığı ve Tedavisi

Salmonella Nedir?

Salmonella Nedir?

X Hastalığı (X Virüsü) Nedir?

X Hastalığı (X Virüsü) Nedir?

Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Beşinci Hastalık (Parvovirüs B19) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Brusella Nedir? Brusella Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Brusella Nedir? Brusella Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kızıl Hastalığı Nedir? Kızıl Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kızıl Hastalığı Nedir? Kızıl Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Yeni Salgın Hastalık: Mide Bulantısı, Ateş ve Kusma Belirtileri

Yeni Salgın Hastalık: Mide Bulantısı, Ateş ve Kusma Belirtileri

Ayak Mantarına Ne İyi Gelir? Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Ayak Mantarına Ne İyi Gelir? Ayak Mantarı Nasıl Geçer?

Şap Hastalığı Nedir? Şap Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şap Hastalığı Nedir? Şap Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Flirt Varyantı Nedir? Flirt Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Flirt Varyantı Nedir? Flirt Varyantı Belirtileri Nelerdir?

COVID XEC Varyantı Nedir? COVID XEC Belirtileri Nelerdir?

COVID XEC Varyantı Nedir? COVID XEC Belirtileri Nelerdir?

Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

Bavul Sıtması (Odyssean Malaria) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bavul Sıtması (Odyssean Malaria) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza Nedir? İnfluenza Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza Nedir? İnfluenza Belirtileri Nelerdir?

Kara Mantar Hastalığı (Mukormikoz) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kara Mantar Hastalığı (Mukormikoz) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Şarbon Nedir? Şarbon Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şarbon Nedir? Şarbon Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Balgam Söktürücü Doğal Yöntemler Nelerdir?

Balgam Söktürücü Doğal Yöntemler Nelerdir?

Tümünü göster