24 Ağustos 2023 Perşembe
Hamilelikte Göz Problemleri Artabilir
Hipermetrop bir görme bozukluğudur ve gözleriniz uzaktaki nesnelere kıyasla, yakındaki nesnelere daha az odaklanır.
Hipermetrop, yakın görme sorunu olarak bilinse de hipermetrop olanlar özellikle belli yaştan sonra uzağı da çok iyi göremezler. Dolayısıyla hipermetrop sadece yakın görme sorunu değilidir. Ancak uzak görmeye göre kıyaslandığında yakını daha az görürler.
Hipermetropi durumunu tam olarak anlamak için öncelikle normal gözün nasıl çalıştığını anlamak gerekir. Gözün odaklanmasından önemli oranda kornea ve lens sorumludur. Kornea, gözün şeffaf ve en ön yüzeyidir. Lens ise, gözün içindeki nesnelere odaklandıkça şekil değiştiren bir yapıya sahiptir. Kornea ve lens, gelen ışığı kırmak gibi görevlere sahiptirler ve beraber çalışırlar. Sonra ışığı retina denilen ağ tabakaya odaklarlar. Retina, göz kürenin arkasındadır. Görsel bilgileri alıp, bilgiyi beyne taşıyan optik sinire yollar. Mükemmel biçimdeki lens ve kornea sayesinde mükemmel odaklanmış bir görüntü sağlanır. Ancak korneanın şekli farklı ise göz doğru odaklanamaz.
Gözlerin yakındaki nesnelere odaklanma yeteneğine göre, değişen hipermetrop dereceleri vardır. Yakındaki nesneleri iyi göremiyorsanız veya yakın okumada baş ağrısı oluyorsa hipermetrop olabilirsiniz.
Gözleriniz ışık ışınlarına odaklandığında baktığınız şeyin görüntüsünü beyninize gönderir. Hipermetrop olduğunuzda, ışık ışınları olması gereken şekilde odaklanamaz. Bulanık görmenizin sebebi, gözünüzün ön-arka ekseni normalinden daha kısa olması veya odaklanma gücünün zayıflamış olmasıdır. Böyle durumda görüntü retinanın arkasında, doğru olmayan yere gidip oluşur.Bu durumda özeliikle yakın odaklanmada zorluklar ortaya çıkar.
Hipermetrop olduğunuza dair belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Eğer gözlük veya kontakt lens taktığınız halde bu belirtilere sahipseniz, yeni bir reçeteye veya tedaviye ihtiyacınız olabilir. Mutlaka doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
Hipermetropu teşhis etmek için gereken tek şey temel bir göz muayenesi olmaktır. Doktorunuz sizin karşınıza bir çizelge koyup okutur. Ayrıca muayenede, ışığın retinanızdan nasıl yansıdığını kontrol edebilmek için retinoskop adı verilen bir cihaz da kullanılabilir.veya günümüzde bu ölçümleri otomatik olarak yapan otorefraktometre adı verilen cihazlar kullanılmaktadır. Gözlük veya lens için, en iyi reçeteye karar verebilmek adına, bir test cihazı olan bir phoropter veya deneme gözlüğü de kullanılabilir.
Görme sorunu yaşamayan yetişkinlerin, 40 yaşından itibaren düzenli göz muayenesi yaptırmaya başlaması gerekir. 40 ile 54 yaşları arasında her 2 ila 4 yılda bir, 55 ila 64 yaşları arasında ise her 1 ila 3 yılda bir ve 65 yaş üzerindeyseniz, 1 ila 2 yılda bir göz muayenesi olmanız önerilir.
Diyabetiniz, yüksek tansiyonunuz veya ailenizde göz hastalığı yaşayan bireyler varsa, göz muayenesi olmak için 40 yaşına kadar beklememeniz ve düzenli göz muayenesine başlamanız önem arz eder.
Bebeklerin muayenesi, doğumdan hemen sonra yapılmalıdır. Çünkü çocuklarda ortaya çıkabilen görme tembelliğinin en önemli nedenlerinden biri düzeltilmemiş hipermetropidir. Özellikle iki göz arasında 2 derece veya daha fazla fark olan hipermetrop çocuklarda göz tembelliği riski oldukça fazladır. Çocukların ilk muayenedeki bulgularına göre muayene sıklığı hekim tarafından önerilir. Her muayenede elde edilen bulgulara göre bir sonraki muayenenin ne zaman olması gerektiğine karar verilir.
Hipermetropiyi tedavi etmenin amacı, ışığın retinaya doğru şekilde odaklanmasına yardımcı olmaktır. Hipermetroplu bireyler net bir yakın görüş için şunlara ihtiyaç duyabilir:
Genç bireylerde tedavi her zaman şart değildir. Çünkü gözlerin içindeki kristal lensler durumu kurtaracak kadar esnek yapıdadır. Hipermetrop derecenize bağlı olarak, yakın görüşünüzü iyileştirmek için reçeteli lenslere ihtiyacınız olabilir. Bu, özellikle siz yaşlandıkça ve gözlerinizin içindeki lensler daha az esnek hale geldikçe söz konusu olur.
Reçeteli lensler kullanmak, korneanızın azalan eğriliğini düzelterek tedavi eder. Reçeteli lens türleri, gözlük ve kontakt lenslerdir. Gözlük, hipermetrobun neden olduğu bozuk görmeyi, keskinleştirmenin kolay ve güvenilir bir yoludur. Kontak lensler ise gözünüze tam takılır. Küresel, çok odaklı ve monovizyon tasarımlarla birlikte, yumuşak veya sert, gaz geçirgen dahil olmak üzere, çeşitli malzeme ve tasarımlarda bulunurlar.
Bu uygulamalar miyop ve astigmatlarda olduğu gibi belli dereceye kadar olan hipermetroplara da kornea yapıları uygunsa uygulanabilir. Bu cerrahi tedavide, korneanın eğriliği yeniden şekillenir ve hipermetropluk düzeltilir.
Refraktif cerrahi yöntemleri şöyledir:
Hipermetrop kişilerin özellikle genç yaşta uzak görmeleri kötü değildir. Ancak yakın çalışmada baş ağrısı, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, odaklanma problemleri, okurken çabuk yorulma, yakın görme ile ilgili bir iş yapıyorsa iş sonrası aşırı yorgunluk, çocuklarda gözlerde kayma ve görme tembelliği olarak sıralayabiliriz.
Hipermetropluk önleyebileceğiniz bir şey değildir, ancak gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Sorunları erkenden ele alabilmek için düzenli göz muayeneleri yaptırmalısınız.
Gözlerinizde ağrı olsun veya olmasın, aniden görememe, puslu ve bulanık görme, çift görme veya siyah noktalar görme gibi belirtiler gösterirseniz, mutlaka doktorunuzla görüşün ve göz muayenesi yaptırın. Göz sağlığınızı ihmal etmeyin.
Son güncellenme tarihi: 21 Şubat 2024
Yayınlanma tarihi: 21 Şubat 2024
Göz Hastalıkları
Göz Hastalıkları
Göz Hastalıkları
Göz Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları