21 Ağustos 2023 Pazartesi
Karaciğerin en yakın dostları: Greyfurt ve limon
Meme hücrelerinin kontrolden çıkarak tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Kontrol altına alınmadığında, tümörler tüm vücuda yayılabilir ve ölümcül olabilir. Meme kanseri hücreleri, memenin süt kanallarının veya süt üreten lobüllerinin içinde başlar. En erken form yaşamı tehdit edici değildir. Erken evrelerde tespit edilebilmesi de tedavi edilebilirliği yükseltir. Invazyon aşamasında ise kanser hücreleri meme dokusuna yayılabilir. Bu, yumrulara veya kalınlaşmaya neden olan tümörler oluşturur. İnvaziv kanserler yakındaki lenf düğümlerine veya diğer organlara yayılabilir. Metastaz yaşamı tehdit edici ve ölümcül olabilir. Tedavi kişiye, kanser türüne ve yayılımına göre belirlenir. Tedavi cerrahi, radyasyon terapisi ve ilaçları birleştirir.
Meme kanseri, kadınları etkileyen en yaygın kanser türlerinden biridir. Göğüslerdeki kanserli hücreler çoğaldığında ve tümöre dönüştüğünde meydana gelir. Meme kanseri vakalarının yaklaşık %80'i invazivdir. Yani tümör, memeden vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Genellikle 50 yaş ve üzeri kadınları etkiler. Ancak 50 yaşından küçük kadınları da etkileyebilir . Nadiren erkeklerde de meme kanseri görülebilir.
Kanser henüz erken evredeyken çoğu kişi herhangi bir belirti yaşamaz. Bu nedenle erken teşhisin ve düzenli doktor kontrollerinin önemi büyüktür. Hastalık özellikle daha ileri evrede olduğunda, birden fazla semptom kombinasyonuna sahip olabilir. Meme kanseri belirtileri şunları içerebilir:
Anormal meme kitlesi olan kişiler, kitle ağrı yapmasa bile tıbbi yardım almalıdır. Çoğu meme kitlesi kanser değildir. Kanserli olan meme kitlelerinin küçük olduklarında ve yakındaki lenf düğümlerine yayılmadıklarında başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılıkları daha yüksektir. Meme kanserleri vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve diğer semptomları tetikleyebilir. Genellikle, ilk tespit edilebilen yayılma yeri koltuk altındaki lenf düğümleridir ancak hissedilemeyen kanserli lenf düğümleri olması da mümkündür. Zamanla kanserli hücreler akciğerler, karaciğer, beyin ve kemikler gibi diğer organlara yayılabilir. Bu bölgelere ulaştıklarında kemik ağrısı veya baş ağrısı gibi yeni kanserle ilgili semptomlar ortaya çıkabilir.
Durum göğüslerinizi farklı şekillerde etkileyebilir. Bazı belirtiler, çok belirgindir. Ancak, meme kanseri fark edilebilir belirtilere neden olmayabilir. Erken belirtiler genellikle aşağıdaki şekillerde kendini gösterir:
Memede kitle oluşumu da dahil olmak üzere bu belirtiler, çok yaygındır. Başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Belirtilerin olması kesin olarak meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Ancak memede hissedilen herhangi bir değişiklik durumunda hekime görünmeniz önemlidir. Eğer belirtileriniz kanserden kaynaklanıyorsa, erken teşhis tedaviyi kolaylaştırabilir.
Araştırmacılar, riskini artıran bazı unsurlar bulsa da çoğu meme kanserinin kesin nedeni bilinmez. Riski artıran unsurlar arasında hormonlar, yaşam tarzı seçimleri gibi etkenler yer alır. Ancak hiçbir faktörü olmayan bazı kişilerin neden kansere yakalandığı, ancak risk faktörü olan diğerlerinin neden asla yakalanmadığı net değildir.
Doktorlar, meme kanserinin meme dokusundaki hücrelerin içindeki DNA'nın değişmesiyle başladığını bilir. Bir hücrenin DNA'sı, hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatları içerir. Sağlıklı hücrelerde DNA belirli bir oranda büyüme ve çoğalma talimatları verir. Talimatlar hücrelere belirli bir zamanda ölmelerini söyler. Kanser hücrelerinde DNA değişiklikleri farklı talimatlar verir. Değişiklikler, kanser hücrelerine hızla çok daha fazla hücre üretmelerini söyler. Kanser hücreleri, sağlıklı hücreler ölecekken yaşamaya devam edebilir. Bu çok fazla hücreye neden olur. Hücreler, tümör adı verilen bir kitle oluşturabilir. Tümör sağlıklı vücut dokusunu istila edip yok etmek için büyüyebilir. Zamanla kanser hücreleri parçalanabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Kanser yayıldığında buna metastatik kanser denir.
Meme kanserine yol açan DNA değişiklikleri çoğunlukla süt kanallarını kaplayan hücrelerde meydana gelir. Bu kanallar sütü meme ucuna taşımak için tasarlanmış tüplerdir. Kanallarda başlayan meme kanserine invaziv duktal karsinom denir. Meme kanseri ayrıca süt bezlerindeki hücrelerde de başlayabilir. Lobüller adı verilen bu bezler, anne sütü üretmek için tasarlanmıştır. Lobüllerde oluşan kansere invaziv lobüler karsinom denir. Memedeki diğer hücreler kanser hücrelerine dönüşebilir. Ancak bu yaygın değildir.
Hekimler, tedaviye mümkün olan en az yan etkiyle devam etmek ister. Bu sebeple de kanser türlerini ve alt türlerini belirler. Yaygın meme kanseri türleri şunlardır:
Daha az görülen meme kanseri türleri şunlardır:
Meme kanseri teşhisi için yetişkin kadınların rutin aralıklarla meme muayenesi ve taraması yaptırması önemlidir. Doktor, meme kanserine dair olası belirtilerin araştırılması gerektiğini düşünürse veya meme taramasından anormal sonuçlar çıktıysa ek tahliller isteyebilir. Bunlar şunları içerebilir:
Meme kanseri için uygulanacak tedavi türe, yayılıma göre değişebilir. Kadınlarda ve meme kanseri olan kişilerde meme kanserinin ana tedavisi genellikle cerrahidir. Diğer yaygın tedaviler arasında kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi (hormon tedavisi) ve hedefli ilaçlar ve immünoterapi bulunur.
Ebeveynlerden, kardeşlerden veya çocuklardan biri meme kanserine yakalanmışsa, meme kanseri riski artar. Ailede genç yaşta meme kanseri olma öyküsü varsa risk daha yüksektir. Yine de meme kanseri teşhisi konulan çoğu kişinin ailesinde hastalık öyküsü yoktur. Bunların yanı sıra meme kanseri risk faktörleri şöyle sıralanabilir:
Araştırmalar, yaşam tarzı değişikliklerinin, yüksek risk altındaki kişilerde bile meme kanserine yakalanma şansını azaltabileceğini gösteriyor. Meme kanserinden korunma yolları şu şekilde sıralanabilir:
Bunların yanı sıra göğüslerinizin görünümünde veya hissiyatında herhangi bir değişiklik fark ederseniz, durumu doktorunuza hemen bildirin. Örneğin, yeni bir yumru hissederseniz veya cilt değişiklikleri görürseniz bir kontrol yaptırın. Ve sağlık uzmanınıza tıbbi geçmişinize göre mamografi ve diğer tarama testlerine ne zaman başlamanız gerektiğini sorun.
Son güncellenme tarihi: 05 Eylül 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Ekim 2023
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Genel Cerrahi
Meme Sağlığı Merkezi
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Öne Çıkan Kanser Yazıları