Ağız Kanseri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Ağız kanseri, dünya çapında bir sağlık problemi olup, baş boyun kanserleri sıralamasında gelişmiş ülkelerde en sık ülkemizde ise 2. sırada yer alır. Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi erken tanı ve tedavinin son derece önemli olduğu bir kanser türüdür. Baş boyun kanserleri içerisinde değerlendirilen ağız kanseri, yanak içi ve diş etleri de dahil olmak üzere bu bölgenin herhangi bir bölgesinde gelişen kanser türlerini tanımlar. Oral kanser olarak da isimlendirilen bu kötü huylu tümöral yapılar, genellikle ağız içi, dil ve dudaklardaki skuamöz (yassı) hücrelerden köken alır. Bu kanser türü hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için yazının devamını takip edebilirsiniz.

Ağız Kanseri Nedir?

Ağız kanseri, dudaklar üzerinde veya ağız boşluğu içerisinde meydana gelen kötü huylu neoplazmaları (yeni doku oluşumu) tanımlar. Ağız içi yapıların hücresel farklılığı incelendiğinde %90 gibi büyük bir bölümün skuamöz hücrelerden oluşmaktadır ve bölgedeki epitel dokusundan köken almaktadır. Ancak bu hücresel köken, hastalığın seyrine bağlı olarak çeşitli derecelerde değişikliğe uğrayabilir. Zaman içerisinde istilacı özellik kazanarak, çevre doku ve lenf nodlarına yayılabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Ağız Kanseri Türleri Nelerdir?

Ağız kanseri içerisinde değerlendirilen bölgeler şu şekilde özetlenebilir:

  • Dudaklar,
  • Dil,
  • Ağız tabanı, 
  • Yanakların iç yüzeyi,
  • Diş etleri,
  • Ağız tabanı veya damaklar.

Dil ve ağız tabanı en sık görülen yerlerdir. Ağız kanseri türlerinin genellikle ağız boşluğu içerisinde bulunması ve erken tanının önemi göz önünde bulundurulduğunda diş hekimlerine yapılacak düzenli kontrollerin de ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Diş doktorları genellikle bu bölgede meydana gelebilecek tümöral oluşumların tespitini ilk olarak gerçekleştiren hekimlerdir.

Ağız Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Ağız kanserleri dudak veya ağız boşluğu içerisindeki hücrelerin DNA’larında meydana gelen mutasyonlar sonucu oluşur. Hücrelerin çekirdekleri içerisinde yer alan DNA yapıları, bir hücrenin tüm metabolik işlevlerinin planlanması, başlatılması ve sonlandırılması ile ilgili genetik kodları içerir. Meydana gelen mutasyonlar sonucunda hücre döngüsünün bozulması gerçekleşebilir. Döngünün kaybı ise hücrenin kontrolsüzce büyümesine ve bölünmesine neden olur. Sağlıklı hücrelerin alanlarının ve besin kaynaklarının işgal edilmesi sonucu çevredeki sağlıklı hücreler yaşamını sürdüremez. Böylece kanser hücreleri yayılmaya devam eder. Bu mekanizma ile kanserleşen hücreler ilk olarak anormal doku büyümesi (tümör) meydana getirir. Ardından baş-boyun kısmı öncelikli olmak üzere vücudun diğer kısımlarına yayılım gösterebilir.
 

Ağız kanserinin köken aldığı hücreler ağız ve dudak yüzeyini döşeyen yassı hücrelerdir. Bu hücrelerde mutasyonu neyin tetiklediği henüz tam olarak ortaya konulamamış olsa da ağız kanseri gelişiminde etkili olabilecek çeşitli risk faktörleri mevcuttur:

  • Tütün ve çeşitli tütün ürünlerinin kullanımı,
  • Human papilloma virüsünün özellikle “HPV tip 16 ve 18” gibi kanser gelişimini tetikleyebilecek türleri ile enfekte olmak,
  • Kişinin daha önce baş boyun bölgesinde kanser gelişimi öyküsü bulunması,
  • Kötü ağız hijyeni.
     

Bu temel risk faktörlerine ek olarak bazı bazı kişilerde ağız kanserine karşı yatkınlık olduğu söylenebilir. Yatkınlığı artıran risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Güneş veya diğer kaynaklar nedeniyle artmış UV (ultraviyole) ışın maruziyeti (dudak kanserleri için temel başlatıcıdır),
  • Gastroözefagial reflü hastalığı,
  • Baş boyun bölgesine daha önce çeşitli nedenlerle radyasyon uygulanmış olması,
  • Asbest, sülfürik asit veya formaldehit gibi çeşitli kimyasallara maruz kalınması,
  • Diş ve diş eti problemleri nedeniyle ağız içerisinde uzun süreli yara oluşumu,

Ağız Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi ağız kanserinin belirtileri de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genel anlamda bu hasta grubunda ortak olarak tespit edilen belirtilerin başında ağız içinde geçmeyen yara ve ağrı gibi şikayetler gelir. Bazı ağız kanseri türleri diş eti, bademcik veya ağız içinde kırmızı veya beyaz renkli yamalar şeklinde de ortaya çıkabilir. Bu durumlar dışında ağız kanseri ile birlikte oluşabilecek diğer belirtiler şu şekildedir:

  • Boyunda şişkinlik oluşması,
  • Yanaklarda yumru gelişimi,
  • Yutkunma veya çiğneme ile ilgili problemler,
  • Sürekli olarak boğazda bir şey varmış gibi hissedilmesi,
  • Çene ve dil hareketlerinde zorlanma,
  • Kilo kaybı,
  • Geçmeyen ağız kokusu,
  • Seyri değişmeyen kulak ağrısı,
  • Diş kaybı,
  • Ağız içerisinde kanama meydana gelmesi,
  • Alt dudak, yüz ve boyun bölgesinde uyuşmalar,
  • Dil ağrısı.

Bu belirtilerden birçoğunun diğer bazı basit kabul edilen hastalıklarda da ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Bu şikayetlerden herhangi birini kendinizde gözlemlemeniz ve şikayetiniz 3 haftadan uzun sürüyor ise zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmanız oldukça önemlidir.

Ağız Kanserine Nasıl Tanı Konulur?

Ağız kanseri şikayetleri ile sağlık kuruluşlarına başvuru sonrasında hekimler ilk olarak tıbbi öykü alımı ve fizik muayene işlemlerini gerçekleştirir. Bu işlemlerde hastanın belirtileri ve aile öyküsü irdelenirken aynı zamanda ağız içi yapılarının gözlemlenmesi sağlanır. Ağız tabanı, damaklar, boğazın arka kısmı, dil ve yanak içlerine ek olarak baş boyun bölgesinin lenf nodları da değerlendirilen kısımlar arasındadır. Bu muayene süreci sırasında şüpheli yapıların tespit edilmesi halinde “doku biyopsisi” adı verilen tetkike başvurulur. Biyopsi, genellikle ağrısız bir şekilde hücre örneklerinin toplanmasını kapsar. Aynı zamanda küçük doku örnekleri alınarak kanserleşmeye dair belirtilerin olup olmadığı mikroskop altında da incelenebilir.
 

Biyopsi işlemine ek olarak ağız kanserine tanısal yaklaşımda başvurulabilecek çeşitli görüntüleme yöntemleri de mevcuttur:

  • Röntgen: X-ray grafiler çene, göğüs bölgesi ve akciğerlere kanser hücrelerinin yayılımının tespit edilmesinde kullanılabilecek radyolojik tetkikler arasındadır. Ancak günümüzde daha gelişmiş teknikler nedeni ile kullanımları çok azalmıştır.
  • BT: Bilgisayarlı tomografi taramaları, kanserleşmenin vücudun diğer bölgelerinde de meydana gelip gelmediğinin ayrımında faydalıdır.
  • MRI: Bir diğer radyolojik görüntüleme yöntemi olan manyetik rezonans görüntüleme kanserin yayılımı hakkında daha doğru ve ayrıntılı görüntüler elde edilmesini sağlar.
  • PET-CT: Ağız kanserinin vücudun hangi bölgelerinde ve lenf nodlarına yayılımın olup olmadığının incelenmesinde PET taraması oldukça etkilidir.
  • Endoskopi: Gerekli durumlarda burun içi, sinüsler, boğazın iç kısımları ve soluk borusu gibi yapıların incelenmesi amacıyla endoskopik girişimlere de başvurulabilir.

Ağız Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Ağız kanserinin tedavisi, hastalığın ne kadar ilerlediğine, evresine ve bulunduğu bölgesine göre değişkenlik gösterir. İlk evrelerde tespit edilen kanser yapılarının çıkarılmasında cerrahi girişimlere başvurulabilir. Bazı durumlarda cerrahi olarak çeşitli ağız içi ve boyun yapılarının da çıkarılması gerçekleştirilir. Işın tedavisi olarak bilinen radyoterapi uygulamaları, kanser hastalığının tedavisi kapsamında başvurulan bir diğer yöntemdir. Bu yöntemde çeşitli zaman aralıkları ile tümör dokusunun ışınlarla hedeflenerek yok edilmesi hedeflenir. Kanser hücrelerini ışın yerine kimyasal ajanlarla ortadan kaldırılmasını sağlayan tedavi yöntemi ise kemoterapi olarak isimlendirilir. Bu ilaçlar ağız veya damar yolu ile verilebilir. Kemoterapi tedavisinde güçlü kimyasallar kullanılarak kanser hücrelerinin DNA’sının hasara uğratılması hedeflenir. Ancak bu güçlü kimyasallar, kanser hücreleri dışında çeşitli sağlıklı hücrelerin de zarar görmesine neden olarak halsizlik, bulantı kusma, saç kaybı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi yan etkilere neden olabilirler. Ağız kanserinin bulunduğu bölge nedeniyle beslenmenin sürdürülmesi bazı durumlarda zorlu olabilir. Bu nedenle hastaların tedavileri boyunca çeşitli besin maddelerinden mahrum kalmamalarını sağlayacak beslenme planlarının oluşturulması oldukça önemlidir.

Ağız kanseri, erken tanı ve uygun müdahalenin sağkalım açısından oldukça önemli olduğu bir rahatsızlıktır. Bu nedenle ağız kanserine dair belirti ve bulguları kendinizde gözlemlemeniz halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi) , Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Onkolojisi

Bölüm Doktorları

Gebze

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Terapist Kayra Göktaş

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Bülent Karagöz

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Doç. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Rashad Rzazade

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Sinan Karaaslan

Gebze

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Terapist Kayra Göktaş

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Bülent Karagöz

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Doç. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Rashad Rzazade

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Sinan Karaaslan

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?

“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?

Kanserden korunmanın 13 yolu

Kanserden korunmanın 13 yolu

Pankreas Kanseri Nedir ve Tedavi Sürecindeki "Whipple Ameliyatı" Nasıl Uygulanır?

Pankreas Kanseri Nedir ve Tedavi Sürecindeki "Whipple Ameliyatı" Nasıl Uygulanır?

Cilt (Deri) Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Cilt (Deri) Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rektum Kanseri Nedir? Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rektum Kanseri Nedir? Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Baş Boyun Kanserleri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Baş Boyun Kanserleri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Dil Kanseri Nedir? Dil Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Dil Kanseri Nedir? Dil Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Farenks, Yutak Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci

Farenks, Yutak Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci

Nazofarenks Kanseri Nedir? Nazofarenks Kanseri Belirtileri

Nazofarenks Kanseri Nedir? Nazofarenks Kanseri Belirtileri

Karaciğer Kanseri

Karaciğer Kanseri

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom): Nedir, Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom): Nedir, Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Nedir? Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane Kanseri Nedir? Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Tedavisi

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Tedavisi

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri

Vulva Kanseri Nedir? Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Vulva Kanseri Nedir? Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Kanser Nasıl Oluşur?

Kanser Nasıl Oluşur?

Ortopedik Onkoloji

Ortopedik Onkoloji

Lenf (Lenfoma) Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Lenf (Lenfoma) Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavisi

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavisi

Palyatif Bakım: Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Palyatif Bakım: Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Likit Biyopsi Nedir? Likit Biyopsi Nasıl Yapılır?

Likit Biyopsi Nedir? Likit Biyopsi Nasıl Yapılır?

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nedenleri ve Tedavisi

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nedenleri ve Tedavisi

Deri Kanseri Türleri, Tanı ve Tedavi Süreçleri

Deri Kanseri Türleri, Tanı ve Tedavi Süreçleri

Kanser Nedir? Kanser Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kanser Nedir? Kanser Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Yanlış tedavi nedeniyle kanser tüm vücuduna yayıldı

Yanlış tedavi nedeniyle kanser tüm vücuduna yayıldı

Kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar

Kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar

İmmünoterapi Nedir? İmmünoterapi Nasıl Uygulanır?

İmmünoterapi Nedir? İmmünoterapi Nasıl Uygulanır?

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Kanseri Nedir? Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Kanseri Nedir? Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kanser Ağrısı

Kanser Ağrısı

Kemik Tümörleri

Kemik Tümörleri

Kanser Tedavisi Nedir? Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanser Tedavisi Nedir? Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

CA125 Nedir? CA125 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

CA125 Nedir? CA125 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Tümünü göster