20 Eylül 2023 Çarşamba
“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?
Safra kesesi, sindirim sistemine ait, yağ metabolizması için gerekli olan safra sıvısının üretilmesinde görev alan bir organdır. Safrayı depolayan ve salgılayan safra kesesi, karnın sağ üst kısmında konumlanır. Çeşitli sebeplerden dolayı safra kesesi hücrelerinde değişimler görülmeye başlanabilir ve bu hücresel değişim kanser gelişimine neden olabilir. Karın bölgesinde ağrı, şişkinlik gibi belirtilerle hissedilmeye başlayan safra kesesi kanseri müdahale edilmesi gereken, ciddi tıbbi durumlardan biridir.
Safra kesesi kanseri, sinsi ilerleyen bir kanser türü olarak ilk evrelerde herhangi bir semptom gelişmesine neden olmaz. Kanserin ilerlemeye başlaması ile açığa çıkan semptomlar farklı hastalık belirtileriyle karıştırılabilir veya kişi tarafından başlangıçta önemsenmeyebilir. Semptomların şiddetlenmesi akıllara safra kesesinde taş gelişimi veya safra kanallarında tıkanıklık oluşması gibi tıbbi durumları getirebilir. Bu tür hastalıklarla benzer belirtiler gösteren safra kesesi kanseri aşağıdaki semptomların gelişmesine neden olabilir;
Safra kesesi hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlaması ve kötü huylu hücrelere dönüşmesi beraberinde safra kesesi kanserini getirir. Genetik materyallerde meydana gelen değişimler veya mutasyonlar bu hücresel değişimin ana sebebidir. Mutasyon gelişiminde ise genetik faktörler etkili olabileceği gibi geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar veya yaşam şekli etkili olabilir.
Kanser hücrelerinin gelişiminin ne şekilde başladığı henüz olarak bilinmese de bazı risk faktörlerinin bu durumu tetikleyebileceği belirlenmiştir. Örneğin; kadınlarda safra kesesi kanseri gelişim oranı erkeklere göre daha yüksektir. Bununla birlikte safra kesesi kanseri genellikle 65 yaş üstü kişilerde daha sık görülen bir kanser türüdür.
Yaş ve cinsiyetin haricinde safra kesesine yönelik hastalık geçmişi bulunan kişilerde kanser gelişim riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Safra taşı bulunan veya safra taşı geçmişi olan kişilerde, safra kesesinde polip tespit edilenlerde veya kronik safra kesesi iltihabı bir diğer adıyla kolesistit problemi bulunan kişilerde kanserli hücre gelişimi oranı daha yüksektir. Safra kanallarında kronik inflamasyon veya ortak safra kanalında kist görülmesi de yine kanser riskini artırabilir. Salmonella typhii enfeksiyonu geçiren kişilerde tifoya bağlı kanser hücresi gelişimi görülebilir.
Beslenmeye dayalı ve yaşam şekli nedeniyle de safra kesesinde kanser hücreleri görülebilir. Safra kesesinde kalsiyum birikmesi ve obezitede yine kanser gelişimine neden olabilir.
Safra kesesi tanısı konulurken ne yönde bir tedavi izlenmesi gerektiğinin de belirlenebilmesi için hastanın kanser evresinin belirlenmesi gerekir. Evreleme ile kanserin orijinal konumu ve metastaz yapıp yapmadığı belirlenebilir. Evreleme sırasında 0’dan 4’e kadar farklı aşamalar bulunur. Sayının yükselmesi kanserin ciddiyetinin arttığını gösterir. Safra kesesi evreleri aşağıdaki şekilde açıklanabilir:
Safra kesesi kanserine yönelik şüpheleri değerlendirmek, kanser gelişimi olup olmadığını tespit etmek üzere çeşitli tetkiklere başvurulur. Yapılacak olan testler ile kanserin türü, evresi ve farklı dokularda metastaz olup olmadığı, ne tür bir tedavi sürecinin izlenmesi gerektiği de belirlenebilir. Safra kesesi teşhisinde kullanılan yöntemler aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi safra kesesi kanserinde de erken teşhis ve tedavi hayati öneme sahiptir. Erken evrelerde kanseri tamamıyla ortadan kaldırmak hedeflenirken, ilerlemiş kanser vakalarında tedavi amacı hastanın semptomlarını hafifletmeye yöneliktir.
Hastanın erken evrelerde bulunması halinde cerrahi tedaviye başvurulabilir. Cerrahi müdahale sırasında safra kesesi ve yakınlardaki dokular temizlenebilir. Ameliyatın genişletilmiş şekilde uygulaması durumunda etkilenen lenf düğümleri ve karaciğerin bir kısmı da vücuttan alınabilir.
Cerrahi müdahaleden sonra veya müdahale öncesinde, bazı vakalarda her iki dönemde de radyasyon ve kemoterapi tedavisine başvurulabilir. Radyasyon tedavisiyle amaç kanser hücrelerinin öldürülmesi ve tümör büyümesinin yavaşlatılmasıdır. Sağlıklı hücrelere minimum düzeyde zarar verilerek uygulanan bu işlem, semptomların giderilmesi üzerine de kullanılabilir. Kemoterapi ise kanser hücrelerini öldürmek ve çoğalmalarını durdurmak üzere kullanılır. İntravenöz yani damar yoluyla verilen ilaçlar ile kanserli hücrelerin yok edilmesi sağlanır.
Kanser tedavisinde immünoterapiden de destek alınabilir. Kullanılacak olan ilaçlar ve takviyeler ile bağışıklık sisteminin güçlendirerek kanser hücrelerinin yok edilmesi hedeflenir.
Safra kesesi kanseri metastaz yapması halinde ciddi riskler teşkil eden bir hastalıktır. Bu nedenle kansere yönelik bir şüphe duymanız halinde belirtileri göz ardı etmemeniz ve bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Safra kesesi taşı vb. probleminiz varsa veya geçmişinizde bu yönde bir tedavi olduysanız doktorunuzun önerdiği sıklıkla kontrol muayenelerini aksatmamalısınız.
Son güncellenme tarihi: 17 Nisan 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Nisan 2024
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Öne Çıkan Kanser Yazıları