Anadolu Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Dil Kanseri Nedir? Dil Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Dil kanseri, baş ve boyun kanserinin bir türüdür. Dildeki hücreler kontrolsüz bir şekilde büyüyüp bölündüğünde meydana gelir. Önlenebilir risk faktörleri arasında HPV (insan papilloma virüsü) enfeksiyonu bulunur. Tedavi genellikle cerrahi müdahaleyi içerir. Ancak kemoterapi ve radyasyon tedavisi de içerebilir. Erken teşhis çok önemlidir.

Dil Kanseri Nedir?

Dil kanseri, dildeki hücreler kontrolsüz bir şekilde büyümeye ve bölünmeye başladığında ortaya çıkar. Dil, dil kemiği yani çenenin boyunla birleştiği yerde başlar, ağız tabanında son bulur. Kanser dilin ön kısmını etkilediğinde doktorlar buna oral kanser veya oral dil kanseri adını verir. Dilin arka kısmında kanser gelişirse de buna orofaringeal kanser veya dil tabanı kanseri adı verilir. Ağızda başlayan dil kanseri, boğazda başlayan dil kanserinden farklıdır. Ağızdaki dil kanseri hemen semptomlara neden olabilir. Bir doktor, diş hekimi bunu ilk fark edebilir. Çünkü dilin bu kısmı, kolayca görülebilir ve incelenebilir.

Orofaringeal dil kanseri ise semptomlara neden olmadan önce bir süre büyüyebilir. Semptomlar ortaya çıktığında bunlar, birçok olası nedeni olan semptomlar olma eğilimindedir. Boğazınız veya kulağınız ağrıyorsa doktor, önce kanser dışındaki nedenleri kontrol edebilir. Dilin arkasındaki kanseri görmek ve incelemek zordur. Bu nedenlerden dolayı, kanser genellikle hemen teşhis edilmez. Genellikle kanser hücreleri boyundaki lenf düğümlerine yayıldıktan sonra bulunur. Birkaç kanser türü, dili etkileyebilir. Ancak en yaygın olanı skuamöz hücreli karsinomdur (SCC). Skuamöz hücreli karsinom cildin dış tabakasındaki skuamöz hücrelerde başlar. Tipik olarak SCC vücudun güneşe en çok maruz kalan kısımlarını etkiler. Ancak ağzın içi gibi mukoza zarlarını da etkileyebilir.

Dil Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Dil kanseri, ilk başta belirti göstermeyebilir. Doktor veya diş hekimi muayenede ağızda kanser belirtileri olup olmadığı inceler. Dil kanseri ağızda meydana geldiğinde ilk belirti genellikle, dilde iyileşmeyen bir yaradır. Diğer belirtiler arasında ağızda ağrı veya kanama ve dilde bir yumru veya kalınlaşma yer alabilir. Dil kanseri boğazda meydana geldiğinde ilk belirti boyundaki şişmiş lenf düğümleri olabilir. Diğer belirtiler arasında kan tükürme, kilo kaybı ve kulak ağrısı yer alabilir. Ayrıca ağız, boğaz veya boynun arkasında bir yumru olabilir. Dil kanseri belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Dilde ve ağız mukozasında kırmızı veya beyaz leke
  • Geçmeyen boğaz ağrısı
  • Boğazda bir şeyin takıldığı hissi
  • Ağız ve dilde uyuşma
  • Çiğneme, yutma veya çeneyi veya dili hareket ettirmede zorluk veya ağrı
  • Çenenin şişmesi
  • Seste değişiklik

Dil Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Dil kanseri, dildeki sağlıklı hücreler DNA'larında değişiklikler geliştirdiğinde başlar. Bir hücrenin DNA'sı, hücreye ne yapması gerektiğini söyleyen talimatları içerir. Değişiklikler, hücrelere kontrolden çıkıp sağlıklı hücreler doğal yaşam döngülerinin bir parçası olarak ölecekken yaşamaya devam etmelerini söyler. Bu, çok sayıda ekstra hücre oluşturur. Hücreler, tümör adı verilen bir büyüme oluşturabilir. Zamanla hücreler parçalanabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Dil kanserine yol açan değişikliklerin nedenlerinin her zaman net olmadığı görülür. Boğazda meydana gelen bazı dil kanserlerinde, HPV olarak da adlandırılan insan papilloma virüsü rol oynayabilir. HPV, cinsel temas yoluyla bulaşan yaygın bir virüstür. HPV'nin neden olduğu boğazdaki dil kanseri, HPV ile ilişkili olmayan boğazdaki dil kanserine kıyasla tedaviye daha iyi yanıt verme eğilimindedir.

Dil Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Dil kanseri genellikle ilk olarak rutin bir kontrol sırasında bir doktor veya diş hekimi tarafından görülür. Dil kanserini teşhis etmeye yardımcı olmak için bir dizi test ve prosedür kullanılır. Hangilerinin sizin için en iyi olduğu tıbbi geçmişinize ve semptomlarınıza bağlıdır. Dil kanseri teşhisi için kullanılan testleri şu şekildedir:

  • Ağız ve boğazın incelenmesi: Fiziksel muayenede doktor ağzınıza, boğazınıza ve boynunuza bakar. Böylece dilde herhangi bir yumru olup olmadığını ve boyunda şişmiş lenf düğümleri olup olmadığını kontrol eder.
  • Ağız ve boğazı incelemek için küçük bir kamera kullanma: Endoskopi adı verilen bu testte ışık ve kamera bulunan ince bir tüp kullanır. Tüp buruna yerleştirilir ve boğaza doğru geçirilir. Ağız ve boğazda dil kanseri belirtileri arar. Ayrıca, ses kutusu gibi boğazın diğer kısımlarına bakarak kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için de kullanılabilir.
  • Test için doku örneği alınması: Biyopsi adı verilen bu test, dilden hücre örneği alınmasını içerir. Farklı biyopsi prosedürleri vardır. Bunlardan ilki şüpheli dokudan bir parça veya tüm alan kesilerek toplanabilir. Başka bir biyopsi türünde ise hücre örneği toplamak için doğrudan şüpheli alana yerleştirilen ince bir iğne kullanır. Örnekler test için bir laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda yapılan inceleme, hücrelerin kanserli olup olmadığını gösterebilir.
  • Görüntüleme testleri: Görüntüleme testleri vücudun resimlerini çeker. Resimler, kanserin boyutunu ve yerini gösterebilir. Dil kanseri için kullanılan görüntüleme testleri arasında X-ışınları ve BT , MRI ve pozitron emisyon tomografisi ( PET olarak da bilinir) taramaları yer alabilir.

Bazen bir röntgenler ile inceleme yapılabilir. Röntgende, baryum adı verilen bir sıvı boğazdaki kanser belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olur. Baryum, boğazı kaplar ve röntgenlerde görmeyi kolaylaştırır. Lenf düğümlerinde kanser aramak için bir ultrasonda kullanılabilir. Ultrason, ses dalgalarını kullanarak resimler oluşturur. Kanserin boyundaki lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını gösterebilir.

Dil Kanseri Tedavisi

Dil kanseri tedavisi genellikle ameliyat ve ardından radyasyon, kemoterapi veya her ikisini içerir. Doktorunuz bir tedavi planı oluştururken birçok faktörü göz önünde bulundurur. Bunlara kanserin yeri ve ne kadar hızlı büyüdüğü dahil olabilir. Ayrıca, kanserin vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığına ve kanser hücreleri üzerinde yapılan testlerin sonuçlarına da bakabilir. Dil kanseri tedavisi için aşağıda yöntemler kullanılabilir:

  • Dilin bir kısmını veya tamamını çıkarmak için glossektomi yapılır. Cerrah kanseri ve etrafındaki marjin adı verilen sağlıklı hücrelerin bir kısmını çıkarır.
  • Dil kanseri boğazdaysa cerrahlar kansere ulaşmak için ağızdan ve boğazdan küçük kameralar ve özel aletler sokabilirler. Buna transoral cerrahi denir. Bazı durumlarda aletler, cerrahın bilgisayardan kontrol ettiği robotik kolların uçlarına yerleştirilir. Buna transoral robotik cerrahi denir. Robotik cerrahi, cerrahın ağız ve boğazın ulaşılması zor bölgelerinde, özellikle dilin arka kısımlarında ameliyat yapmasına yardımcı olur. Dilin ön kısmındaki birçok kanser, robotik yardım olmadan çıkarılabilir.
  • Dil kanseri yayıldığında genellikle önce boyundaki lenf düğümlerine gider. Kanserin lenf düğümlerine yayıldığına dair işaretler varsa, boyun diseksiyonu adı verilen bazı lenf düğümlerini çıkarmak için ameliyata ihtiyacınız olabilir. Lenf düğümlerinde kanser belirtisi olmasa bile, önlem olarak bazılarını aldırabilirsiniz. Lenf düğümlerini çıkarmak kanseri ortadan kaldırır ve sağlık ekibinizin başka tedavilere ihtiyacınız olup olmadığına karar vermesine yardımcı olur.
  • Radyasyon terapisi, kanser hücrelerini öldürmek için güçlü enerji ışınları kullanır. Enerji, X ışınlarından, protonlardan veya diğer kaynaklardan gelebilir. Radyasyon terapisi sırasında bir makine enerji ışınlarını vücuttaki belirli noktalara yönlendirerek oradaki kanser hücrelerini öldürür. Radyasyon tedavisi bazen dil kanseri için ana tedavidir. Ayrıca ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini öldürmek için de kullanılabilir. Bazen radyasyon tedavisi ve kemoterapi, kanser yayılmışsa lenf düğümleri gibi diğer kısımları tedavi etmek için aynı anda kullanılır.
  • Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için güçlü ilaçlar kullanır. Hücrelerin büyümesini kontrol etmek için ameliyattan önce kullanılabilir. Ayrıca, kalan hücreleri öldürmek için ameliyattan sonra da kullanılabilir. Bazen kemoterapi, radyasyon tedavisiyle aynı anda yapılır çünkü radyasyonun daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Hedefli terapi, kanser hücrelerindeki belirli kimyasallara saldıran ilaçlar kullanır. Bu kimyasalları bloke ederek, hedefli tedaviler kanser hücrelerinin ölmesine neden olabilir. Hedefli terapi, geri dönen veya yayılan dil kanserini tedavi etmek için kullanılır.
  • İmmünoterapi, vücudunuzun bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini öldürmesine yardımcı olan bir ilaç tedavisidir. Bağışıklık sisteminiz, vücudunuzda olmaması gereken mikroplara ve diğer hücrelere saldırarak hastalıklarla savaşır. Kanser hücreleri, bağışıklık sisteminden saklanarak hayatta kalır. İmmünoterapi, bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser hücrelerini bulup öldürmesine yardımcı olur. İmmünoterapi, kanser ilerlediğinde ve diğer tedaviler işe yaramadığında kullanılabilir.
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi) , Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz Onkolojisi

Bölüm Doktorları

Gebze

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Terapist Kayra Göktaş

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Bülent Karagöz

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Doç. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Rashad Rzazade

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Sinan Karaaslan

Gebze

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Bülent Evren Erkul

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Prof. Dr. Ziya Saltürk

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay

Gebze Ataşehir

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Terapist Kayra Göktaş

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Bülent Karagöz

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Doç. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Rashad Rzazade

Gebze

Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)

Uzm. Dr. Sinan Karaaslan

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?

“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?

Kanserden korunmanın 13 yolu

Kanserden korunmanın 13 yolu

Pankreas Kanseri Nedir ve Tedavi Sürecindeki "Whipple Ameliyatı" Nasıl Uygulanır?

Pankreas Kanseri Nedir ve Tedavi Sürecindeki "Whipple Ameliyatı" Nasıl Uygulanır?

Cilt (Deri) Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Cilt (Deri) Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rektum Kanseri Nedir? Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rektum Kanseri Nedir? Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Ağız Kanseri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Ağız Kanseri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Baş Boyun Kanserleri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Baş Boyun Kanserleri: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Farenks, Yutak Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci

Farenks, Yutak Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci

Nazofarenks Kanseri Nedir? Nazofarenks Kanseri Belirtileri

Nazofarenks Kanseri Nedir? Nazofarenks Kanseri Belirtileri

Karaciğer Kanseri

Karaciğer Kanseri

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Safra Kesesi Kanseri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kemik Kanseri Nedir? Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom): Nedir, Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom): Nedir, Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Nedir? Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane Kanseri Nedir? Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Tedavisi

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evreleri ve Tedavisi

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri

Vulva Kanseri Nedir? Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Vulva Kanseri Nedir? Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi

Kanser Nasıl Oluşur?

Kanser Nasıl Oluşur?

Ortopedik Onkoloji

Ortopedik Onkoloji

Lenf (Lenfoma) Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Lenf (Lenfoma) Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavisi

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavisi

Palyatif Bakım: Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Palyatif Bakım: Nedir, Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Likit Biyopsi Nedir? Likit Biyopsi Nasıl Yapılır?

Likit Biyopsi Nedir? Likit Biyopsi Nasıl Yapılır?

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nedenleri ve Tedavisi

Gırtlak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nedenleri ve Tedavisi

Deri Kanseri Türleri, Tanı ve Tedavi Süreçleri

Deri Kanseri Türleri, Tanı ve Tedavi Süreçleri

Kanser Nedir? Kanser Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kanser Nedir? Kanser Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Yanlış tedavi nedeniyle kanser tüm vücuduna yayıldı

Yanlış tedavi nedeniyle kanser tüm vücuduna yayıldı

Kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar

Kanser hakkında doğru bilinen yanlışlar

İmmünoterapi Nedir? İmmünoterapi Nasıl Uygulanır?

İmmünoterapi Nedir? İmmünoterapi Nasıl Uygulanır?

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Kanseri Nedir? Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Kanseri Nedir? Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kanser Ağrısı

Kanser Ağrısı

Kemik Tümörleri

Kemik Tümörleri

Kanser Tedavisi Nedir? Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanser Tedavisi Nedir? Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

CA125 Nedir? CA125 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

CA125 Nedir? CA125 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Tümünü göster