19 Ağustos 2023 Cumartesi
Çinko Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Enzimler vücutta kimyasal reaksiyonların hızlanmasına yardımcı olan proteinlerdir. Hücrede katalizör (parçalayıcı) görevi görür. Binlerce farklı enzim türü vardır. ALT de bunlardan biridir. Alanin transaminazın kısaltması olan ALT başta karaciğer olmak üzere böbrek ve diğer organlarda da bulunabilen bir tür enzimdir. Vücut yiyecekleri enerjiye dönüştürebilmek için ALT’yi kullanır. Ancak az veya çok miktarda olması bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Rutin bir kontrol amacıyla kan tahlili yaptırabilirsiniz. Bu kan testi sonucunuz büyük ihtimalle ALT değerini de kapsayacaktır. ALT kan testi daha önceden SGPT (serum glutamik-pirüvik transaminaz) testi olarak bilinirdi. Kan testlerinde görülen ALT değeri kanda bulunan ALT miktarını ölçer. ALT duruma göre kanda yüksek,düşük veya normal miktarda bulunabilir. Kanda bulunan yüksek miktardaki ALT seviyesi, karaciğer hasarı veya hastalığı ile ilişkili olabilir. Karaciğer hücrelerinden bir hasar oluştuğunda kan dolaşımına ALT salgılanır. Bu nedenle rutin bir kontrolün parçası olabileceği gibi karaciğer sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen bir doktor da sizin ALT değerlerinizi kontrol ederek fikir sahibi olacaktır.
Karaciğer hastalıkları herhangi bir belirti göstermeden önce yüksek ALT seviyeleri ile kendini belli edebilir. Bu sayede bazı hastalıkları için erken tanı konulabilir. Bunun yanı sıra ALT akut (ani) gelişen karaciğer hastalıkları ile kronik gelişen karaciğer hastalıkları arasındaki hasar farkını belirlemede de yardımcı olabilir. Doktorunuz aşağıdaki semptomların varlığında karaciğer sağlığınızı kontrol etmek isteyebilir;
Mide bulantısı veya kusma
Halsizlik
İştahsızlık
Sarılık
Karında şişlik
Koyu renkli idrar
Açık renkli dışkı
Kaşıntı
Vücutta şişlik (Ödem)
Semptomların yanı sıra yüksek riske sahip gruba dahil olmanız da ALT değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi için bir neden olabilir. Karaciğer hastalığı açısından yüksek risk içeren grup şunlardır:
Ailede karaciğer hastalığı öyküsü
Obezite
Diyabet
Karaciğere olumsuz etkisi bulunan ilaçlar kullanmak veya kullanmış olmak
Hepatit
Alt değerini öğrenebilmek için ilk olarak bir kan testi verilmelidir. Bunun için bir hemşire veya ilgili kişi kolunuzdaki damara iğneyi yerleştirip ardından iğnenin öbür ucuna taktığı test tüpü ile bir miktar kanını alır. Daha sonra bu tüpteki kanlar laboratuvara gönderilir ve istenen tahliler açısından incelenir. Kan alma işlemi ortalama beş dakika sürerken tahlil sonuçlarının çıkması diğer günü bulabilir. Kan testini sadece ALT değerini görebilmek için veriyorsanız aç karna olmanıza gerek yoktur.
Alanin transaminaz enziminin kanda bulunması gereken normal aralık laboratuvardan laboratuvara değişiklik gösterebilir. Genellikle kullanılan referans aralığı 7-56 U/L şeklindedir. ALT değeri erkeklerde kadınlara göre daha yüksek seyredebilir. Sonuç kağıdında ALT seviyesinin yanında laboratuvarın referans aldığı değerler de bulunur. Ayrıca değerde yükseklik ve düşüklük olması durumunda sonucunuzun üzeri pembe renkte veya koyu yazılmış şekilde olabilir.
ALT değeri düşüklüğü nadir olarak rastlanan bir durumdur. Genellikle herhangi bir belirti vermez veya belirtiler neden kaynaklandığına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak ALT düşüklüğü belirtileri şunlardır;
Sürekli yorgunluk, halsizlik
El, kol ve bacaklarda uyuşukluk
Mide bulantısı
Konsantrasyon güçlüğü
ALT değerinin düşük olması sağlıklı bir karaciğer anlamına gelebilir. Ancak referans aralığından da düşük bir ALT değerinin bazı nedenleri olabilir. ALT düşüklüğünün bazı nedenleri şunlardır;
B6 vitamin eksikliği: ALT enziminin çalışması için gereklidir. Eksikliğine özellikle yaşlı ve karaciğer veya böbrek hasarı yaşayan kişilerde rastlanır.
Sigara kullanımı
Yoğun egzersiz
Doğum kontrol hapı
Hormon tedavisi
Böbrek hastalıkları
ALT yüksekliği çoğu zaman herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak karaciğer hasarı nedeniyle yükselen ALT değerinde şu belirtilere rastlanabilir;
Mide ağrısı
Koyu renkli idrar
Halsizlik
Kaşıntı
Sarılık (Cilt veya gözlerde sarılaşma)
Açık renkli dışkı
İştahsızlık
Mide bulantısı ve kusma
ALT değerini etkileyen birçok etken vardır. Bu etkenler cinsiyet, yaş gibi değiştirilemez olabileceği gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir. Genel olarak yüksek ALT seviyeleri şundan kaynaklanıyor olabilir.
Bazı ağrı kesici ilaçlar
Obezite
Hepatitler
Kalp yetmezliği
Çölyak
Tiroit bozuklukları
Bazı kas bozuklukları
Kalıtsal hemokromatoz (aşırı demir yüklemesine bapkı karaciğer hastalığı)
Yükselen ALT değerini değerini düşürmek için direkt uygulanan bir tıbbi tedavi yoktur. Tedavi seçenekleri nedene yöneliktir. Bu nedenle ilk olarak ALT yüksekliğinin neden kaynaklandığı tespit edilir. ALT yüksekliği için tedavi seçenekleri diyette değişiklikler, egzersizi kapsar. ALT yüksekliği için bazı öneriler şunlardır;
Hem folat hem de folik asit kullanımı karaciğer sağlığında iyileştirici özelliklere sahip olabilir. Folat ve folik asit B9 vitamininin iki farklı formudur. Folik asit takviye şeklinde alınırken folat bazı besinlerde bulunabilir. Folat açısından zengin lahana ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, pancar, muz gibi besinleri diyetinize ekleyebilirsiniz.
Alkolik olmayan karaciğer yağlanması yağ ve karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme tarzında daha yaygın olarak görülebilir. Bu nedenle balık gibi daha sağlıklı yağ içeren ve meyve gibi doğal şeker içeren besinleri tercih ederek diyetinizde ciddi değişiklikler yapmadan da sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.
Kesin olarak kanıtlanmış olmasa da kahvenin ALT değerleri üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Günde 1 fincan kahve içmek ALT değerinin düşmesine yardımcı olabilir.
Son güncellenme tarihi: 07 Temmuz 2023
Yayınlanma tarihi: 10 Mayıs 2023
Biyokimya
Biyokimya
Biyokimya
Öne Çıkan Kanser Yazıları