20 Ağustos 2023 Pazar
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri
Bir bebeğin yaşamının ilk dört haftası yenidoğan dönemi olarak kabul edilir. Bu dönemde birçok karmaşık fizyolojik değişiklik meydana gelir ve bebek farklı uyaranlarla etkileşime girer. Bu sebeple yeni doğmuş bir bebeğin bakımı büyük bir sorumluluktur. Bebeğinizi nasıl tutacağınız, bezini nasıl değiştireceğiniz ve onu nasıl rahatlatacağınız gibi bebek bakımının temelleri hakkında bilgi sahibi olmak hem sizin hem de bebeğinizin konforu için oldukça önemlidir. Kişisel bakımından beslenmesine bir bebeğin bakım rutininde ihtiyacı olan dikkat edilecek konuları bu yazıda bulabilirsiniz.
Yenidoğan emzirme süreci sadece beslenme amaçlı değildir, aynı zamanda bebeğinize rahatlık ve güven de verebilir. Açlık belirtileri göstermeye başladığında bebeğinizi beslemeniz önerilir. Bu, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu şeyi almasını sağlar. Aynı zamanda iyi bir süt kaynağı oluşturmanıza da yardımcı olur. Bebeğiniz emzirmeye başladıkça, memede çok fazla zaman geçirmek isteyecektir. Buna 'duyarlı emzirme' denir ve normaldir.
İlk günlerde günde 10 ila 12 besleme (24 saat) yaygındır. Bebeğinizin midesi büyüdükçe ve her emzirmede daha fazla süt aldığından bu sayı günde 8 veya daha fazla emzirmeye kadar düşebilir. Bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaç duyduğu süt miktarını memeden alma konusunda daha iyi olacaktır. Bu, emzirmelerin biraz daha kısalabileceği ve bebeğinizin daha çabuk alışabileceği anlamına gelir.
Yeni doğan bebeğinizin temiz kalması için haftada 2-3 kez banyo yapması yeterlidir. Ancak bebeğiniz banyoyu gerçekten seviyorsa günde bir kez banyo yapabilir. Bundan daha fazla banyo yapmak bebeğinizin cildini kurutabilir. Bunun yanı sıra bebeğinizi yıkayacağınız suyu bileğinizle veya dirseğinizle kontrol ederek ılık olmasını sağlayabilirsiniz.
Yenidoğan banyosu için yaklaşık 5-10 dakika yeterlidir. Bebeğinizin kuru veya hassas cildi varsa bu özellikle önemlidir.Bebeğinizi acıktığında veya beslenmeden hemen sonra yıkamaktan kaçınmak en iyisidir. Banyo yapmak bebeğinizi rahatlatıyorsa, onu akşamları uykuya yatırmanın bir yolu olarak kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin altını alt değiştirme masasında veya alt değiştirme minderi veya havluyla kaplı herhangi bir yüzeyde değiştirebilirsiniz. Başlamadan önce ihtiyaç duyacağınız tüm malzemelerin elinizin altında olması önemlidir. Bunlar bebek bezi, ıslak mendil, kirli bez torbası olarak temel gereksinimlerdir. Bebeğinizin genital bölgesini ılık su ve yumuşak bir bezle önden arkaya doğru silerek temizleyebilirsiniz.
Bebeğinizin kendine ait bir uyanma ve uyku düzeni olacaktır. Gece ve gündüz karışabilir, düzenli bir uyku olmayabilir. Bazı ebeveynler bebeklerini uyku düzenine oturtarak bunu önleyebileceklerini, bazı ebeveynler ise bebeklerinin talep üzerine uyuması gerektiğini düşünebilir. Bunu yapmanın doğru ya da yanlış yolu yoktur. Ancak bebeğiniz için iyi bir uyku düzeni oluşturmak için atabileceğiniz adımlar şu şekildedir:
Dışkı yapma sıklığı yenidoğan bebeklerin hepsinde farklılık gösterebilir. Bazı yeni doğan bebekler günde beş kez dışkı yapar; diğerleri yalnızca beş günde bir dışkı yapar. Yeni doğan bebeğiniz daha az sıklıkta dışkı yapıyorsa ancak düzenli yemek yiyorsa ve dışkısı yumuşak ve normal görünüyorsa, bu bebeğiniz için normaldir. Ancak bir haftadan fazla bir süre boyunca dışkı yapmazlarsa çocuk doktorunuza başvurabilirsiniz.
Yeni doğmuş bir bebeğin dışkısının sıklığı, emzirme veya mama ile beslenmesine de bağlı olabilir. Tipik olarak emzirilen bebekler, mamayla beslenenlere göre biraz daha sık dışkı yapma eğilimindedir. Aynı zamanda bebeğiniz bir ila üç saatte bir sıklıkta veya günde dört ila altı kez kadar seyrek olarak idrara çıkabilir. Hasta veya ateşi varsa ya da hava aşırı sıcaksa, normal idrar çıkışları yarı yarıya düşebilir ve hala normal olabilir.
Göbek kordonu hamilelik sırasında bebeğinize besin ve oksijen taşır. Doğumdan sonra artık göbek kordonuna ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle, bir sağlık uzmanı bebeğiniz doğduktan hemen sonra onu klempleyip keser. Bu geride kısa bir parça bırakır. Çoğu zaman bu parça doğumdan 1 ila 3 hafta sonra düşer. Bu bölgeye bu süreçte nazik bakım uygulamak gerekir. Göbek bakımı konusunda dikkat edebileceğiniz noktalar şu şekilde:
Yenidoğan el ve ayak tırnakları çoğunlukla yumuşak ve esnektir. Ancak yırtık pırtık veya çok uzun olursa bebeğe veya başkalarına zarar verebilir. Bebeğinizin tırnaklarının temiz ve kesilmiş olması önemlidir. Tırnak bakımı için öncelikle düzenli banyo sırasında bebeğin ellerini, ayaklarını ve tırnaklarını temizleyebilirsiniz. Tırnakları kısaltmak ve düzeltmek için bir tırnak törpüsü veya törpü kullanabilirsiniz. Diğer bir seçenek de tırnakları küt yuvarlak uçlu bebek tırnak makası veya bebek tırnak makası ile dikkatlice kesmektir. Bebeğinizin tırnakları hızlı uzar, bu nedenle tırnaklarınızı haftada en az bir kez kesmeniz gerekebilir. Ayak tırnaklarını ayda yalnızca birkaç kez kesmeniz gerekebilir.
Bebeğinizin bulunduğu odanın sıcaklığının normal olduğundan emin olmak yenidoğan bebek bakımı konusunda oldukça önemlidir. Oda ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Hafif bir yatak veya hafif, iyi oturan bir bebek uyku tulumu ile birlikte 16-20°C'lik oda sıcaklığı, uyuyan bebekler için rahat ve güvenlidir. Odanın sıcaklığını tahmin etmek zor olabilir, bu nedenle bebeğinizin uyuduğu odalarda oda termometresi kullanabilirsiniz.
Yenidoğan bebek bakımı denildiğinde akla ilk gelenlerden biri bebeğin hangi pozisyonlarda yatacağı olur. Bebeğiniz için en güvenli uyku pozisyonu sırt üstü yatmaktır. Bebeklerin yan veya yüzüstü uyumaları durumunda SUDI'den ölme olasılıkları daha yüksektir. Bebekler yan veya yüz üstü uyuyorsa nefes almaları zorlaşabilir.
Bebeğiniz dönebildiğinde (4-6 ayda), bebeğinizi sırtüstü yatırmaya devam ededebilirsiniz ancak bebeğinizin kendi uyku pozisyonunu bulmasına izin vermeniz daha doğru olacaktır. Bebeğiniz karın üstü ve her iki yönde de kolayca yuvarlanmaya başladığında onu sarmayı bırakabilirsiniz. Kolları serbest olmalı ki, karın üstü yuvarlandıklarında başlarını kaldırabilmek için yukarıya doğru itebilsinler.
Yenidoğan bebek bakımı konusunda cilt bakımı bebek sağlığı açısından önemli bir konumda yer alır. Yenidoğan bebeklerin cildi oldukça hassastır. Yenidoğan bebekler için kullanılan giysilerde, deterjanlarda ve bebek ürünlerinde kimyasallar, kokular ve boyalar yenidoğanın cildinde tahrişe, kuruluğa, sürtünmeye ve döküntülere neden olabilir . Ancak bebeğinizi bu cilt problemlerinden korumak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar;
Son güncellenme tarihi: 23 Mayıs 2024
Yayınlanma tarihi: 21 Eylül 2023
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları