19 Ağustos 2023 Cumartesi
Boyun ağrısını azaltan 6 öneri
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatının tıbbi adı “endoskopik disk cerrahisi”dir. Endoskopik disk cerrahisi, en az cilt kesisi ve doku hasarı olacak şekilde (minimal invaziv) yapılan bir omurga ameliyatı yöntemidir. Bu yöntemde, cerrah endoskopik ekipmanları kullanarak omurga diskine küçük bir kesiden ulaşır. Geleneksel açık cerrahiye kıyasla, tam kapalı disk cerrahisi daha az doku hasarı ile daha hızlı iyileşme sağlar.
Bel fıtığı ameliyatları tarihsel olarak açık cerrahi işlemlerdi. Mikroskopların gelişmesi ve omurga cerrahisinde kullanılması ile birlikte mikrocerrahi yöntem başarılı sonuçları beraberinde getirdi. Günümüzde endoskop olarak adlandırılan gelişmiş kamera sistemleri ile kapalı omurga ameliyatları yapılmaya başlandı. Endoskopik sistemler önceleri genel cerrahi ameliyatlarında (laparoskopik ameliyatlar) kullanıldı. Vücudumuzun bir yerine küçük bir kesi açılması ve açılan kesiden içeri endoskop ile girilerek ameliyat yapılması, kapalı ameliyat olarak isimlendiriliyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bel fıtığına sahip hastalar için artık mikrocerrahi yöntem yerine kapalı ameliyat yöntemi tercih edilmeye başlandı. Kapalı yöntemle, cilt kesisinden girildikten sonra bel fıtığına yol açmış kıkırdak parçaları temizleniyor ve sinirdeki bası kaldırılıyor. Sinirdeki basıya bağlı olarak hastada; kuvvet, his ve refleks kaybı ya da idrar kaçırma gibi ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı sayesinde bütün semptomlar kayboluyor ve hastanın ağrısı geçiyor.
İşlem süresi değişkenlik gösterse de yaklaşık bir saat kadar sürüyor. İşlem genel anestezi altında yapıldığı için genelde hasta bir gün yatırılıyor ancak uygun durumlarda aynı gün taburcu olmak da mümkün.
Anestezi açısından riskli hastalar için genel anestezi yerine spinal anestezi tercih edilebiliyor, bu hastalar da aynı gün yürütüldükten sonra taburcu olabiliyorlar.
Kapalı yöntemde küçük kesi ile ameliyat gerçekleştirildiği için sonrasında yoğun bir kas ağrısı oluşmuyor ve hastanın hastanede kalış süresi kısalıyor. Bu işlem sayesinde açık yönteme göre daha az kas kesisi olduğu için ameliyat sonrasında ağrı ve hareket kısıtlılığı daha az oluyor. Kısacası kapalı ameliyat sayesinde hastaların iyileşme hızları artıyor ve günlük yaşantılarına geri dönmeleri kolaylaşıyor.
Özellikle açık bel fıtığı ameliyatlarında fıtığa ulaşmak için daha fazla kemik doku çıkartılması sonucunda ameliyat sonrası bel kayması (instabilite) denilen durum da söz konusu olmuyor.
Şişman hastalarda da bel fıtığı ameliyatı kapalı sistemle rahatlıkla yapılabiliyor.
İşlem herkese rahatlıkla uygulanabiliyor. Bel fıtığının dışında kanal daralmasına veya kireçlenmeye bağlı olarak ortaya çıkan omurga problemlerinde ve boyun fıtıklarında da bu yöntemden yararlanılabiliyor. Bu yöntemle yapılan ameliyat genellikle bel ağrısı, bacak ağrısı, uyuşma ve kas güçsüzlüğü gibi semptomların tedavisinde etkili oluyor.
Endoskopik cerrahi yöntemin uygun olmadığı hastalarda diğer ameliyat teknikleri ile tedaviye devam ediliyor.
Tam kapalı disk cerrahisi, bel fıtığı dışında spinal stenoz (omurilik kanal daralması) gibi diğer omurga hastalıklarının tedavisinde de kullanılabiliyor.
Son güncellenme tarihi: 08 Mayıs 2024
Yayınlanma tarihi: 08 Mayıs 2024
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Öne Çıkan Kanser Yazıları