19 Ağustos 2023 Cumartesi
Boyun ağrısını azaltan 6 öneri
Titreme hastalığı olarak bilinen esansiyel tremör el, kol veya vücudun diğer kısımlarının titremesi ile oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkta yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Genellikle 10 ile 19 veya 50 ile 59 yaşları arasında daha sık görülür. Titreme hastalığı (esansiyel tremor) dünya çapındaki insanların %1’ini etkilerken, 60 yaş üzeri kişileri ise %5 etkilediği tahmin edilir. Tehlikeli bir hastalık değildir fakat tedavi altına alınmazsa günlük aktivitelere engel olabilir. Birkaç farklı tedavi yolları vardır. Bu tedavi yolları kişiye veya hastalığın durumuna göre tercih edilebilir. Esansiyel tremor yavaş yavaş ilerleyen ve kötüleşen bir hastalıktır. Bu yüzden hastalığın kişinin hayatını bozmaya başlayacağı evreye ulaşması uzun yıllar alabilir.
Esansiyel tremor, vücuttaki bazı kısımlarının titremesine sebep olan bir tür hareket bozukluğudur. Bu titreme kişinin kontrolü dışında gerçekleşir. Tedavi edilmediği takdirde kişi kendini alıkoyamaz. Titreme hastalığı el, kol, bacak gibi uzuvlarda görülmesinin yanı sıra baş, ses telleri gibi vücudun farklı yerlerinde de görülebilir.
Bu hastalık tehlikeli değildir fakat kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kişi yeme, içme, giyinme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekebilir.
Esansiyel tremor (titreme hastalığı) vücudun bir kısımlarının titremesi ile oluşan bir hastalık olduğu bilinir. Bu yüzden en yaygın belirtisi titreme dir. Titreme ile oluşan bazı belirtiler bulunur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanır:
Esansiyel tremor hastalığında oluşan titremeler farklı biçimlerde görülebilir. Titreme genellikle belirli koşullar altında ortaya çıkar. Tireme biçimleri ve titremeye sebep olan koşullar aşağıdaki gibidir:
Bu hastalık genellikle vücudun iki tarafını da etkilediği bilinir ancak genellikle vücudun bir tarafını diğer tarafına göre daha çok etkilediği görülür.
Günümüzde esansiyel tremor hastalığına neden olan etmenler tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre beynin belirli bölümünde oluşan değişikliklerden meydana geldiği yönünde bilgiler bulunur.
Bu hastalığa sahip olan kişilerin yarısı ailesinde hastalık öyküsü bulunan kişilerdir. Bu yüzden genetiğe bağlı oluşan bir hastalık denilebilir. Eğer ebeveynlerden biri kişiye esansiyel tremor hastalığına sebep olabilecek mutasyonlu bir geni aktarmış ise o kişinin hastalığa sahip olma ihtimali %50’dir.
Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir. Kişiden kişiye geçme durumu söz konusu değildir. Genetik veya kendi kendine oluşan bir hastalık türüdür.
Esansiyel tremor hastalığı sağlık uzmanı tarafından hastalık semptomları ve nörolojik muayeneye göre teşhis edilir.
Bu hastalığın kesin tanı için kullanılan bir test veya görüntüleme yöntemi yoktur. Genellikle titremeye sebep olabilecek diğer hastalıkların semptomlarına bakılıp, o hastalıkların kişide olma ihtimalini ortadan kaldırarak yani dışlayarak teşhis edilir. Diğer hastalıkların dışlanması kan veya görüntüleme testlerini içerebilir.
Sağlık uzmanı tarafından titremeye sebep olabilecek diğer hastalıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olan testler şu şekilde sıralanır:
Esansiyel tremor belirtileri ile benzer belirti veren hastalıklar şu şekilde sıralanır:
Titreme hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığa sebep olan sebep ortadan kaldırılırsa hastalık tedavi edilebilir. İlaçlar, yardımcı cihazlar, botulinum toksini, derin beyin stimülasyonu ve odaklanmış ultrason tedavi yöntemleri arasında yer alır. Tedavilerin yanıt vermediği durumda derin beyin stimülasyonu ve odaklanmış ultrason önerilir.
Yukarıda verilen tedavi yöntemleri kişiye ve hastalık durumuna göre kişiye uygun tercih edilir. Tedavilerin olası yan etkileri ve komplikasyonları bulunur. Bu yan etki ve komplikasyonlar birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Hekim, hastanın ve hastalığın durumuna göre bu olumsuzlukların en aza indirgenmesi ve süreci en sağlıklı ve iyi bir şekilde yürütülmesi için yapılması gerekenleri hasta ile paylaşacaktır. Hastalık ve tedavi sürecinin sağlıklı ilerlemesi için hekim ile irtibat halinde olunup, hekim yönlendirmesi ile sürecin yönetilmesi gerekir.
Esansiyel tremor genel olarak genetik yolu ile kişiye geçer. Başlıca korunma yöntemi olarak stresten uzak durulması önerilir. Kişinin ailesinde hastalık öyküsü varsa eğer belirtileri gözlemleyip en ufak belirtide hekime başvurması gerekir. Bu sayede hastalık daha fazla ilerlemeden kontrol altına alınır. Erken teşhiste minimal düzeyde kullanılan ilaçlar ile hastalık tedavi edilebilir.
Bu hastalık genetik olduğu gibi kendi kendine geliştiği görülen durumlar da bulunur. Bu gibi durumda hastalıktan korunmak için yapılması gereken bazı davranışlar bulunur. Bunlar:
Kişi kendisinde veya yakınında esansiyel tremor hastalık belirtileri gözlemliyor ise en yakın bir sağlık kuruluşuna gidip muayene olması önerilir. Hekimin yapacağı muayene ve testler doğrultusunda erken teşhis ile hastalık daha kolay kontrol altına alınır. Eğer kişide titreme hastalığı bulunuyor ve kullandığı ilaç titremeleri arttırıyor ise yine hekime başvurması önerilir.
Son güncellenme tarihi: 28 Aralık 2023
Yayınlanma tarihi: 28 Aralık 2023
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji)
Öne Çıkan Kanser Yazıları