20 Ağustos 2023 Pazar
Diyabet hastalarına beslenme önerileri
İnsan vücudunun metabolizmasında, büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynayan tiroid bezi hayati bir hormon bezidir. Kan dolaşımına sürekli olarak sabit miktarda tiroid hormonu bulunur ve birçok vücut fonksiyonunun düzenlenmesine yardımcı olur. Vücut büyüme, gelişme veya hamilelik gibi belirli durumlarda daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu tür durumlarda tiroid bezi daha fazla hormon üretir. Tiroid bezi boynun ön kısmında, ses tellerinin altında bulunur ve kelebek şeklindedir. Tiroid bezi ortalama 20 ila 60 gram ağırlığındadır ve iki lifli kapsül ile çevrilidir. Dış kapsül gırtlak kaslarına ve birçok önemli damar ve sinire bağlıdır. İç ve dış kapsül arasında gevşek bağ dokusu vardır. Bu nedenle yutkunma esnasında tiroid hareket edebilir ve konumunu değiştirebilir. Tiroid dokusunun kendisi, ince bağ dokusu katmanları ile çevrelenmiş çok sayıda küçük bireysel loblardan oluşur. Bu lobüller, küçük damlacıklar şeklinde tiroid hormonlarını depolayan folikül adı verilen çok sayıda küçük vezikül (kese) içerir. Tiroid bezi üç hormon üretir. Bu hormonlar şu şekildedir: • T3 olarak da bilinen triiyodotironin, • T4, • Kalsitonin. Vücutta C hücreleri tarafından üretilen kalsitonin kalsiyum ve kemik metabolizmasında yer alır. T3 ve T4 hormonları ise vücudun bazal metabolizma hızını artırarak vücuttaki tüm hücrelerin daha fazla çalışmasını sağlar.
Tiroid bezi tarafından üretilen tiroid hormonun vücutta gerekenden fazla veya az bulunması tiroid bozukluklarına neden olabilir. Tiroid bozuklukları ile ilgili sorunlar, tiroid bezinin çok az (hipotiroidizm) veya çok fazla (hipertiroidizm) tiroid hormonu üretmesine neden olabilen çeşitli bozuklukları içerir. Tiroid bozuklukları kalp atış hızını, ruh halini, enerji seviyesini, metabolizmayı, kemik sağlığını, hamileliği ve diğer birçok işlevi etkileyebilir. Tiroid bozuklukları sonucunda tedavi gerektirmeyen küçük, zararsız bir guatr (bez büyümesi) oluşabileceği gibi ilerlemiş tiroid bozuklukları sonucunda yaşamı tehdit eden bir hastalık olan kanser oluşmasına neden olabilir. Tiroid hormon mekanizmasında oluşan problemler sonucunda ortaya çıkabilecek olan hastalıklardan bazıları şu şekildedir:
Tiroid bezinden salgılanan tiroid hormon mekanizmasında oluşan sorunlar tiroid hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Tiroid hastalığının türüne göre tiroid hastalığına neden olan faktörler değişiklik gösterebilir.
Hipertiroidizm Nedenleri
Tiroid hormonunun fazla salgılanması sonucunda oluşan hipertiroidizm hastalığı birçok faktör sonucunda ortaya çıkabilir. Hipertiroidizme neden olan faktörlerden bazıları şu şekildedir:
Hipotiroidizm Nedenleri
Tiroid bezi yeteri kadar tiroid hormonu üretmemesi sonucunda hipotiroidizm hastalığı ortaya çıkar. Hipotiroidizm bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırması, tiroid kanseri veya aşırı aktif tiroid hormon tedavisi sonucunda oluşan hasardan kaynaklanabilir. Hipotiroidizme neden olan faktörlerden bazıları şu şekildedir:
Tiroid hormonunun gerekenden fazla veya az salgılanmasına göre tiroid hastalığına neden olan faktörler de değişiklik gösterir.
Tiroid hastalıkları sonucunda oluşan belirtiler tiroid hastalığının türüne göre değişiklik gösteriri. Tiroid hormonun fazla salgılanması sonucunda oluşan belirtilerden bazıları şu şekildedir:
Tiroid hormonunun gerekenden az salgılanması sonucu oluşabilecek belirtilerden bazıları şu şekildedir:
Yukarıda belirtildiği gibi tiroid hastalığının oluşum mekanizmasına göre oluşan belirtiler de farklılık gösterir.
Tiroid hormonlarının fazla veya az üretilmesinden kaynaklanan tiroid bozukluklarında tiroid hormon seviyelerinin uygun aralığa gelmesi için farklı tedavi yolları uygulanır. Hipertiroidizm durumunda tiroid hormonunun yapımını yavaşlatacak bir tedaviye ihtiyaç duyulurken hipotiroidizm hastalığı hormon üretim miktarının artmasına ihtiyaç duyar.
Tedavide kullanılan bazı ilaçlar tiroid hormon seviyesini ayarlamaya yardımcı olabilir. Diyet takviyeleri, doktor önerisi ile kullanılan bitkisel ilaçlar ve özel egzersizler gibi diğer tedaviler de tiroid bezinin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir. Ayrıca ilerlemiş olan tiroid hastalıklarında tedavi için ameliyat uygulanması gerekebilir.
Hastalıkların doğru tedavi edilmesinde tedavi planının bir doktor tarafından yapılması önemlidir. Uzman kontrolünde olmayan tedavi yöntemleri istenmeyen yan etkilerin oluşmasına neden olabilir. Siz de tiroid bozuklukları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Son güncellenme tarihi: 08 Kasım 2016
Yayınlanma tarihi: 11 Ağustos 2016
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları