20 Ağustos 2023 Pazar
Diyabet hastalarına beslenme önerileri
Graves hastalığı, tiroid bezini etkileyen bir bağışıklık sistemi durumudur. Vücudun çok fazla tiroid hormonu üretmesine neden olur. Bu duruma hipertiroidizm denir. Tiroid hormonları vücutta birçok organı etkiler. Graves hastalığının belirtileri bu organları da etkileyebilir. Herkes Graves hastalığına yakalanabilir. Ancak kadınlarda ve 30 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Graves hastalığının semptomlarının başlangıcı genellikle kademelidir ve gelişmesi genellikle birkaç hafta veya ay sürer. Graves hastalığı, belirli vücut fonksiyonlarını hızlandıran hipertiroidizme neden olur. Hipertiroidizmin birçok belirtisi vardır. Bu belirtilerin bir kısmını yaşarken diğerlerini yaşamayabilirsiniz veya birçoğunu aynı anda yaşayabilirsiniz. Graves hastalığının tedavisi vücudun ürettiği tiroid hormonu miktarının azaltılmasına yardımcı olur ve semptomları hafifletir. Graves hastalığı olan kişilerin yarısına yakını, tedavi edilmediği takdirde görme kaybına yol açabilecek inflamatuar bir göz rahatsızlığı olan Graves oftalmopatisini de yaşamaktadır.
Tiroid bezi boynun alt kısmında bulunur. Metabolizmayı, ağırlığı, vücut ısısını, kalp atış hızını, adet döngülerini ve diğer vücut fonksiyonlarını kontrol etmeye yardımcı olmak için gıda kaynaklarından elde edilen iyotu kullanarak doğal olarak yeterli tiroid hormonu üretir. Tiroid hormonu üretimi, tiroid uyarıcı hormonu (TSH) üreten hipofiz bezi tarafından yönetilir; bu hormon, vücudun belirli bir zamanda ihtiyaçlarına göre esasen tiroide daha yüksek veya daha düşük hormon seviyeleri üretmesini söyleyen hormondur.
Bir kişide Graves hastalığı olduğunda bağışıklık sistemi, tiroidin yanlışlıkla tiroid hormonunu aşırı üretmesine neden olan antikorlar üretir. Bu antikorlar iki isimle bilinir: Tiroid uyarıcı immünoglobulinler (TSI) ve/veya tiroid uyarıcı antikorlar (TSAb). Bu antikorlar, hipofiz bezi tarafından uygulanan kontrollere rağmen tiroidin tiroid hormonu üretmeye devam etmesini teşvik eder. Sonuç olarak Graves hastalığı olan kişiler vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tiroid hormonu üretirler.
Graves hastalığı sıklıkla hipertiroidizm semptomlarına neden olur. Graves hastalığı gözlerinizi ve cildinizi de etkileyebilir. Belirtiler zamanla gelip gidebilir. Hipertiroidizmin belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve şunları içerebilir;
Gençler için graves hastalığı belirtileri;
Graves hastalığı olan birçok kişinin gözleriyle ilgili sorunları vardır;
Yaşlı insanlarda şu belirtiler görülebilir:
Nadiren Graves hastalığı olan kişilerde ciltte koyulaşma ve kalınlaşma görülür. Çoğu zaman ayakların kaval kemiğinde veya üst kısmında görülür. Derisi portakal kabuğuna benzer bir dokuya sahiptir. Buna Graves dermopatisi denir. Deride protein birikmesinden kaynaklanır. Çoğunlukla hafif ve ağrısızdır.
Graves hastalığı nedenleri henüz bilinmemekle beraber, araştırmacılar bazı kişilerin bu duruma genetik yatkınlığı olduğuna ve bu otoimmün hastalığın dış tetikleyicilerin bir veya daha fazlasına maruz kaldıktan sonra gelişebileceğine inanmaktadır;
Graves hastalığını teşhis etmek için doktoru tıbbi geçmişi inceleyebilir, fizik muayene yapabilir ve bir veya daha fazla teşhis testi isteyebilir.Fizik muayene sırasında doktor, kalp atış hızının artması, açıklanamayan kilo kaybı, saç dökülmesi ve şişkin görünen gözler gibi hipertiroidizm belirtilerini kontrol eder. Ek olarak, genişlemiş tiroid bezinin belirtilerini kontrol etmek için boyun bölgesi incelenebilir.
Graves hastalığı teşhisi için aşağıdaki testler kullanılabilir:
Graves hastalığı kronik bir sağlık problemidir. Bu nedenle kesin bir tedavisi yoktur ancak bazı tedavi yöntemleri bu durumun yönetilmesine yardımcı olabilir: Graves hastalığının tedavisinde iki amaç vardır. Birincisi, tiroid bezinizin aşırı tiroid hormonu üretmesini durdurmaktır. Diğeri ise artan tiroid hormonu düzeylerinin vücudunuzda sorunlara neden olmasını engellemektir. Bu hedeflerin birine veya her ikisine birden ulaşmak için çeşitli tedavi seçenekleri vardır.
Graves hastalığı tedavisi şunları içerir:
Antitiroid ilaç tedavisi, radyoiyot tedavisi ve ameliyatın hepsinin yararları ve riskleri vardır ve tıp camiasında hangi tedavinin en iyi seçenek olduğu konusunda fikir birliği yoktur.
Graves hastalığında beslenme, hastalığının semptomlarını yönetmeye ve azaltmaya yardımcı olması sebebiyle son derece önemlidir. Bu hastalığa sahip olan kişilerin hangi gıdalardan kaçınılması gerektiğinin belirlenmesi için bir uzmana danışılmalıdır. Graves hastalığında tüketilmemesi gereken yiyecekler ve içecekler şu şekildedir;
Son güncellenme tarihi: 17 Temmuz 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Temmuz 2024
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları