20 Ağustos 2023 Pazar
Diyabet hastalarına beslenme önerileri
TSH testi, tiroit bezlerinin ne kadar çalıştığını gösteren bir tetkiktir. Tiroit bezlerinin az ya da çok çalıştığını tespit etmek, hastaya verilecek tedavi açısından büyük önem taşır. Bu test, halihazırda bilinen bir tiroit hastalığı olan kişilere kontrol amaçlı yapılabileceği gibi tarama amaçlı yapılarak kişideki tiroit bozukluğunu ortaya çıkarabilir.
TSH (Tiroit Stimulating Hormone), tiroit bezlerini uyaran bir hormondur. TSH, beyinde hipofiz olarak adlandırılan bir bölgesen kana salınır. Kandaki TSH düzeyinin normal sınırlar içerisinde olması tiroit fonksiyonlarının düzgün bir şekilde devam etmesi açısından oldukça önemlidir.
TSH testi, TSH adlı hormonun kandaki seviyesini ölçer. Bu testin sonuçlarına göre de hastanın TSH değerinin normal mi yoksa düşük/yüksek mi olduğuna bakılır.
TSH, adından da anlaşılacağı üzere tiroit stimüle edici yani uyarıcı bir hormondur.
Tiroit, boyunda yer alan, küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroit bezinden salgılanan hormonlar; vücut sıcaklığından kas gücüne, metabolizmadan ruh haline kadar pek çok alanda etki gösterir. Dolayısıyla bir kişinin sağlıklı olabilmesi için tiroit hormonlarının yeterli miktarda salgılanması gerekir. Tiroit hormonlarının normalden az ya da çok salgılanması, sağlık üzerinde olumsuz etki gösterir.
TSH, tiroit bezlerini uyararak hormon üretimini ve salınımını artırır. TSH ve tiroit hormonları arasındaki dengenin sağlanabilmesi için bazı geri bildirim mekanizmaları mevcuttur. Bu mekanizmalara göre tiroit hormonları düşük seviyelerdeyken TSH daha fazla salgılanır ve tiroid hormonu üretimini artırır. Tam tersi olarak da tiroit hormonları yüksek seviyelerdeyken hipofizden TSH salınımını azaltıcı etki gösterir. Sonuç olarak tiroit hormonları düşükken TSH yüksek, tiroit hormonları yüksekken TSH düşüktür.
TSH testi ile ölçülen kan TSH düzeyleri tiroit fonksiyonları hakkında bilgi verir. Yetişkinler için referans aralıklara ölçülen metot ve laboratuara göre değişse de, genellikle 0.4 mU/L’nin altındaki TSH değerleri düşük kabul edilir.
TSH düşüklüğü; tiroit bezinin normalden daha aktif olduğu, daha fazla hormon ürettiği anlamına gelir. Hipertiroidizm olarak adlandırılan bu durum, metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Hipertiroidizme neden olabilecek rahatsızlıklar şöyledir:
Tüm bu durumlar kişide hipertiroidizm tablosu oluşturabilir. Hipertiroidizmi olan kişilerde görülen semptomlar:
Kandan alınan örnekte bakılan TSH değerlerinin yetişkinlerde yaklaşık 4-5 mU/L’den fazla olması yükseklik olarak değerlendirilir. Çocuklardaki üst sınır da kabaca yetişkinlerle aynı iken gebelerde 3.5-4 mU/L değerlerinin üstü yükseklik olarak kabul edilir.
TSH yüksekliği, tiroit hormonlarının düşük seviyede olması anlamına gelir. TSH, tiroit hormonlarının düzeyini artırmak için yükselir. Sağlıklı bir tiroit bu yüksekliğe cevap verir hormon üretimini artırırken tiroit bezinde bir sorun olduğunda üretimde bir artış gözlenmeyebilir. Tiroit hormonlarının düşük olduğu tablo ise hipotiroidizm olarak adlandırılır. Hipotiroidizm tablosuna yol açabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Hipotiroidizmin vücut üzerinde hipertiroidizme zıt etkileri vardır. Hipotiroidizm durumunda görülen semptomlar şöyledir:
TSH testi, damardan alınan kan örneğinin laboratuvarda incelenmesi şeklinde yapılır. TSH testi için 8-12 saat açlık gibi herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Ancak doktor, TSH ile birlikte açlık kan şekerine de bakmak isterse hastanın kan verirken 8-12 saattir aç olması gerekir.
Tiroit fonksiyonlarının değerlendirilmesinde TSH ile birlikte tiroid hormonları olan T3 ve T4 düzeylerine de bakılır. Tüm bu değerler birlikte değerlendirilerek kişide tiroid fonksiyonları ile ilgili bir sorun olup olmadığı incelenir.
Bazı durumlar TSH testinin sonuçlarını etkileyebilir. Bu durumlardan birkaçı şu şekildedir:
Tiroit hormonları vücut metabolizması üzerinde oldukça etkilidir. Dolayısıyla bu hormonların düzeylerinde meydana gelen bir değişiklik tüm vücudu etkiler. Tiroit hastalığı bulunan kişiler mutlaka doktorunun belirlediği tarihlerde kontrole giderek gerekli TSH ve diğer gerekli testleri yaptırmalıdır. Sağlıklı kişiler de düzenli aralıklarla tiroid fonksiyonlarını kontrol ettirilmelidir. Hem hipertiroidizm hem de hipotiroidizm tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle tiroit ile ilgili bir rahatsızlığı olan kişilerin tedavilerini aksatmaması gerekir.
Son güncellenme tarihi: 31 Aralık 2021
Yayınlanma tarihi: 16 Aralık 2021
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları