20 Ağustos 2023 Pazar
Diyabet hastalarına beslenme önerileri
Haşimato hastalığı tiroit bezini etkileyen bir rahatsızlıktır. Haşimato tiroiditi olarak da isimlendirilen bu hastalık tiroit bezinin az çalışmasına neden olur.
Haşimato hastalığı; tiroit bezlerinin az çalışmasına yani hipotiroidizme yol açan otoimmün bir hastalıktır. Hipotiroidizme yol açan hastalıklar arasında en sık görülendir.
Tiroit, boynun ön bölümünde yer alan kelebek şeklinde bir organdır. Tiroit bezleri, tiroit hormonlarının sentezinden sorumludur ve bu bezler endokrin sistemin bir parçasıdır.
Tiroit hormonları vücutta metabolizma üzerinde etki gösterir. Bu hormonların yeterince üretilememesi kalp ritminden, kalori yakımına pek çok konuda sorunların oluşmasına yol açar.
Haşimato hastalarında erken dönemde herhangi bir belirti ve bulgu olmayabileceği gibi hastaların tiroit bezinde büyüme görülebilir. Bu büyüme boynun ön kısmında Adem elmasının hemen altındaki bölümde oluşur.
Haşimato hastalığı yıllar içerisinde yavaş yavaş gelişir ve tiroit dokusunda kronik bir hasara yol açar. Asıl sebep vücudun tiroit bezini yabancı bir doku gibi tanıması ama ve onu harap etmeye çalışmasıdır. Bunu tiroit bezine karşı ürettiği antikor adını verdiğimiz maddeler aracılığıyla yapar. Hasarlanan tiroit dokusu yeterince hormon sentezleyemez. Sonuç olarak da kandaki tiroit hormonu düzeyleri düşer. Hipotiroidizm olarak adlandırılan bu durum, vücudun farklı bölgelerinde çok sayıda belirtinin ortaya çıkmasına neden olur.
Haşimato hastalığı otoimmün bir hastalıktır. Haşimatoda hastanın bağışıklık sistemi, normalde vücuttaki yabancı dokulara karşı üretmesi gereken antikorları tiroit bezine karşı üretir. Bağışıklık sisteminin tiroit bezini yabancı olarak görüp neden tiroite karşı antikor ürettiği henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak hastalık gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı düşünülür.
Haşimato hastalığı için risk oluşturan bazı faktörler mevcuttur. Bu faktörler:
Kuru cilt, kabızlık, aşırı yorgunluk, sesle kalınlaşma veya kabalaşma gibi şikayetlerle doktora başvuran kişiler genellikle Haşimato hastalığı açısından değerlendirilir.
Haşimato hastalığının teşhisinde hastanın belirti ve bulguları oldukça önemlidir. Hastanın belirtileri Haşimato tiroditini düşündürürse kan tahlili yapılır. Kan tahlilinde hastanın tiroit hormonu düzeylerine bakılır. Bu hormonların yanı sıra hipofiz bezinden salgılanan ve tiroit bezini uyaran TSH adlı hormonun da düzeylerine kan tahlili ile bakılır. Haşimato tanısında kullanılabilecek testler:
Haşimato hastalığının tanısında en sık kullanılan yöntem hormon testidir. Tiroit hormonları ve TSH değerlerinin ölçüldüğü bu test tedavide ilaç dozu ayarlamasında ve tedavinin takibinde de kullanılabilir.
Haşimato hastalığı tedavi edilmediğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Haşimatoya bağlı oluşabilecek komplikasyonlar:
Haşimatoda tiroit hormon düzeylerini normal seviyeye çıkarmaya yarayan tedaviler uygulanır. Haşimato hastası düzenli aralıklarla kontrole çağrılarak hormon düzeyleri takip edilir.
Haşimato tedavisi genellikle ömür boyu devam eder.
Haşimatoya bağlı hormon eksikliği yaşayan hastalara sentetik (yapay) tiroit hormonu türevleri verilir. Bu durumda genellikle günlük olarak alınması gereken levotiroksin kullanılır. Levotiroksin, normalde tiroitte üretilen tiroksin hormonunun kimyasal eşleniğidir. Bu ilacın düzenli kullanımıyla hipotiroidizm belirtileri ortadan kaldırılabilir.
Levotiroksin dozunun doğru ayarlanabilmesi için tedavi başladıktan 6-8 hafta sonra hastanın TSH seviyeleri kontrol edilir. Her doz değişikliğinden sonra bu süreç tekrarlanır. Tiroit hormonlarını normal düzeye getiren ilaç dozu ayarlandıktan sonra hastanın yılda bir kez kontrole gitmesi yeterli olur. Levotiroksinin aşırı kullanımı kemik erimesi, aritmi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle ilacın doğru dozda kullanılması oldukça önemlidir.
Koroner kalp hastalığı olan ve hipotiroidizmi ağır seyreden hastalarda hormon tedavisine yüksek dozdan başlamak, vücudun metabolizmanın artan ihtiyaçlarını karşılamada zorlanmasına neden olabilir. Bu nedenle bu hasta gruplarında tedaviye küçük dozlarla başlamak gerekir.
Levotiroksin doğru dozda kullanıldığında genellikle yan etkiye sebep olmaz. Levotiroksin ilacının gereken etkiyi gösterebilmesi için dozların atlanmadan, düzenli olarak kullanılması gerekir.
Haşimato hastalığı, çok sayıda belirti ve bulguya neden olur. Hastalık doğru tedavi edilmediğinde ciddi sonuçları olabilecek sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu nedenle hipotiroidizm şüphesi taşıyan kişiler en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli kontrollerini yaptırmalıdır.
Son güncellenme tarihi: 16 Aralık 2021
Yayınlanma tarihi: 16 Aralık 2021
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Öne Çıkan Kanser Yazıları