Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Gastrik kanser olarak da bilinen mide kanserinde kanser hücreleri genellikle midenizin iç astarında anormal şekilde çoğalmaya başlar. Daha sonra kanser geliştikçe mide duvarlarınızın daha derinlerine doğru büyürler. Dünya çapında yaygındır. Açıklanamayan kilo kaybı ve mide ağrısı gibi yaygın mide kanseri semptomları genellikle erken evrelerde ortaya çıkmaz.

Mide Kanseri Nedir?

Mide, göbeğin üst orta kısmında, kaburgaların hemen altındadır. Mide, yiyecekleri parçalamaya ve sindirmeye yardımcı olur. Kanser hücreleri midenin iç astarında oluştuğunda başlayan kanser türüdür. Bu hücreler, bir tümöre dönüşebilir. Gastrik kanser olarak da adlandırılan hastalık genellikle yıllar boyunca yavaşça büyür. Mide kanseri, en sık 60'lı yaşların sonundan 80'li yaşlara kadar olan kişilerde görülür. Mide kanserlerinin neredeyse tamamı mideyi kaplayan glandüler dokuda başlar. Tümör, mide duvarı boyunca yayılabilir. Ayrıca doğrudan duvardan büyüyerek hücreleri kan dolaşımına veya lenf sistemine dökebilir. Mideyi geçtikten sonra kanser diğer organlara yayılabilir.

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide kanseri genellikle erken evrelerde semptomlara neden olmaz. Mide kanserinin açıklanamayan kilo kaybı ve mide ağrısı en yaygın erken belirtileri bile genellikle kanser ilerleyene kadar ortaya çıkmaz. Mide kanseri belirtileri şunlardır:

  • İştahsızlık
  • Yutma güçlüğü
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Mide ekşimesi ve hazımsızlık
  • Siyah dışkılama veya kan kusma
  • Yemekten sonra şişkinlik veya gaz hissi
  • Karın ağrısı, çoğunlukla göbek deliğinin üstünde
  • Küçük bir öğün veya atıştırmalık yedikten sonra bile tokluk hissi

Bu semptomların çoğu diğer rahatsızlıklarda da yaygındır. Sadece bir yemekten sonra hazımsızlık veya mide ekşimesi yaşamak, kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak bu belirtileri sık sık hissediyorsanız, doktorunuzla konuşun. Doktorlar bu durumda başka risk faktörleriniz olup olmadığını görebilir ve herhangi bir sorun olup olmadığını görmek için sizi test edebilirler.

Semptomlarınızın mide kanseri veya başka bir hastalığın belirtisi olup olmadığını kontrol etmek için doktora danışmanız gerekir. Mide kanserinin ileri evrelerinde çok yorgun hissetme, çabalamadan kilo verme, kan kusma ve siyah dışkılama gibi semptomlar yaygındır. Vücudun diğer bölgelerine yayılan mide kanserine metastatik mide kanseri denir. Yayıldığı yere özgü semptomlara neden olur. Örneğin, kanser lenf düğümlerine yayıldığında cildinizden hissedebileceğiniz yumrulara neden olabilir. Karaciğere yayılan kanser ciltte ve göz aklarında sararmaya neden olabilir. Kanser karın içinde yayılırsa karında sıvı birikmesine neden olabilir.

Mide Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Mide hücrelerinizin DNA'sında genetik bir mutasyon (değişiklik) olduğunda oluşur. DNA, hücrelere ne zaman büyüyeceklerini ve ne zaman öleceklerini söyleyen koddur. Mutasyon nedeniyle hücreler hızla büyür ve sonunda ölmek yerine bir tümör oluşturur. Kanser hücreleri sağlıklı hücreleri ele geçirir ve vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Araştırmacılar mutasyona neyin sebep olduğunu bilmez. Yine de bazı faktörler mide kanseri geliştirme olasılığını artırıyor gibi görünür. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ailede mide kanseri öyküsü
  • Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu
  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)
  • Gastrit
  • Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu
  • Mide ülseri veya mide polipi öyküsü
  • Yağlı, tuzlu, tütsülenmiş veya salamura edilmiş gıdaların yoğun olarak tüketildiği bir beslenme şekli
  • Çok fazla meyve ve sebze içermeyen bir diyet
  • Kömür, metal ve kauçuk gibi maddelere sık maruz kalma
  • Obezite
  • Otoimmün atrofik gastrit

Mide kanseri riskinin artmasıyla ilişkili bazı genetik durumlar şunlardır:

  • Lynch sendromu
  • Peutz-Jeghers sendromu
  • Li-Fraumeni sendromu
  • Ailevi adenomatöz polipozis
  • Kalıtsal diffüz mide kanseri
  • Yaygın değişken immün yetmezlik (CVID)

Mide kanseri, A kan grubuna sahip kişilerde daha sık görülür. Ancak araştırmacılar, henüz bunun nedenini tam olarak bilmez.

Mide Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar genellikle mide kanseri için rutin tarama yapmaz. Bunun başlıca nedeni, çok yaygın olmamasıdır. Ancak daha yüksek risk altındaysanız, neye dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Mide kanseri olup olmadığınızı öğrenmek için doktorunuz önce fiziksel muayene uygular. Ayrıca mide kanseri için herhangi bir risk faktörü olup olmadığını veya bu hastalığa yakalanmış herhangi bir aile üyenizin olup olmadığını görmek için tıbbi geçmişinizi de soracaktır. Ardından, size aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı testler uygulayabilirler:

  • Midenizin içini görmek için küçük bir kamera kullanabilir. Bu işleme üst endoskopi denir. Ucunda küçük bir kamera bulunan ince bir tüp boğazdan aşağı mideye geçirilir.
  • Midenizde kansere benzeyen bir şey bulunursa test için çıkarılabilir. Buna biyopsi denir.

Mide kanseri tespit edildiğinde kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için başka testler de yaptırabilirsiniz. Bu bilgi, kansere bir evre vermek için kullanılır. Evre, doktorunuza kanserinizin ne kadar ilerlediğini ve prognozunuz hakkında bilgi verir. Mide kanserinin evresini bulmak için kullanılan testler ve prosedürler şunlardır:

  • Kan testleri: Kan testi mide kanserini teşhis edemez. Kan testleri, doktora sağlığınız hakkında ipuçları verebilir. Örneğin, karaciğer sağlığınızı ölçmek için yapılan testler, karaciğere yayılan mide kanserinin neden olduğu sorunları gösterebilir. Başka bir kan testi türü de kanda kanser hücresi parçalarını arar. Buna dolaşımdaki tümör DNA testi denir. Sadece mide kanseri olan kişiler için belirli durumlarda kullanılır.
  • Mide ultrasonu: Ultrason, ses dalgalarını kullanarak resimler oluşturan bir görüntüleme testidir. Mide kanseri için resimler, kanserin mide duvarına ne kadar ilerlediğini gösterebilir. Resimleri almak için ucunda kamera bulunan ince bir tüp boğazdan aşağı mideye doğru gider. Midenin resimlerini oluşturmak için özel bir ultrason aleti kullanılır.
  • Görüntüleme testleri: Görüntüleme testleri, doktorun mide kanserinin yayıldığına dair belirtileri aramasına yardımcı olmak için resimler oluşturur. Resimler, yakındaki lenf düğümlerinde veya vücudun diğer kısımlarında kanser hücreleri gösterebilir. Testler arasında BT ve pozitron emisyon tomografisi (PET) bulunabilir.
  • Ameliyat: Bazen görüntüleme testleri kanserinizin net bir resmini vermez. Bu nedenle vücudun içini görmek için ameliyat gerekir. Ameliyat, metastaz yapmış kanser olarak da adlandırılan yayılmış kanseri arayabilir.

Mide Kanseri Türleri Nelerdir?

Yerine, eğilimine göre kanser, birçok farklı türde sınıflandırılabilir. Bazı mide kanseri türleri şu şekilde sıralanabilir:

Adenokarsinom

Adenokarsinom, mide kanserinin en yaygın türüdür. Hastaların yaklaşık %90’ını oluşturur. Mide zarında bulunan glandüler hücrelerden kaynaklanır. Genellikle mide iç yüzeyinde özellikle antrum (midenin alt kısmı) ve fundus (midenin üst kısmı) bölgelerinde gelişir. Adenokarsinom, iki ana alt türe ayrılabilir:

  • Difüz Tip: Genellikle daha agresif bir seyir izler. Mide duvarına yayılma eğilimindedir. Erken evrelerde teşhis edilmesi zor olabilir.
  • Klasik (Lüminal) Tip: Genellikle daha iyi prognoza sahiptir. Mide mukozasında belirgin lezyonlar oluşturur.

Mide Lymphoma

Mide lymphoma, mide dokusundaki lenfatik dokulardan kaynaklanan bir kanser türüdür. Mide lymphomaları genellikle non-Hodgkin lenfoma olarak bilinir. Mide lymphomaları, genellikle midede ağrı, bulantı ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olur. Tedavi süreci genellikle kemoterapi ve radyoterapiyi içerir.

GIST (Gastrointestinal Stromal Tumor)

Gastrointestinal stromal tümörler (GIST), mide ve bağırsakların düz kaslarından köken alır. Genellikle daha nadir görülen bir türdür. Ancak son yıllarda GIST'lerin tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bu tümörler, genellikle cerrahi yöntemlerle çıkarılır ve bazen hedefe yönelik tedavi seçenekleri ile desteklenir.

Mide Kanseri Tedavisi

Tedavi, kanserin ne kadar yayıldığına, hastanın sağlık durumu ve tedavi tercihlerine bağlıdır. Genellikle bir kanser uzmanı (onkolog) ve bir gastrointestinal uzmanı (gastroenterolog) içeren bir bakım ekibini içerir. Hastanın durumuna göre mide kanseri tedavisi için aşağıdaki yöntemler uygulanır:

  • Üst endoskopi: Kanser midenin yüzeysel (en üst) katmanlarıyla sınırlı olduğu erken evrelerde, kanser üst endoskopi yoluyla çıkarılabilir.
  • Gastrektomi: Tümör midenin yüzeysel katmanlarının ötesine yayıldığında midenin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılır. Subtotal gastrektomi, kanserden etkilenen midenin bir kısmını çıkarır. Total gastrektomi, tüm midenizi çıkarır.

Bunların yanı sıra hastalara kemoterapi uygulanabilir. Kemoterapi, kanser hücrelerini küçültmek için ilaçlar kullanır. Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini öldürebilir. Genellikle radyasyonla birlikte kullanılır. Tedavide kullanılan radyasyon ise kanser hücrelerini yok etmek için X ışınları gibi hedeflenen enerji ışınlarını kullanır. Radyasyon tek başına mide kanserini tedavi etmede etkili değildir. Ancak ameliyattan önce ve sonra kemoterapiyle birlikte kullanılabilir. Radyasyon ayrıca semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Gastroenteroloji

Gastroenteroloji

Bölüm Doktorları

Tıbbi Birimi İncele
Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Mikrobiyota Nedir?

Mikrobiyota Nedir?

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Kabızlık Polikliniği

Kabızlık Polikliniği

Kıl Kurdu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Dökülür?

Kıl Kurdu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Dökülür?

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?

Makattan Kan Neden Gelir?

Makattan Kan Neden Gelir?

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

ERCP  Nedir?

ERCP Nedir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısı Neden Olur?

Kolorektal Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kolorektal Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tümünü göster