21 Ağustos 2023 Pazartesi
Mikrobiyota Nedir?
Bağırsak kurdu, bağırsaklara yerleşen parazitlerin neden olduğu bir tür enfeksiyondur. Bağırsak kurdu daha yaygın olarak çoçuklarda ve çocuklu ailelerde görülür. Temel olarak hijyen eksikliğinden kaynaklı görülen bu durum, enfekte bir kişiyle temas, ortak eşya kullanımı veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla bulaşabilir. Bu durum karın ağrısı, ishal ve çeşitli sindirim problemlerine neden olabilir. Bağırsak kurdu genel olarak hafif veya orta şiddetli şiddetli semptomlara neden olur ve ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir. Bağırsak kurdu nedenleri, önleme yöntemleri ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak için yazının devamını takip edebilirsiniz.
Bağırsak kurdu, halk arasında kıl kurdu olarak da bilinen ve enterobius vermicularis türü parazitlerdir. Parazitler ince bağırsağa yerleşerek çeşitli semptomlara sebep olabilir. Bazı kişilerde bağırsak kurtları uzun yıllar hiçbir belirtiye neden olmadan yaşayabilir. İnsanlarda enfeksiyona sebep olan bazı bağırsak kurdu türleri şunlardır:
Bahsedilen parazit türleri, ülkere ve çevresel koşullara göre daha yaygın görülebilir. Parazitler bazı kişilerde ciddi sağlık sorunlara neden olabileceğinden, herhangi bir şüphe duyulması halinde bir sağlık uzmanına danışmak gerekir.
Bağırsak kurdu, kişiden kişiye farklı belirtilere sebep olabilir veya bazı kişilerde herhangi bir belirtiye neden olmayarak fark edilmeyebilir. Enfeksiyonun geliştiği durumlarda ise yaygın olarak sindirim sistemini etkileyen sorunlar, kilo kaybı, huzursuzluk, anüs bölgesinde kaşıntı ve beyazlık gibi semptomlar görülebilir. Bazı durumlarda ise parazitler dışkıda görülebilir. Genel olarak bağırsak kurdu belirtileri şunları içerebilir:
Yukarıda bahsedilen semptomlara ek olarak bazı durumlarda dizanteride gelişebilir. Dizanteride kanlı, mukuslu dışkı veya ishal görülebilir.
Bağırsak kurdu genel olarak enfekte olmuş inek, dana, domuz gibi hayvan etlerinin çiğ veya az pişmiş tüketiminden sonra bulaşabilir. Enfekte olmuş kişiler ise diğer kişilere doğrudan temas vaya eşyaların ortak kullanımı yoluyla bulaştırabilir. Genel olarak bağırsak kurdu nedenleri ise aşağıdaki gibidir:
Bağırsak kurtları, belirtilen nedenlerden kaynaklı vücuda girer ve bağırsaklara yerleşir. Bağırsağa yerleşen parazitler, daha sonra büyük çoğalarak çeşitli semptomlara yol açabilir.
Bağırsak kurdu durumunu işaret eden bazı belirtiler yaşandığında bir sağlık uzmanına başvurulması gerekir. Bağırsaklarda parazitler hiçbir belirtiye sebep olmasa da, bir süre sonra sindirimden geçip dışkıyla atılabilir. Genel olarak bir zımba teli büyüklüğünde olan bağırsak kurtlarının dişileri, geceleri yumurtalarını bırakırlar ve bunlarda anal bölge etrafında görülebilir. Doktorlar ortaya çıkan şikayetler doğrultusunda parazitlerin dışkıda görülüp görülmediği sorgulayabilir. Bazı parazit türleri direkt mikroskopi ile dışkı örneğinden gözlemlenebildiği gibi bazı türler için anüs çevresinden bant ile sürüntü örneği alarak parazit yumurtalarının gözlenmesi gerekir. Tanıyı doğrulamak için de dışkı örneğin laboratuar ortamında analiz edilebilir.
Bağırsak kurdu çoğunlukla çocuklarda ve çocukların aile üyelerinde görülür. Bunun nedenin çocukların park, bahçe gibi açık alanlarda kum ve toprakla oynaması veya okul gibi çocukların yoğun olduğu yerlerde bulunmasının olduğu düşünülür. Bağırsak kurdu risk faktörlerden diğerleri arasında ise ileri yaşta olmak, HIV/AIDS gibi hastalıklara sahip olmak ve bağışıklık sisteminin zayıf olması ve sık sık ülke dışına çıkmak yer alabilir.
Bağırsak kurdu çoğu zaman riskli bir durum olarak kabul edilmese de, bazı risk grubundaki kişilerde ve tedavi edilmediğinde birtakım komplikasyonlara yol açabilir. Bu durumun olası zararlarından bazıları ise şu şekilde belirtilebilir:
Bağırsak kurdu tedavi edilmediğinde ilerleyen ve ciddi sağlık sıkıntılarına sebep olabilecek bir durumdur. Bu durumun fark edilmesi halinde, olası zararların önüne geçilmesi ve tedavi edilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önem teşkli eder.
Bağırsak kurdu, sindirim sistemi hastalıklarıyla benzer semptomlar gösterdiğinden bu durumun tedavi edilebilmesi ve ayırıcı tanı için öncelikle olarak bir doktora başvurmak gerekir. Doktorlar genel olarak, parazitin türüne ve enfeksiyonun şiddetine uygun bir ilaç tedavisine başlar. İlaçlar, 1-3 gün süreyle alınır ve gerekli hallerde 2 hafta sonra aynı dozlarda tekrar edilir. Bağırsak kurdu bulaşıcı bir durum olduğu için, ilaçların ailece kullanılması önerilir. Semptomlar, ilaç kullanımından sonra genellikle birkaç hafta içinde azalır veya tamamen bitebilir. Tedavinin etkili olması adına, ilaçların doktorun belirttiği dozda ve sürede alınması önemlidir. Tedavi tamamlandıktan sonra, parazitlerin kaybolup kaybolmadığını tespit etmek için yeni bir dışkı testi yapılabilir.
Bağırsak kurdu riskinin önüne geçmek için uygulanması yöntemlerden bazıları şunlardır:
Belirtilen yöntemler, bağırsak kurdu enfeksiyonlarından korunma için faydalı olabilir. Ancak ailede çocuk varsa veya risk faktörleri mevcutsa düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak faydalı olabilir. Sizin veya çocuklarınızın bağırsak kurdu belirtileri varsa bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Son güncellenme tarihi: 10 Ağustos 2023
Yayınlanma tarihi: 10 Ağustos 2023
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Öne Çıkan Kanser Yazıları