Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Karaciğer kistleri karaciğerde oluşan iyi huylu (kanserli olmayan) büyümelerdir. Semptomlar olmadığı sürece, bu sıvı dolu keseler genellikle karaciğerin işlevini etkilememesi sebebiyle nadiren tedavi gerektirir. Çoğu durumda, tek bir kisti (basit kist olarak bilinir) olan kişiler semptomlar yaşamaz. Diğerleri polikistik karaciğer hastalığı olarak bilinen bir hastalık geliştirebilir ve karaciğerlerinde çok sayıda kistik büyüme görülebilir. Polikistik karaciğer hastalığında bile karaciğer olması gerektiği gibi çalışmaya devam edebilir. Genel olarak karaciğer kistleri 30 ila 70 yaş arasındaki insanları etkileyebilir, ancak insanların yalnızca %10 ila %15'inde belirgin semptomlar gelişir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla karaciğer kistiyle doğar ve erkeklerde kadınlardan daha fazla karaciğer kisti gelişir.Karaciğer kistleri genellikle başka bir şey için tarama yaptığınızda tesadüfen bulunur. Çoğu karaciğer kisti herhangi bir soruna neden olmaz ve tedavi edilmesine gerek yoktur.

Karaciğer Kisti Nedir?

Karaciğer kistleri hava, sıvı veya yarı katı madde ile dolu ince duvarlı keselerdir. Karaciğer kisti insanların yaklaşık %5'inde görülür. Kistlerin çoğunluğu iyi huyludur ancak tüm kanserler kötü huylu kistler üretebilir. Hastalar tipik olarak tek bir karaciğer kistiyle başvurur, ancak bazen birden fazla kist de gelişebilir. Karaciğer kistleri nadiren karaciğerin çalışma yeteneğini bozar.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki insanların %15 ila %18'inde ve dünya çapındaki insanların %5 ila %10'unda karaciğer kistleri bulunduğunu tahmin etmektedir.

Karaciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?

İyi huylu veya kanserli karaciğer kistleri olan çoğu insanda hiçbir zaman semptom görülmez. Ancak bazı durumlarda karaciğer kisti belirtileri şu şekilde yansıyabilir;

  • Karınlarının sağ üst kısmında donuk bir ağrı
  • Şişmiş karın bölgesi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Çok az yemek yedikten sonra iştahsızlık ve tokluk hissi.
  • Nefes darlığı hissi
  • Sarılık: Karaciğer kistleri safra kanallarınızı tıkarsa bu durum meydana gelebilir.
  • Ateş ve akut karın ağrısı: Bu, kistin yırtılması durumunda meydana gelebilir.

Karaciğer Kisti Neden Olur?

Karaciğer kisti nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kişilerde karaciğer kistleri gelişirken, bazılarında da onlarla birlikte doğar. Karaciğer kistleri doğumda mevcut olsa bile, yaşamın ilerleyen dönemlerinde semptomlar ortaya çıkana kadar fark edilmeyebilirler.

Polikistik karaciğer hastalığı olan kişiler hastalığı kalıtsal olarak alabilirler, ancak bazı durumlarda ailede hastalık öyküsü olmadan da bu durum ortaya çıkabilir. Kirlenmiş gıda yoluyla enfeksiyona neden olabilen ekinokok parazitinin (paraziter bir enfeksiyon), karaciğer kistlerinin gelişiminde de rol oynadığı anlaşılmaktadır.

Karaciğer Kisti Türleri Nelerdir?

Karaciğerde bir veya daha fazla kist olduğu söylenmişse, kistin türünü öğrenmek oldukça önemlidir. Karaciğer kisti türleri şu şekildedir:

  • Basit kistler: En sık görülen karaciğer kisti türüdür. Basit kistlerin çoğu hiçbir belirti ile karşılaşılmaz. Genellikle başka bir şey için yapılan tarama sırasında tesadüfen bulunur. Yalnızca semptomlar görülmeye başlarsa tedavi edilir.
  • Karaciğer hidatik kistleri: Ekinokokkoz veya hidatik hastalık olarak da adlandırılabilir. Kistlere bir tür parazit neden olur. Karaciğerde veya vücudunuzun diğer kısımlarında olabilir. Tedavi ilaç ve ameliyat ile mümkündür.
  • Polikistik karaciğer hastalığı: Genetik bir bozukluk olarak karaciğerde pek çok kistin oluşmasına sebep olur.
  • Biliyer kistadenom: Genellikle büyük bir karaciğer kistidir. Kadınlarda daha sık görülür. Doluluk ve karın ağrısı semptomlarına neden olur.Kanser riskini artırabilir. Tedavi genellikle karaciğer ameliyatıdır.
  • karaciğer hemanjiyomu: Kan damarlarından oluşan, genellikle iyi huylu ve tedavisi mümkün karaciğer kistidir.
  • Travmatik kistler (psödokistler): Karaciğer yaralanması sonrası görülebilir.

Karaciğer Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Çoğu zaman, sağlık uzmanları diğer rahatsızlıklar için görüntüleme testleri yaparken karaciğer kisti teşhisi yaparlar. Karaciğer kistlerini ortaya çıkaran görüntüleme testleri şunları içerir:

  • Ultrason: Ultrasonlar, iç organlarının veya diğer dokuların gerçek zamanlı resimlerini ve videolarını oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: BT taramaları, yumuşak dokuların ve kemiklerin üç boyutlu görüntülerini oluşturmak için bir dizi röntgen ve bilgisayar kullanır.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI): Bu ağrısız test, vücuttaki organların ve yapıların çok net görüntülerini üretmek için büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanır.

Sağlık uzmanları görüntüleme testleri sırasında karaciğer kistlerini tespit ederse, kanser öncesi veya kanserli karaciğer kistleri, polikistik karaciğer hastalığı veya parazitlerin neden olduğu karaciğer kistleri gibi durumları teşhis etmek için aşağıdakileri yapabilirler:

  • Fiziksel Muayene
  • Tıbbi geçmiş: Sağlık uzmanları kronik karaciğer hastalığı öyküsü olup olmadığının yanı sıra ailenin tıbbi geçmişi hakkında sorular sorabilir.
  • Serodiyagnostik testler: Bu testler kan numunelerindeki spesifik antikorları tanımlamak için kullanılır.
  • Kontrastlı ultrason: Kontrastlı ultrason ile yüksek frekanslı ses dalgaları vücut dokuları üzerinden gönderilir ve yankılar kaydedilerek video veya fotoğrafa dönüştürülür.

Karaciğer Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer kisti tedavisi kistin türüne bağlıdır. İyi huylu veya basit karaciğer kistlerinin çoğunun tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak sağlık uzmanları çapı 4 santimetreden büyük olan iyi huylu veya basit karaciğer kistlerini çıkarabilir.

Büyük iyi huylu kistleri, polikistik karaciğer hastalığının neden olduğu kistleri ve kanser öncesi veya kanserli karaciğer kistlerini çıkarmaya yönelik prosedürler ve ameliyatlar şunları içerir:

  • Perkütan aspirasyon: Sağlık uzmanları, karaciğer kistlerine iğneler veya kateterler yerleştirmek ve kistlerin sıvısını boşaltmak için ultrason ve BT görüntülemeyi kullanır.
  • Kist fenestrasyonu: Bu ameliyat, kistin duvarını çıkararak büyük kistleri tedavi eder.
  • Karaciğer rezeksiyonu: Bu ameliyatta karaciğerin kistlerden etkilenen bölgeleri çıkarılır.
  • Transarteriyel embolizasyon (TACE): Sağlık uzmanları karaciğerinize kan sağlayan arterlerinizden birine kanser önleyici ilaçlar enjekte eder. Daha sonra atardamarı tıkayacak bir madde enjekte edilir. Bu maddeler bir baraj görevi görerek kanser karşıtı ilacın uçup gitmek yerine tümörün etrafında dönmesini sağlar.
  • Ameliyat: İyi huylu veya kanserli kistleri çıkarmak için tercih edilir.
  • Karaciğer nakli: Bu nakil, ilaca veya karaciğer kistlerinin alınmasına yönelik ameliyatlara yanıt vermeyen polikistik karaciğer hastalığını tedavi eder.

Karaciğer Kisti Ameliyatı

Polikistik böbrek hastalığından kaynaklanan böbrek yetmezliğinden farklı olarak PLD, karaciğer yetmezliğine yol açmaz ve aslında çoğu hastada ameliyat gerekmez. Bununla birlikte, karaciğer kistlerden dolayı aşırı derecede büyümüş ve yakındaki organlara baskı yapıyorsa, kistlerin açılması veya çıkarılması için ameliyat gerekir.

Karaciğer kisti ameliyatı büyük kesiler açılmadan laparoskopik yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Kapalı cerrahi yöntemi anlamına gelen bu işlem sırasında cerrah karın içini daha rahat görebilmek için karın bölgesine 3-4 adet kesiler açar. Açılan kesilerden portal sokularak karbondioksit ile karnın şişmesi sağlanır. Daha sonra karın içerisine laparoskop sokularak alan görülmesi sağlanır. Diğer kesi yerlerinden cerrahi ekipmanlar içeriye yerleştirilerek işlem başlar.

Kist alınır ve çevre dokular temizlenerek işlem sona erer. Kesi yerleri özel bant veya küçük dikişler ile kapatılır. Bu cerrahi işlem sonrası bir veya iki gün hastane istirahati önerilir. Hasta taburcu olurken ameliyat bölgesinin enfeksiyon ile karşılaşmamak adına antibiyotik verilebilir. Ameliyat sonrası yumuşak yiyecek tüketimi ve ağır kaldırmama tedavi sürecinde olumsuz sonuçlar doğmaması için önerilir.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Gastroenteroloji

Gastroenteroloji , Genel Cerrahi

Bölüm Doktorları

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Ataşehir

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Sedat Karademir

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Vafi Atalay

Gebze

Genel Cerrahi

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Gebze

Genel Cerrahi

Doç. Dr. Ayhan Erdemir

Gebze

Genel Cerrahi

Op. Dr. Kemal Raşa

Gebze

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ömer Faruk Inanç

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Ataşehir

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Sedat Karademir

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Vafi Atalay

Gebze

Genel Cerrahi

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Gebze

Genel Cerrahi

Doç. Dr. Ayhan Erdemir

Gebze

Genel Cerrahi

Op. Dr. Kemal Raşa

Gebze

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ömer Faruk Inanç

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Mikrobiyota Nedir?

Mikrobiyota Nedir?

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Kabızlık Polikliniği

Kabızlık Polikliniği

Bağırsak Kurdu Nedir? Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak Kurdu Nedir? Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?

Makattan Kan Neden Gelir?

Makattan Kan Neden Gelir?

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

ERCP  Nedir?

ERCP Nedir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısı Neden Olur?

Tümünü göster