Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan ve safrayı depolamak için bir rezervuar görevi gören küçük bir kesedir. Safra, karaciğer tarafından yapılır ve yağların sindirilmesine yardımcı olmak için duodenuma (ince bağırsağın ilk kısmı) salınan safra pigmentleri, safra tuzları, lipitler ve kolesterol içerir. Safra kesesi polipleri, safra kesesinin iç astarından dışarı çıkan büyümelerdir. Nüfusun kabaca %4-6'sında safra kesesi polipleri vardır ve diğer koşullar araştırılırken tesadüfen bulunur. Polipler kanserli olabilir ancak safra kesesi poliplerinin yaklaşık %95'i iyi huyludur. Safra kesesi polipinin boyutu, kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olup olmadığını tahmin etmeye yardımcı olabilir. 10 mm'den küçük olan küçük safra kesesi poliplerinin kanserli olma olasılığı düşüktür ve genellikle tedavi gerektirmezler.

Safra Kesesi Polipleri Nedir?

Safra kesesi polipleri, karaciğerin altında bulunan küçük bir organ olan safra kesesinin iç astarında oluşan küçük, anormal doku büyümeleridir. Bu büyümeler boyut ve şekil bakımından farklılık gösterebilir ve safra kesesi duvarına bir sapla bağlı olabileceği gibi sapsız (sapsız) da olabilir.

Safra kesesi polipleri başka bir safra kesesi rahatsızlığının işareti olabilirler. Nadiren iltihaplanma gibi komplikasyonlara neden olabilirler ve bunların yaklaşık %5'i kansere dönüşebilir. Safra kesesi poliplerinin 4 farklı türü bulunmaktadır;

  • Psödopolipler: Kolesterol polipleri olarak da adlandırılan bunlar, kolesteroloz adı verilen iyi huylu bir durumun sonucudur. Bu, safra kesesi duvarında biriken ve polip oluşturan ekstra kolesterol lipitlerine sahip olunduğu anlamına gelir.
  • İnflamatuar polipler: Bunlar safra kesesi duvarının kronik iltihabı (kolesistit) ile ilişkili bir tür skar dokusudur.
  • Adenomyomatoz: Safra kesesi duvarında kistler oluşturan safra kesesi astarının anormal aşırı büyümesidir.
  • Adenomlar: Safra kesesini diğer organlara bağlayan kanal olan safra yolunun astarına benzeyen hücrelerden oluşan iyi huylu tümörlerdir. Kansere dönüşme riski %0,5'tir.
  • Malign polipler: Bunlar genellikle iç organları etkileyen en yaygın kanser türü olan adenokarsinomdur.

Safra kesesi poliplerinin çoğu iyi huyludur ve kansere dönüşmez. Bununla birlikte, bazı safra kesesi polipleri, özellikle büyükse veya boyutları artarsa, zamanla kansere dönüşme potansiyeline sahip olabilir. Safra kesesi poliplerinin doğasını değerlendirmek ve en uygun hareket tarzını belirlemek için düzenli izleme çok önemlidir.

Safra Kesesi Polipleri Neden Olur?

Safra kesesi polipleri nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Safra kesesi karaciğerin altında bulunan armut büyüklüğünde bir organdır. Karaciğerdeki safrayı depolar ve yoğunlaştırır. ‌ Vücut yağları parçalamak ve emmek için safrayı kullanır. Safra kesesi onu ince bağırsağın ilk bölümüne bırakır. Safra safra tuzlarını, kolesterolü, yağı ve safra pigmentlerini içerir. Safra kesesi polipleri ile vücudun yağları parçalama şekli arasında bir bağlantı olabilir. Vücut yağları iyi parçalayamıyorsa safra kesesi polipleri oluşma olasılığı daha yüksek olabilir. Tüm bunların yanı sıra kadın cinsiyet, 40 yaş ve üzeri olmak, obezite ve diyabet safra kesesi poliplerine neden olarak gösterilebilmektedir.

Safra Kesesi Polipleri Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi polipleri belirtileri genellikte yoktur. Doktor başka bir rahatsızlık karşısında inceleme yaparken safra kesesi poliplerini keşfedebilir. Bununla birlikte, küçük bir kısmı safra kesesinden ayrılan geçiş yollarından birini (sistik kanal veya safra kanalı) tıkadığında semptomlara neden olabilir.

Kistik kanalda gelişen polipler safranın safra kesesine akışını engelleyerek safra kesesi duvarında iltihaplanmaya (kolesistit) neden olabilir. Kırılıp safra kanalına giren parçalar safranın safra kesesinden dışarı akışını engelleyerek safra kanalında (kolanjit) veya pankreasta (pankreatit) iltihaplanmaya neden olabilir.

Enflamasyon belirtileri şunları içerebilir:

  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Sarılık

Nadiren bu belirtiler safra kesesi kanserine de işaret edebilir.

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Teşhis Edilir?

Açık semptomlar olmadan doktorların safra kesesi poliplerini teşhis etmesi zor olabilir. Çoğu zaman doktorlar bu durumu başka bir durumu kontrol ederken keşfederler. Safra kesesi polip teşhisi için kullanılan görüntüleme çeşitleri ise şu şekildedir;

  • Ultrason: Ultrason, safra kesesi poliplerini tespit etmek için yaygın olarak kullanılan görüntüleme testidir.
  • BT taraması: BT taraması, safra kesesi poliplerinin varlığını belirlemeye veya diğer patolojileri dışlamaya yardımcı olmak için safra kesesi de dahil olmak üzere karın bölgesinin ayrıntılı kesitsel görüntülerini sağlar.
  • MRI taraması: MRI taraması, iç organların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alanları ve radyo dalgalarını kullanır. Safra kesesinin yumuşak dokularının değerlendirilmesi için özellikle yararlıdır. Diğer görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen safra kesesi poliplerinin daha ileri düzeyde değerlendirilmesi için kullanılabilir.

Bu görüntüleme çalışmaları safra kesesi poliplerinin boyutu, özellikleri ve potansiyel anormalliklerinin görselleştirilmesine ve değerlendirilmesine yardımcı olur.

Safra Kesesi Polip Tedavisi

Safra kesesi polipleri oldukça yaygındır. Nadiren kanserlidirler ve sıklıkla hiçbir belirtiye neden olmazlar. Kanser olma ihtimalinin çok yüksek olmadığı veya ağrılı olan safra taşları olmadığı sürece doktor herhangi bir şey yapmanızı önermeyebilir. Bunun yanı sıra safra kesesi polip tedavisi için kullanılan yöntemler şu şekilde aktarılabilir:

Gözlem

Poliplerin çoğu herhangi bir soruna neden olmaz veya herhangi bir tedavi gerektirmez, ancak sağlık uzmanı poliplerin çok büyümediğinden, çok hızlı büyümediğinden veya yeni semptomlar üretmediğinden emin olmak için onları gözlem altında tutmak isteyebilir. Bu gözlem periyodik ultrason testleriyle mümkündür. Herhangi bir rahatsız edici eğilim görürlerse safra kesesinin alınmasını önerebilirler.

Cerrahi

Ciddi gibi görünse de safra kesesi hastalıklarının bilinen tek tedavisi safra kesesinin alınmasıdır. Safra kesesi polipleri iltihapla veya safra taşıyla birlikte gelirse, sağlık uzmanı oluşabilecek daha fazla komplikasyonu önlemek için poliplerin alınmasını önerebilir. Ayrıca olası kanser olasılığına karşı da tavsiyede bulunabilirler. Safra kesesi olmadan yaşamak mümkündür.Safra kesesi çıkarma ameliyatının iki türü vardır:

  • Laparoskopik kolesistektomi: Cerrahın safra kesesini birkaç küçük kesiden çıkarmasına olanak tanıyan minimal invaziv bir ameliyattır. Cerrah, karnı açmak yerine laparoskop adı verilen küçük, ışıklı bir kamerayı küçük bir kesiden sokar ve bunu safra kesesinin yerini bir ekran üzerinde bulmak için kullanır. Daha sonra başka bir küçük kesiden safra kesesini çıkarırlar. Cerrahlar, daha az komplikasyona neden olması ve iyileşme süresinin daha kısa olması (yaklaşık iki hafta) nedeniyle mümkün olduğunda laparoskopik yöntemi kullanmayı tercih ederler.
  • Açık kolesistektomi: Kanserden şüphelenildiğinde açık kolesistektomi gerekebilir. Bunun nedeni, cerrahın safra kesesi dışındaki diğer etkilenen dokuları ve lenf düğümlerini çıkarmak zorunda kalabilmesidir. Açık kolesistektomi, karnınızı açmak için sağ göğüs kafesinin altında daha büyük bir kesi gerektirir. Bu, daha uzun iyileşme süresine (yaklaşık altı ila sekiz hafta) sahip daha uzun bir prosedürdür. Cerrahi her zaman kanama, anestezi komplikasyonları ve yakındaki organların yaralanması gibi bazı riskleri içerir. Bu riskler potansiyel kanser riskleriyle karşılaştırıldığında düşüktür.

Safra kesesi olmadan yaşamanın uzun vadeli yan etkileri çok azdır, hatta varsa bile oldukça düşük ölçüdedir. Safra kesesi olmadan sindirim sisteminiz çalışmaya devam edecektir. Karaciğer safrayı önce safra kesesinde depolamadan doğrudan ince bağırsağa bırakacaktır. Prosedür çok yaygındır ve yüksek riskli olarak kabul edilmez. Ancak herhangi bir ciddi tıbbi prosedürle ilişkili riskin doğası gereği, kesinlikle gerekli görülmedikçe yine de dikkate alınmamaktadır. Tedavi prosedürünüzü yeniden planlamak için Anadolu Sağlık ile iletişime geçebilir, hemen online randevu oluşturabilirsiniz.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Gastroenteroloji

Gastroenteroloji , Genel Cerrahi

Bölüm Doktorları

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Ataşehir

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Sedat Karademir

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Vafi Atalay

Gebze

Genel Cerrahi

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Gebze

Genel Cerrahi

Doç. Dr. Ayhan Erdemir

Gebze

Genel Cerrahi

Op. Dr. Kemal Raşa

Gebze

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ömer Faruk Inanç

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenteroloji

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenteroloji

Doç. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Ataşehir

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Cengiz Erenoğlu

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Sedat Karademir

Gebze

Genel Cerrahi

Prof. Dr. Vafi Atalay

Gebze

Genel Cerrahi

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal

Gebze

Genel Cerrahi

Doç. Dr. Ayhan Erdemir

Gebze

Genel Cerrahi

Op. Dr. Kemal Raşa

Gebze

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ömer Faruk Inanç

Tümünü göster

Önerilen Sağlık Yazıları

Mikrobiyota Nedir?

Mikrobiyota Nedir?

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Pankreas Kanseri ve Tedavisi

Kabızlık Polikliniği

Kabızlık Polikliniği

Bağırsak Kurdu Nedir? Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak Kurdu Nedir? Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?

İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?

Makattan Kan Neden Gelir?

Makattan Kan Neden Gelir?

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Siroz: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Evreleri ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

ERCP  Nedir?

ERCP Nedir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısı Neden Olur?

Tümünü göster