21 Ağustos 2023 Pazartesi
Mikrobiyota Nedir?
Mide yanması, yaygın olarak görülen ve genellikle ciddiye alınmayan bir semptomdur. Hemen herkes hayatının bir döneminde mide yanması sorunu yaşamıştır. Akşam yemeğini fazla kaçırmak ya da aşırı baharatlı veya yağlı bir öğün mide yanmasına neden olabilir. Ancak mide yanması ciddi bir hastalığa da işaret edebilir. Çoğunlukla yaşam tarzı değişiklikleri ve reçetesiz ilaçlarla mide yanması problemi rahatlıkla yönetilebilir.
İçindekiler
Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanması Belirtileri Nelerdir? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir? Mide Yanması Risk Faktörleri Nelerdir? Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir? Mide Yanması Sorunu Yaşayanlar Nasıl Beslenmeli? Mide Yanmasında Hangi Durumda Doktora Gidilmeli? Mide Yanması Nasıl Önlenir?Mide asidinin, mide kapağını geçerek yemek borusundan yukarıya doğru hareket etmesi sonucu alt göğüs kısmında rahatsız edici bir yanma hissedilmesi mide yanması olarak tanımlanır. Mide ile yemek borusu alt yemek borusu sfinkteri denilen bir bağlantı noktası yardımıyla birbirine bağlanır. Besinler mideye girdikten sonra bu sfinkter tek taraflı olarak kapanır ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını engeller. Bazı durumlarda alt yemek borusu sfinkteri fonksiyonunu tam olarak yerine getirmeyebilir ve mide içeriği yemek borusuna kaçabilir. Mide içeriğinde besinlerin sindirimini sağlayan asitler ve enzimler bulunur. Mide zarı, bu enzimler ve asitlere karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Besinleri mideye taşıyan yemek borusuna mide asidinin geçmesi yemek borusundaki zarın tahriş olmasına ve acı hissedilmesine yol açar. Mide yanması aslında reflü adı verilen bir mide rahatsızlığının belirtisidir.
Mide yanmasının en yaygın belirtisi göğüs ve boğaz bölgesinde rahatsız edici yanma hissidir. Bu his birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir. Mide yanmasının diğer belirtileri şunlardır:
Mide yanması belirtileri bazen o kadar şiddetli olabilir ki kalp krizi semptomlarına benzetilebilir. Ancak kalp krizi genellikle göğüste sıkışma ve baskı hissi ile karakterizedir. Mide yanması genellikle asit reflünün belirtisidir ve aşağıdaki diğer asit reflü belirtileri ile birlikte seyredebilir:
Aşağıdaki bazı yaşam tarzı değişiklikleri mide yanmasının önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilir:
Bu yaşam değişiklikleri mide yanmasını şiddetini azaltabilir ancak altta yatan başka bir neden söz konusuysa işe yaramayabilir. Mide yanması genellikle hamilelikte hormonlar ve karın hacminin büyüyerek mideye basınç yapması nedeniyle sık görülen bir durumdur. Gebelik döneminde doktora danışmadan ilaç kullanmamak hem bebeğin hem de anne adayının sağlığının korunması açısından önemlidir.
Mide yanması, bir duygudur. Genellikle doktor, hastanın yaşadığı semptomları değerlendirerek mide yanması teşhisi koyar. Hafif mide yanması durumunda derinlemesine araştırmaya gerek duyulmadan reçetesiz ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile mide yanması ile baş edilebilir. Ancak kronik ve şiddetli mide yanması durumunda mide yanmasına neden olan sağlık durumunu belirlemek için gastrointestinal alanında uzman bir doktor aşağıdaki testlerin yapılmasını isteyebilir:
Mide yanması sık görülen bir durumdur, Mideyi aşırı derecede doldurmak ya da ağır yağlı bir yemek yemek mide yanmasına neden olabilir. Obez kişiler, reflü ve/veya mide fıtığı hastalığına sahip olanlar, dar kıyafet giyenler, gebeler mide yanması için riskli gruplar arasındadır. Buna ek olarak aşağıdaki durumlarda mide yanması için risk oluşturabilir:
Aras sıra yaşanan ve hafifi seyreden mide yanması durumu, yaşam tarzı değişiklikleri ve reçetesiz satılan mide asidini azaltan ilaçlar ile tedavi edilebilir. Ancak yemek borusu alt sfinkterinde bir problem varsa bu durum için yeterli bir tedavi değildir. Kronik mide yanması için doktorunuz yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak aşağıdaki ilaçları önerebilir:
Mide asidini nötralize ederek mide içeriğinin yemek borusunu tahriş etmesini önlemeye yardımcı olan antiasitler, mide yanmasına eşlik eden gaz, şişkinlik gibi semptomları da hafifletebilir.
Deniz yosunundaki doğal şekerler olarak tanımlanan aljinatlar, mide içerisindeki asit ile yemek borusu arasında bariyer oluşturur ve yemek borusuna mide içeriğinin geçmesini önleyebilir.
Bunlara ek olarak mide yanması için aşağıdaki ilaçlar da önerilebilir:
Mide yanması sorunu yaşayanlar mide asidini arttıran gazlı içecekler, aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler, kızartmalar, çikolata, kahve, domates gibi besinlerden uzak durmalıdır. Yeterli ve dengeli bir beslenme programı düzenli fiziksel aktivite ile desteklenerek kilo kontrolü sağlanmalıdır. Diyetinize aşağıdaki besinleri ekleyerek mide yanması semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz:
Bunlara ek olarak mide yanması tedavisini desteklemek amacıyla rezene, zencefil, aloe vera gibi bitkileri tüketebilirsiniz. Mide yanmasının nedeni kişiden kişiye değişir. Her ne kadar bazı besinlerin mide yanması tedavisini desteklediği düşünülse de tedavinin kişiye özel olması ve besleme programının kişinin alışkanlıklarına göre düzenlenmesi önemlidir.
Mide yanması haftada ikiden fazla yaşanırsa bu yemek borusu ve midenin iç kısmında ülser gibi açık yara ya da farklı bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Aşağıdaki mide yanması belirtileri yaşandığında mutlaka doktora gidilmesi önerilir:
Mide yanması sık yaşanan ve basit yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilen hafif bir mide sorunudur. Ancak kronik mide yanması, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Sık sık mide yanması sorunu yaşıyorsanız vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz genel sağlık durumunun korunması açısından önemlidir.
Son güncellenme tarihi: 15 Mayıs 2024
Yayınlanma tarihi: 17 Ocak 2024
0 dk
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Bölüm Doktorları
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji
Önerilen Sağlık Yazıları
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Mikrobiyota Nedir?
500 kez okundu
3 Kasım 2023 Cuma
Pankreas Kanseri ve Tedavisi
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Kabızlık Polikliniği
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Kıl Kurdu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Dökülür?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Gaz Sıkışması: Neden Olur, Ne İyi Gelir?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
İshale Ne İyi Gelir? İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Makattan Kan Neden Gelir?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanseri Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Mide Bulantısı: Nedir, Neden Olur ve Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Mide Kanaması: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Siroz Nedir? Siroz Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Ülser Nedir? Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Ülseratif Kolit: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
20 Eylül 2023 Çarşamba
ERCP Nedir?
9 Kasım 2023 Perşembe
Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?
9 Kasım 2023 Perşembe
Kalın Bağırsak Kanserlerin Nedenleri ve Tedavisi
9 Kasım 2023 Perşembe
Karaciğer Biyopsisi Yerine Fibroscan Yöntemi
29 Kasım 2023 Çarşamba
Pankreas İltihaplanması (Pankreatit) Nedir, Tedavisi
17 Ocak 2024 Çarşamba
Kabızlık Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir?
17 Ocak 2024 Çarşamba
Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Mide Üşütmesi Nasıl Geçer?
9 Şubat 2024 Cuma
Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Şişkinlik Nasıl Geçer?
9 Şubat 2024 Cuma
Reflüye Ne İyi Gelir? Reflü Şikayetlerini Azaltacak Öneriler
7 Haziran 2024 Cuma
Karaciğer Kisti Nedir? Karaciğer Kisti Nasıl Geçer?
7 Haziran 2024 Cuma
Safra Yolu Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?
7 Haziran 2024 Cuma
Pankreas Duktal Adenokarsinomu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
7 Haziran 2024 Cuma
Safra Kesesi Polipleri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024 Perşembe
Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Hastalığında Neler Tüketilmemeli?
25 Temmuz 2024 Perşembe
Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri Nelerdir?
10 Eylül 2024 Salı
Kolon Kanserinde Robotik Cerrahi Avantajları Nelerdir?
30 Eylül 2024 Pazartesi
Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? Mide Bulantısı Neden Olur?
6 Ocak 2025 Pazartesi
Kolorektal Kanser Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
28 Ocak 2025 Salı
Karaciğer Büyümesi Nedir? Karaciğer Büyümesi Neden Olur?
28 Ocak 2025 Salı
Karın Zarı Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?
3 Mart 2025 Pazartesi
Makat (Anal) Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
3 Mart 2025 Pazartesi
Mide Fıtığı Nedir? Mide Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi
7 Mart 2025 Cuma
Helikobakter Pilori Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
7 Mart 2025 Cuma
Kabakulak Nedir? Kabakulak Belirtileri Nelerdir?
7 Mart 2025 Cuma
Mide Kanaması Nedir? Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Öne Çıkan Kanser Yazıları