20 Eylül 2023 Çarşamba
Fazla kafein ve stres titreme sebebi
Demans; hafızayı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri etkileyen bir grup semptomu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Demans hastası kişilerde semptomlar günlük yaşamlarını etkiler. Demans, belirli bir hastalık değildir. Birkaç hastalık, demansa neden olabilir. Demans genellikle hafıza kaybını içerir. Genellikle durumun erken belirtilerinden biridir. Ancak yalnızca hafıza kaybının olması, demansın olduğu anlamına gelmez. Hafıza kaybının farklı nedenleri olabilir. Alzheimer hastalığı yaşlı yetişkinlerde bunamanın en yaygın nedenidir. Ancak bunamanın başka nedenleri de vardır. Nedene bağlı olarak bazı bunama belirtileri geri döndürülebilir olabilir.
Majör nörobilişsel bozukluk olarak da adlandırılan Demans, bir hastalık değildir. Diğer rahatsızlıkların neden olduğu bir grup semptomdur. Günlük hayatınızı etkileyecek kadar ciddi olan düşünme yeteneği kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Düşünme yetenekleri; hafıza, dil becerileri, problem çözme, görsel algı, öz yönetim ve odaklanma ve dikkat etme yeteneğiniz gibi şeyleri içerir. 65 yaş üstü insanların yaklaşık %5-8'inde bir tür demans vardır. Bu oran 65 yaşından sonra her 5 yılda bir iki katına çıkar. 80'li yaşlardaki insanların yarısı kadarında düşünme yeteneği kaybı vardır.
Demansın en yaygın nedenidir. Demanslı kişilerin yaklaşık %70-80'inde Alzheimer hastalığı görülür. Ancak demansın 50'ye yakın başka nedeni vardır. Demans belirtileri tedaviyle iyileşebilir. Ancak demansa neden olan hastalıkların çoğu tedavi edilemez.
Deliryum, beyninizin işlevlerinde ani ve ciddi bir değişikliktir. Demansa çok benzer şekilde, kafa karışıklığına, yönelim bozukluğuna ve düşünme ve hafıza sorunlarına neden olur. Deliryum genellikle 1-2 gün içinde hızla ortaya çıkar. Demans ise aylar ve yıllar içinde çok daha yavaş ortaya çıkar.
Amnezi, hayatınızla ilgili anıların, deneyimlerin ve gerçeklerin kaybıdır. Kısa süreli (küresel geçici amnezi), ruh sağlığıyla ilgili (dissosiyatif amnezi) ve yaralanmayla ilgili (travma sonrası amnezi) olmak üzere farklı amnezi türleri vardır. Geçmişinizi hatırlamanızı engelleyen amnezi veya yeni anılar oluşturmanızı engelleyen amnezi yaşayabilirsiniz.
Felç, yaralanma, enfeksiyon, tümörler veya nöbetler nedeniyle oluşabilir. Bazen amnezi, Alzheimer'ın bir sonucu olarak da meydana gelebilir.
Birçok insan (yaklaşık %40) yaşlanmanın normal bir parçası olarak en azından bir miktar hafıza kaybı yaşar. Yaşlandıkça hem vücudunuzda hem de beyninizde yavaş değişiklikler olur. Örneğin, yaşlandıkça nöronlarınızın bir kısmını kaybedebilirsiniz. Çoğu insan için hafıza kaybı günlük yaşama veya bağımsız kalma yeteneğinizi etkilemez.
Beyindeki sinir hücrelerinin ve bağlantılarının hasar görmesi veya kaybolmasıyla demans nedenleri arasında ilk sıradadır. Semptomlar, hasar gören beyin bölgesine bağlıdır. Bu hastalık, insanları farklı şekilde etkileyebilir. Ancak, genellikle ortak noktalarına göre gruplandırılır.
Beyinde biriken protein veya proteinlere veya etkilenen beyin kısmına göre gruplandırılabilirler. Ayrıca, bazı hastalıklar demans belirtilerine benzer belirtilere sahiptir. Bazı ilaçlar demans belirtileri içeren bir reaksiyona neden olabilir. Belirli vitamin veya minerallerden yeterli miktarda alınmaması da demans belirtilerine neden olabilir. Bu gerçekleştiğinde, demans belirtileri tedaviyle iyileşebilir.
Demansın belirtileri ve semptomları, beyindeki bir zamanlar sağlıklı olan nöronların (sinir hücrelerinin) çalışmayı bırakması, diğer beyin hücreleriyle bağlantılarını kaybetmesi ve ölmesiyle ortaya çıkar. Herkes yaşlandıkça bazı nöronlarını kaybederken, demans hastaları çok daha büyük kayıplar yaşar.
Belirtiler ve semptomlar türe bağlı olarak değişse de genellikle şunları içerebilir:
Zihinsel ve gelişimsel engelli kişiler yaşlandıkça bunama da geliştirebilirler. Bu durumlarda semptomlarını tanımak özellikle zor olabilir. Bir kişinin mevcut yeteneklerini göz önünde bulundurmak ve bunamaya işaret edebilecek zaman içindeki değişiklikleri izlemek önemlidir.
Çeşitli nörodejeneratif bozukluklar ve faktörler, nöronların ve beyin işlevlerinin ilerleyici ve geri döndürülemez kaybı yoluyla demansın gelişimine katkıda bulunur. Demans türleri şu şekilde sıralanabilir:
Demans, ilerleyici bir hastalıktır. Yani semptomlar zamanla, genellikle yıllar içinde kötüleşir. Ancak, demans hastası her kişi için seyir farklı olabilir. Doktorlar semptomların günlük yaşamı ne kadar etkilediğine bağlı olarak ilerlemesini üç aşamada tanımlayabilir. Demans evreleri şunlardır:
Teşhis için doktorlar öncelikle kişinin bilişsel güçlüklerle ilişkili olabilecek altta yatan, tedavi edilebilir bir rahatsızlığın olup olmadığını değerlendirir. Kan basıncını ve diğer hayati belirtileri ölçmek için fiziksel bir muayene ve çeşitli kimyasalların, hormonların ve vitaminlerin seviyelerini kontrol etmek için kan ve diğer sıvıların laboratuvar testleri ister. Demans tanısı koymak için bilişsel ve nörolojik testler, beyin taramaları, psikiyatrik değerlendirme yapılabilir.
Tedavi genellikle semptomları, özellikle duygusal ve davranışsal semptomları yönetmeye odaklanır. Ayrıca demans tedavisi, nedenine bağlıdır. Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere çoğu ilerleyici demans durumunda bir tedavi yoktur. Ancak, uygulanan terapi ve ilaçlar hastalığın ilerlemesini durdurmaya destek verebilir. Bu sebeple de erken teşhis önemlidir.
Yaş ve genetik gibi demans için bazı risk faktörleri değiştirilemez. Ancak araştırmacılar, diğer risk faktörlerinin beyin sağlığı ve demansın önlenmesi üzerindeki etkisini araştırmaya devam eder. Kan damarlarını kolesterol birikiminden uzak tutmak, normal kan basıncını korumak, sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak, sağlıklı bir kiloda kalmak, olabildiğince sağlıklı kalmak, beyninizin en yüksek seviyede çalışması için ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinlerle beslenmesini sağlayabilir.
Son güncellenme tarihi: 20 Ağustos 2024
Yayınlanma tarihi: 31 Mart 2023
6 dk
Nöroloji
Nöroloji
Bölüm Doktorları
Nöroloji
Nöroloji
Nöroloji
Nöroloji
Önerilen Sağlık Yazıları
20 Eylül 2023 Çarşamba
Fazla kafein ve stres titreme sebebi
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Uyku Laboratuvarı
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Afazi Nedir, Türleri Nelerdir, Teşhis ve Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Alzheimer Nedir? Alzheimer Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Epilepsi: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Epilepsi Nedir? Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Menenjit Nedir, Belirtileri Nelerdir, Neden Olur, Nasıl Önlenir?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Migren Aşısı: Nedir, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Migren Botoksu: Nedir, Nasıl ve Hangi Noktalara Uygulanıyor
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
MS Hastalığı Nedir? MS Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Narkolepsi Nedir? Narkolepsi Belirtileri ve Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm Neden Olur?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Parkinson: Nedir, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Senkop (Bayılma) Nedir, Türleri Nelerdir, Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
SMA Nedir? SMA Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Tourette Sendromu (Tik Hastalığı) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Uykusuzluk (İnsomnia): Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
500 kez okundu
21 Ağustos 2023 Pazartesi
Migrene Karşı Aşılanın!
500 kez okundu
20 Eylül 2023 Çarşamba
ALS Hastalığı
17 Ocak 2024 Çarşamba
Migrene Ne İyi Gelir? Migren Ağrısı Nasıl Geçer?
28 Şubat 2024 Çarşamba
Oruç Migreni Tetikleyebilir
17 Nisan 2024 Çarşamba
Unutkanlığa Ne İyi Gelir? Unutkanlık Nasıl Geçer?
25 Temmuz 2024 Perşembe
Baş Dönmesi Neden Olur? Baş Dönmesine Ne İyi Gelir?
7 Ağustos 2024 Çarşamba
Huntington Hastalığı Nedir? Huntington Hastalığı Belirtileri
27 Eylül 2024 Cuma
Alzheimer Hastalığı Nasıl Önlenir?
25 Şubat 2025 Salı
Uyku Bozukluğu Nedir? Uyku Bozukluğu Neden Olur?
3 Mart 2025 Pazartesi
Beyne Pıhtı Atması Nedir? Beyne Pıhtı Atması Belirtileri ve Tedavisi
7 Mart 2025 Cuma
Yüz Felci Belirtileri Nelerdir? Yüz Felci Neden Olur?
Öne Çıkan Kanser Yazıları